MRI vizsgálat pacemakerrel? A CMed Magánklinikán lehetséges!

Mri Vizsgalat Pacemakerrel A Cmed Maganklinikan Lehetseges

Hosszú évekig elképzelhetetlen volt a szívritmus-szabályozó készülékkel élők számára, hogy MRI vizsgálaton vegyenek részt a magas kockázat miatt. Ugyanakkor az izületi- és gerincproblémák, valamint mozgásszervi panaszok a pacemakerrel élőket jelentős mértékben érinti:

  • 65 éves életkor felett az MRI szükségének esélye megduplázódik,
  • a felmérések szerint a pacemakeres betegek körülbelül 50-70%-ának lesz szüksége élete során erre a képalkotó vizsgálatra.

Miért van fontos szerepe az MRI-nek a diagnosztikában?

Az MRI nagy értékű képalkotó eljárás, döntő fontosságú lehet számos klinikai helyzetben, például:

  • Agy- és gerincvelői problémák diagnosztizálása, például daganatok, stroke, sclerosis multiplex vagy gerincvelői sérülések esetén.
  • Mozgásszervi rendellenességek, például ízületi problémák, porckorongsérv vagy csonttörések vizsgálata.
  • Belgyógyászati ​problémák, például májbetegségek, szívbetegségek, veseproblémák vagy daganatok diagnosztizálása.
  • Nőgyógyászati ​​és urológiai problémák, például medencei elváltozások vagy húgyúti problémák.

Az MR-vizsgálat fájdalommentes és nem jár röntgensugárzással, azonban néhány korlátozás lehet, például a klaustrofóbia, vagy a páciensben lévő fémtárgyak, amelyek befolyásolhatják a mágneses térrel való kölcsönhatást.

A pacemakerrel élők MRI vizsgálatához speciális eljárás szükséges!

Miért van ez így? Az MRI készülékek olyan elektromágneses és rádiófrekvenciás hullámokat bocsátanak ki, amelyek a szívritmus-szabályozó készülékek megfelelő működését befolyásolhatják.

Ha pacemakerrel él, mindenképpen jelezze ezt az időpont foglalásakor,  annak érdekében, hogy a pacemaker gondozásban gyakorlott kardiológus szakorvos felügyelje a vizsgálatot és az alábbi teendők elvégzésével történjen az eljárás:

  • Az MRI-t megelőzően kardiológus szakorvosunk elvégzi a szükséges vizsgálatokat (pacemaker ellenőrzés, bizonyos esetekben mellkas röntgen).
  • Közvetlenül a vizsgálat előtt megtörténik a pacemaker átprogramozása.
  • Az MRI vizsgálat folyamatos műszeres és kardiológusi ellenőrzés mellett zajlik.
  • A vizsgálatot követően a pacemaker visszaprogramozásra és ellenőrzésre kerül.

Az újonnan beültetett pacemaker esetében javasolt legalább 6 hét várakozás az MRI vizsgálat elvégzéséig, és fontos, hogy a Páciens ne hordozzon magában sérült/javított/hátrahagyott vagy szívsebész által a szív felszínre varrt elektródát.

Milyen kockázata van a vizsgálatnak?

Ritkán előfordulhatnak pacemaker működési- vagy szívritmuszavarok, de ennek az esélye igen csekély. Tapasztalt kardiológus szakorvosunk közreműködésével végezzük el a vizsgálatot, hogy Pácienseink biztonságosan, a lehető legkisebb kockázattal vehessék igénybe az MRI-t pacemaker esetén is. 

Időpontot szeretne foglalni?

A CMed Magánklinikán biztosítjuk a pacemakerrel élő Páciensek – beleértve azt ICD-t (defibrillátor pacemaker) és a CRT-t (reszinkronizáló pacemaker) is – számára, hogy panaszaik diagnosztizálása és ezáltal egészségük javulása érdekében a legnagyobb biztonsággal hozzáférjenek a szükséges MRI vizsgálathoz és ne legyen akadálya gyógyulásuknak. Nálunk biztonságban és jó kezekben lesz!

Foglaljon időpontot ide kattintva!

Online időpontfoglalás

Kérdése van? Keresse kollégáinkat üzenetben az info@cmed.hu e-mail címen vagy hívja a +36 22 200 664-es telefonszámot.