Ultrahang diagnosztika

A nagy felbontású ultrahangkészülékek megjelenésével új lehetőségek nyíltak a diagnosztikában. A háziorvosok, belgyógyász, sport- és sportsebész, baleseti sebész, ortopéd és reumatológus szakorvosok is egyre szélesebb területen veszik igénybe az ultrahang vizsgálatokat, mint egy első vizsgálatnak választandó, megbízható képalkotó diagnosztikai módszert.

Ultrahang gépünkkel nagy pontossággal végezzük a járóbeteg ellátásban nélkülözhetetlen bőrön keresztül végzett, fájdalmatlan, sugárterheléssel nem járó, noninvazív, ezért korlátlan számban ismételhető, könnyen hozzáférhető, ma már rutin hasi, nyaki, ízületi és lágy részek, valamint duplex doppler vizsgálatokat. Az ultrahang vizsgálattal megállapítható a kóros ultrahang szerkezeti eltérés (de nem a kóros szövettani eltérés!).

Miután a vizsgálat ártalmatlan, nem fáj, nem megterhelő, bárkinek ajánlható, akiknek a legkisebb gyanú felmerül olyan régiókat érintő betegségekre, amelyeket az alábbiakban részletesebben megjelölünk. Panaszmentesség estén is, különösen 50.év fölött bárkinek ajánlható egy évben egyszer egy hasi- (amely nőknél a méhet és a petefészkeket, férfiaknál a prosztatát is magába foglalja) és egy pajzsmirigy ultrahang vizsgálat. Az estleges betegségek mihamarabbi felismerése és kezelése kiemelkedő jelentőséggel bír az egészség megőrzése szempontjából.

Izületi ultrahang vizsgálat

Az ízületi ultrahang vizsgálat során az ízületeket körülvevő lágyszöveteket vizsgáljuk. A csontot fedő porc, a szalagok, ínak, izmok nagyon jól ábrázolhatók. Szakadás, folyadékgyülem, porcsérülés kiválóan diagnosztizálható. Az ízületi ultrahanggal jól elkülöníthetők a kopásos, gyulladásos ízületi betegségek és a sérülések. Az ultrahang vizsgálattal kimutathatóak az izmokban kialakult bevérzések, a tapadási felszíneken kialakult gyulladások, illetve a szalagsérülések. A degeneratív ízületi betegségeknél jól látható a csontokat borító porc mennyiségének csökkenése. Sérülés esetén a röntgenfelvétel után a legfontosabb vizsgálat az ultrahang. Az ínak, szalagok szakadása, az ízület bevérzése, egyéb elváltozása ezen vizsgálattal állapítható meg. A vizsgálat előnye, hogy dinamikus vizsgálatot lehet végezni, tehát az ízületeket mozgás közben is megfigyelhetjük.

Milyen panaszokkal javasolt felkeresni magánrendelésünket?

  • hasi, kismedencei ultrahang vizsgálatot hasi és alhasi panaszok esetén
  • lágyrész ultrahang vizsgálatot nyaki és egyéb lágyrész elváltozás gyanújakor
  • sportsérülések: degeneratív illetve kopásos sérülések, gyulladásos betegségek, folyadékgyülem
Milyen ultrahang vizsgálatot tudok igénybe venni?

Hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat

A hasi ultrahang diagnosztikának kiemelkedő szerepe van a különböző betegségek, elsősorban az eperendszer és a felhasi parenchimás szervek (máj, lép, vesék és a hasnyálmirigy) valamint a húgyhólyag, kismedencei női szervek: a méh és a petefészkek, és férfiaknál a prosztata betegségek korai felismerésében.

A gyomor- és bélbetegségek kimutatásában az ultrahangnak kisebb szerepe van az előbb felsoroltaknál, de az esetlegesen tervezett gasztroenterológiai kivizsgálásnak mindenképpen az első lépése. Hasznos információkat nyerhetünk még a has kórosan megnagyobbodott nyirokcsomóiról, a hasi nagyerek és főtörzseik, ágaik, és a retroperitóneum (a hasüregnek az egészen mélyen, hátul, a hashártya mögött elhelyezkedő része) betegségeiről.

