A nagy felbontású ultrahangkészülékek megjelenésével új lehetőségek nyíltak a diagnosztikában. A háziorvosok, belgyógyász, sport- és baleseti sebész, ortopéd és reumatológus szakorvosok is egyre szélesebb területen veszik igénybe az ultrahangvizsgálatokat, mint egy első vizsgálatnak választandó, megbízható képalkotó diagnosztikai módszert.

Milyen területek vizsgálhatóak ultrahanggal?

Milyen területek vizsgálhatóak ultrahanggal?
Milyen területek vizsgálhatóak ultrahanggal?

Az ultrahang elsősorban hasi, -nyaki, ízületi és lágyrészek vizsgálatára, valamint duplex doppler vizsgálatokra alkalmas. Az ultrahang fájdalommentes, sugárterheléssel nem jár, így korlátlan számban ismételhető.

A vizsgálat kortól és nemtől függetlenül bárki számára elérhető, 50 év felett pedig panaszmentesség esetén is érdemes egy évben egyszer elvégeztetni a szükséges ultrahangvizsgálatokat (nőknél a méh és petefészek, férfiaknál a prosztata), valamint pajzsmirigy ultrahangvizsgálatokat.

Az esetleges betegségek mihamarabbi felismerése és kezelése kiemelkedő jelentőséggel bír az egészség megőrzése szempontjából.

Milyen panaszok esetén érdemes ultrahangvizsgálatot végeztetni?

  • hasi, kismedencei ultrahangvizsgálatot hasi és alhasi panaszok esetén
  • lágyrész ultrahangvizsgálatot nyaki és egyéb lágyrész elváltozás gyanújakor
  • sportsérülések: degeneratív, illetve kopásos sérülések, gyulladásos betegségek, folyadékgyülem

Milyen ultrahangvizsgálatot tudok igénybe venni?

Ízületi ultrahangvizsgálat
Az ízületi ultrahang során jól elkülöníthetőek a kopásos, gyulladásos ízületi betegségek és sérülések. Az ultrahangvizsgálattal kimutathatóak az izmokban kialakult bevérzések, a tapadási felszíneken kialakult gyulladások, illetve a szalagsérülések. A degeneratív ízületi betegségeknél jól látható a csontokat borító porc mennyiségének csökkenése. Sérülés esetén a röntgenfelvétel után a legfontosabb vizsgálat az ultrahang. Az ínak, szalagok szakadása, az ízület bevérzése, egyéb elváltozása ezen vizsgálattal állapítható meg.

Mi az ízületi ultrahangvizsgálat előnye?
A vizsgálatot dinamikusan lehet végezni, tehát az ízületeket mozgás közben is megfigyelhetjük.

Hasi- és kismedencei ultrahangvizsgálat
Hasi- és kismedencei ultrahangvizsgálat

Hasi- és kismedencei ultrahangvizsgálat
A hasüregi és kismedencei ultrahangvizsgálat elsősorban a kismedencei szervek vizsgálatára és betegségek korai felismerésére alkalmas, mint például máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, továbbá nők esetében a méh, a petefészkek, férfiaknál pedig a here, és prosztata.

A gyomor- és bélbetegségek kimutatásában az ultrahangnak kisebb szerepe van az előbb felsoroltaknál, de az esetlegesen tervezett gasztroenterológiai kivizsgálásnak mindenképpen az első lépése.

Hasi- és kismedencei ultrahangvizsgálat
Hasi- és kismedencei ultrahangvizsgálat

Hasznos információkat nyerhetünk még a has kórosan megnagyobbodott nyirokcsomóiról, a hasi nagyerek és főtörzseik, ágaik, és a retroperitóneum (a hasüregnek az egészen mélyen, hátul, a hashártya mögött elhelyezkedő része) betegségeiről.

Az ultrahangvizsgálat érzékeny a hasban keletkezett folyadékok (bizonyos betegségek vagy szervsérülések kísérőjelensége) kimutatására is. Traumás parenchimás szervsérülések direkt vagy indirekt jeleinek kimutatása is fontos területe a hasi ultrahangvizsgálatoknak.