A vizsgálat érzékeny a hasban keletkezett folyadékok (bizonyos betegségek vagy szervsérülések kísérőjelensége) kimutatására is. Traumás parenchimás szervsérülések direkt vagy indirekt jeleinek kimutatása is fontos területe a hasi ultrahang vizsgálatoknak.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálata

A pajzsmirigy méreteiről, kóros ultrahang-szerkezeti képéről, az állományon belüli kóros képletekről (strúma, cysta, autoimmun gyulladás /Hashimoto-thyreoiditis/, daganat gyanúja) kaphatunk pontos képet. A pajzsmirigy-betegségeket a szerteágazó tünetek miatt általában csak későn ismerik fel, ezért nagyon fontos az időben felállított, pontos diagnózis, amihez a vérvizsgálat mellett ultrahangvizsgálatra is szükség lehet.

A nyaki ultrahang vizsgálat

A nyaki nyirokcsomók és a nagy nyálmirigyek (glandula parotis, submandibuláris) méretbeli és kóros ultrahangszerkezeti eltérései és a nyálkövek kimutathatóak. A nyaki artériák szerkezete, a vér áramlása jól megítélhető az úgynevezett  Color Doppler  segítségével, ami valójában egy színes ultrahang vizsgálat. Az érfali meszesedések elhelyezkedése, szerkezete, mérete, az általuk okozott érszűkületek pontos meghatározására ez a speciális ultrahang kiváló.

Emlők + axillák (hónalj) ultrahang vizsgálata

Évente legalább egyszer minden nőnek ajánlott az emlőrák szűrés. Ultrahang vizsgálattal korai stádiumban felismerhetőek a kóros elváltozások, estleges hónalji nyirokcsomó érintettségek. Csak az ultrahang vizsgálat nem helyettesíti az emlőrákszűrést!

Az emlő ultrahangos vizsgálatával, csak 35 év alatti hölgyek esetében lehet pontos diagnózist felállítani. Idősebbeknél csak mammográfia vagy lézeres CT vizsgálat nyújt megbízható diagnózist!

Herék ultrahang vizsgálata

A vizsgálat indokolt, ha fájdalmatlan, vagy fájó, kemény vagy akár puha megnagyobbodást észlel valamelyik herében vagy a herezacskóban. Többféle súlyos vagy kevésbé súlyos oka lehet.

Lágyrész ultrahang vizsgálatok

Érintheti a hónalj, mellkasfal, hasfal, végtagok, lágyék, egyéb izmok területét. Segítségével pontosan
kimutathatók ezeken a területeken a sérülések, körülírt folyadék gyülemek, és bizonyos daganatok is.

Duplex doppler ultrahang vizsgálat (nyaki, végtagi erek)

A duplex doppler (kettős módszeres: pulzus és color doppler) artériás és vénás keringési betegségek véráramlási vizsgálata, amelyet a hagyományos kétdimenziós (2D) ultrahang vizsgálat előz meg. A duplex doppler ultrahang vizsgálat során a konkrét ér (artéria és/vagy véna), régiótól függően (nyak, has, végtagok) érfaláról, szűkületéről, elzáródásáról, thrombózisáról, áramlási rendellenességeiről, vagy mindezek épségéről kaphatunk képet.

Izületi ultrahang vizsgálat

Ízületi fájdalom, duzzanat esetén a vizsgálattal eldönthető, hogy gyulladásos vagy kopásos, meszesedés okozta problémáról van-e szó. Ez nagy segítség a reumatológus vagy ortopédiai szakorvos számára. Sérülés esetén a röntgenfelvétel után a legfontosabb vizsgálat az ultrahang. Az ínak, szalagok szakadása, az ízület bevérzése, egyéb elváltozása ultrahang vizsgálattal állapítható meg.

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

A magánrendelésre kérjük, hozza magával előző orvosi dokumentációit. A hasi és kismedencei vizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni, folyadékpótlásra csak szénsavmentes víz javasolt. A kismedencei vagy kifejezetten húgyhólyag ultrahangnál viszont fontos, hogy a páciens telt hólyaggal érkezzen, ezért nem tanácsos a vizeletürítés vizsgálat előtt.

A vizsgálat sikerének érdekében 24 órával a vizsgálat előtt tartózkodni kell a gázképződést fokozó ételektől, italoktól, (pl.: hagymás ételek, bab, káposzta, kelt tészták, szénsavas italok). A nem hasi ultrahang vizsgálatokhoz semmi különösebb követelmény nincs.

Az ízületi ultrahang vizsgálat lényegében fájdalmatlan, többször ismételhető, sugárterheléssel nem jár, és nem igényel nagyobb előkészületet.
A mozgásszervi ultrahang vizsgálatokat mindig az adott ízület, régió röntgenfelvételeinek elkészítését követően végezzük, csak így lehetséges komplex véleményadás. A lágyrészek és csontok vizsgálata nem választható el egymástól! A porcfelszínek, meniscusok, elülső keresztszalag biztos megítélésére számos esetben kiegészítő MR vizsgálat szükséges.

Melyik orvost válasszam?

Dr. Fehér Terézia
Felnőttek és gyermekek részére vállalja a hasi-, pajzsmirigy-, lágyrész-, és emlő- ultrahang vizsgálatokat.

Dr. Mohácsi Anikó
Felnőttek és gyermekek részére vállalja a hasi-, pajzsmirigy-, nyaki-, lágyrész-, és emlő-, duplex doppler-, here-, ízületi ultrahang vizsgálatokat.

Dr. Rácz Ildikó
Felnőttek és gyermekek részére vállalja a hasi-, pajzsmirigy-, lágyrész-, emlő-, here- illetve csecsemők számára hasi és koponya ultrahang vizsgálatokat.

Dr. Tóvölgyi Béla
Felnőttek és gyermekek részére vállalja a hasi-, pajzsmirigy-, lágyrész-, és here- ultrahang vizsgálatokat.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

A vizsgálat 15 percig tart.

Izületi ultrahang kb 45 percig tart.

Az ultrahang diagnosztikai szakrendelést a fehér épületünkben találja!

Forduljon hozzánk bizalommal és kérjen időpontot most!

Időpontfoglalás

Információk

Female Avatar Cmed

dr. Fehér Terézia
Radiológia

Dr Mohacsi Aniko Cmed

dr. Mohácsi Anikó
Radiológia

Dr Racz Ildiko Cmed

dr. Rácz Ildikó
Radiológia

Dr Tovolgyi Bela Cmed

dr. Tóvölgyi Béla
Radiológia

Hasi-/emlők+ axiliák-/pajzsmirigy-/here-/nyaki erek-/alsó végtagi vénás doppler- UH vizsgálata12.000 Ft
Ízületi UH vizsgálat14.000 Ft
Lágyrész UH vizsgálat (hónalj/mellkasfal/hasfal/comb/lágyék/izmok)10.000 Ft
Női UH csomag: 3 féle vizsgálat választható30.000 Ft
Férfi UH csomag: 3 féle vizsgálat választható30.000 Ft
Komplex női csomag: 4 féle vizsgálat választható40.000 Ft
Komplex férfi csomag: 4 féle vizsgálat választható40.000 Ft
dr. Fehér Terézia

Kedd: 08:30-12:00

dr. Mohácsi Anikó

Hétfő: 09:30-13:30
Szerda: 12:00-20:00
Péntek: 09:00-15:00

dr. Rácz Ildikó

dr. Tóvölgyi Béla

Csütörtök: 14:30-16:30