A pajzsmirigy ultrahangvizsgálata
A pajzsmirigy ultrahangvizsgálata


A pajzsmirigy ultrahangvizsgálata
A pajzsmirigy méreteiről, kóros ultrahangszerkezeti képéről, az állományon belüli kóros képletekről (strúma, cysta, autoimmun gyulladás /Hashimoto-thyreoiditis/, daganat gyanúja) kaphatunk pontos képet. A pajzsmirigy-betegségeket a szerteágazó tünetek miatt általában csak későn ismerik fel, ezért nagyon fontos az időben felállított, pontos diagnózis, amihez a vérvizsgálat mellett ultrahangvizsgálatra is szükség lehet.

A nyaki ultrahangvizsgálat
A nyaki ultrahangvizsgálat

A nyaki ultrahangvizsgálat
A nyaki nyirokcsomók és a nagy nyálmirigyek (glandula parotis, submandibuláris) méretbeli és kóros ultrahangszerkezeti eltérései és a nyálkövek kimutathatóak. A nyaki artériák szerkezete, a vér áramlása jól megítélhető az úgynevezett Color Doppler segítségével, ami valójában egy színes ultrahangvizsgálat. Az érfali meszesedések elhelyezkedése, szerkezete, mérete, az általuk okozott érszűkületek pontos meghatározására ez a speciális ultrahang kiváló.

Emlők + axillák (hónalj) ultrahangvizsgálata
Emlők + axillák (hónalj) ultrahangvizsgálata


Emlők + axillák (hónalj) ultrahangvizsgálata
Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, amellyel az emlőrák a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata. Éppen ezért évente legalább egyszer minden nőnek ajánlott az emlőrákszűrés. Ultrahangvizsgálattal korai stádiumban felismerhetőek a kóros elváltozások, estleges hónalji nyirokcsomó érintettségek.

Fontos: csak az ultrahangvizsgálat nem helyettesíti az emlőrákszűrést!

Az emlő ultrahangos vizsgálatával, csak 35 év alatti hölgyek esetében lehet pontos diagnózist felállítani. Idősebbeknél csak mammográfia vagy lézeres CT vizsgálat nyújt megbízható diagnózist!

Herék ultrahangvizsgálata
A herék ultrahangvizsgálata akkor indokolt, ha fájdalmatlan, vagy fájó, kemény vagy akár puha megnagyobbodást észlel valamelyik herében vagy a herezacskóban. Többféle súlyos vagy kevésbé súlyos oka lehet.

Lágyrész ultrahangvizsgálatok
Lágyrész ultrahangvizsgálatok


Lágyrész ultrahangvizsgálatok
Érintheti a hónalj, mellkasfal, hasfal, végtagok, lágyék, egyéb izmok területét. Segítségével pontosan kimutathatók ezeken a területeken a sérülések, körülírt folyadék gyülemek, és bizonyos daganatok is.

Duplex doppler ultrahangvizsgálat (nyaki, végtagi erek)
Duplex doppler ultrahangvizsgálat (nyaki, végtagi erek)


Duplex doppler ultrahangvizsgálat (nyaki, végtagi erek)
A duplex doppler (kettős módszeres: pulzus és color doppler) artériás és vénás keringési betegségek véráramlási vizsgálata, amelyet a hagyományos kétdimenziós (2D) ultrahangvizsgálat előz meg. A duplex doppler ultrahangvizsgálat során a konkrét ér (artéria és/vagy véna), régiótól függően (nyak, has, végtagok) érfaláról, szűkületéről, elzáródásáról, thrombózisáról, áramlási rendellenességeiről, vagy mindezek épségéről kaphatunk képet.

Hogyan készüljünk az ultrahangvizsgálatra?

A magánrendelésre kérjük, hozza magával előző orvosi dokumentációit. A hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni, folyadékpótlásra csak szénsavmentes víz javasolt.

A kismedencei vagy kifejezetten húgyhólyag ultrahangnál viszont fontos, hogy a páciens telt hólyaggal érkezzen, ezért nem tanácsos a vizeletürítés vizsgálat előtt.

A vizsgálat sikerének érdekében 24 órával az ultrahangvizsgálat előtt tartózkodni kell a gázképződést fokozó ételektől, italoktól, (pl.: hagymás ételek, bab, káposzta, kelt tészták, szénsavas italok). A nem hasi ultrahangvizsgálatokhoz semmi különösebb követelmény nincs.

Hogyan készüljünk az ultrahangvizsgálatra?
Hogyan készüljünk az ultrahangvizsgálatra?

Az ízületi ultrahangvizsgálat lényegében fájdalmatlan, többször ismételhető, sugárterheléssel nem jár, és nem igényel nagyobb előkészületet.

A mozgásszervi ultrahangvizsgálatokat mindig az adott ízület, régió röntgenfelvételeinek elkészítését követően végezzük, csak így lehetséges komplex véleményadás. A lágyrészek és csontok vizsgálata nem választható el egymástól! A porcfelszínek, meniscusok, elülső keresztszalag biztos megítélésére számos esetben kiegészítő MR vizsgálat szükséges.

Melyik orvost válasszam?

Dr. Fehér Terézia
Felnőttek és gyermekek részére vállalja a hasi-, pajzsmirigy-, lágyrész-, és emlő- ultrahang vizsgálatokat.

Dr. Mohácsy Anikó
Felnőttek és gyermekek részére vállalja a hasi-, pajzsmirigy-, nyaki-, lágyrész-, és emlő-, duplex doppler-, here-, ízületi ultrahangvizsgálatokat.

Dr. Rácz Ildikó
Felnőttek és gyermekek részére vállalja a hasi-, pajzsmirigy-, lágyrész-, emlő-, here- illetve csecsemők számára hasi és koponya ultrahangvizsgálatokat.

Dr. Tóvölgyi Béla
Felnőttek és gyermekek részére vállalja a hasi-, pajzsmirigy-, lágyrész-, és here- ultrahangvizsgálatokat.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

A vizsgálat 20 percig tart.

Ízületi ultrahang kb. 45 percig tart.

Forduljon hozzánk bizalommal és kérjen időpontot most!

Időpontfoglalás

Információk

Dr Feher Terezia

dr. Fehér Terézia
Radiológia

Dr Mohacsy Aniko

dr. Mohácsy Anikó
Radiológia

Dr Racz Ildiko

dr. Rácz Ildikó
Radiológia

Dr Jr Tovolgyi Bela

dr. Tóvölgyi Béla
Radiológia

Hasi + alhasi ultrahang vizsgálat24.000 Ft
Izületi ultrahang vizsgálat26.000 Ft
Here ultrahang vizsgálat24.000 Ft
Emlők* + axillák ultrahang vizsgálat24.000 Ft
Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat24.000 Ft
Nyaki erek ultrahang vizsgálat (carotis)24.000 Ft
Hasi+koponya ultrahang vizsgálat (csecsemők részére)19.000 Ft
Hasi vagy koponya ultrahang vizsgálat (csecsemők részére)13.000 Ft
Lágyrész ultrahang vizsgálat (hónalj, mellkasfal, hasfal, comb, lágyék, izmok)22.000 Ft
Alsó végtagi vénás doppler vizsgálat (csak trombózis kizárása céljából)24.000 Ft
Csomagok
3 régiós UH vizsgálat59.000 Ft
4 régiós UH vizsgálat77.000 Ft
*Az emlő ultrahangos vizsgálatával, csak 35 év alatti hölgyek esetében lehet pontos diagnózist felállítani. Idősebbeknél csak mammográfia vagy lézeres CT vizsgálat nyújt megbízható diagnózist!
dr. Fehér Terézia

Kedd: 08:00-12:00 bejelentkezésre

dr. Mohácsy Anikó

Hétfő: 09:00-15:00
Szerda: 12:00-19:00
Péntek: 09:00-15:00
bejelentkezésre

dr. Rácz Ildikó

Időpont egyeztetésre

dr. Tóvölgyi Béla

Csütörtök: 14:30-17:00 bejelentkezésre