NŐGYÓGYÁSZATI MŰTÉTEK

A Cmed Magánklinika Székesfehérváron nagyszerű ellátással várja azokat, akik olyan jellegű nőgyógyászati problémákkal küzdenek, amelyeknél műtéti beavatkozás szükséges. Teszi mindezt jól felszerelt műtővel, szakmai szempontból kimagasló tudású személyzettel, kellemes környezettel, hogy a felépülési időt is jobbá tegyük. Várjuk Önt!

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak.

Időpontot kérek! +36 22 200 664

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol.

Üzenetet küldök!

Mivel foglalkozik a nőgyógyászat?

A női nemi szervek egészségének megőrzésével, a különböző megbetegedések kezelésével foglalkozó orvostudományi ág. Különböző vizsgálatokkal, mint például ultrahang, hüvelykenet vizsgálat, hormonszint meghatározás, illetve műtéti beavatkozásokkal is foglalkozik.

Műtőink kimagaslóan jól felszereltek, orvosaink nagy szaktekintélynek számítanak területükön, így a műtéti beavatkozások elvégzése során, Ön biztos kezekben van! Ápolóink a beavatkozás után végig támogatják és segítik a pácienseket, valamint a kétágyas kórtermek kialakítása során is a teljes körű kényelem biztosítása volt a célunk az Ön számára. Az épület előtt ingyenes parkolási lehetőség várja.

Nogyogyaszati Mutetek 2

Mint minden műtét esetében, a nőgyógyászati beavatkozások során is jelentkezhetnek szövődmények. Ezekről az operáció típusától függően, teljes körű tájékoztatást fog kapni a kezelőorvostól.

Ismerje meg a leggyakrabban végzett műtét típusokat, kattintson további információkért:

Méhkaparás- Abrasio- Curettage

Egészségügyi küret. Gyógyító és diagnosztikus célból is végezhető. Vérzészavarok, méhtestpolipok, elhalt terhességek,vetélések és vastagodott nyálkahártya esetén szokták leginkább alkalmazni ezt a beavatkozást, melynek során a méhbe felvezetésre kerülő küretkanál segítségével a méhtest és/vagy a méhnyakcsatorna nyálkahártya kerül lekaparásra.

Diagnosztikus céloknál az így kapott szövetmintát további vizsgálatoknak vetik alá.

Curettage (méhkaparás) kimondott erős vérzési rendellenesség esetén is szükségessé válhat, általa az elváltozás, ami a betegség hátterében áll, megállapítható. Bizonyos esetekben az elvégzett műtét a vérzési rendellenességet gyógyíthatja is.

Az eljárás maga csupán néhány percet vesz igénybe és általában altatásban kerül elvégzésre.

Esetleges szövődmények: vérzés, méh és környező szervek sérülése, gyulladás.

A műtét után pár napig enyhe vérzés és görcsök jelentkezhetnek.

Conisatio és Loop conisatio

Conisatio-kúpkimetszés, a loop conisation pedig hurokkimetszés a méhnyakon.

Diagnosztikai vagy gyógyító eljárások. Kóros citológiai lelet megléte indokolja a beavatkozásokat.

Altatásban történik a műtét.

Mindkét módszernél esetében a kezelőorvos a hüvelyen keresztül, a méhnyakból a kóros hámfelszínt tartlamazó szövetdarabot metszi ki. A különbség, hogy a loop conisatio esetében egy elektromos hurokkal végzik el a kimetszést, míg a sima conisatio esetében egy szike segítségével, kúp alakú minta kerül levágásra.

A kimetszett darabot szövettani vizsgálatnak vetik alá a pontos diagnózis megállapításához.

A conisato esetében jobb minta érhető el, viszont itt varrat szükséges, melyhez draint használnak, ami később eltávolításra kell, hogy kerüljön.

A loop conisatio korszerűbb eljárás, hiszen gyors és vérzéscsillapító is, valamint a fájdalom is enyhébb, viszont bizonyos esetekben diagnosztizációs szempontból kevésbé hatékony lehet az égetett sebszélek miatt. A két módszer közötti választás a kezelőorvos feladata.

Esetleges szövődmények: vérzés, gyulladás, ritkán méhnyak szűkület

Teljes gyógyulás körülbelül 6 hét.

Excisio (gynec)

Diagnosztikus célból végzett kimetszés nőgyógyászati elváltozásokból. Az elváltozás részleges vagy teljes eltávolítása történik. A minta szövettani vizsgálata biztosítja a diagnózist is. A keletkezett sebet varratokkal egyesítjük.

Marsupialisatio

A műtét célja, hogy a Bartholin mirigy ciszta, ami a hüvelybemenetnél a kisajkak alsó harmadában található, megnyitásra kerüljön, genny és gyulladás esetén ezek kezelés alá kerüljenek, és indokolt esetben mintavétel is történik.Ennél az eljárásnál a ciszta tartalma egy vágáson keresztül leengedésre kerül, majd ezt az új nyílást varratokkal látjuk el, kialakítva ezzel a mirigy új nyílását.

Hüvelyplasztika- Mellső/Hátsó

Vizelet visszatartási nehézségek, illetve hátsó vagy mellső hüvelyfal előreesés miatt kerül rá sor. Tulajdonképpen ez egy helyzet javító beavatkozás.

Helyi érzéstelenítéssel és altatásban is végezhető.

Mellső hüvelyfali plasztika: A beavatkozás célja a laza hüvelyfal miatti tünetek és/vagy a hüvelyből kitüremkedő dudor miatti kellemetlenségek megszüntetése, a hólyag állapotának javításával.

A mellső hüvelyfal közepén ejtenek egy bemetszést, közel a hüvelybemenethez , majd a hüvelyhám alatti, tartó funkciót ellátó kötőszövet plasztikája és varratokkal történő megerősítése történik.

Felszívódó és fel nem szívódó varratokkal is végezhető ez a megerősítés, a beteg adottságai életkora és az anatómiai helyzet függvényében.

Hátsó hüvelyplasztika: a hüvely hátsó falán kijelölt rombusz alakú területről műtéti eltávolításra kerül a nem szükséges hüvelyhám. Majd plasztikai eljárással a hüvelyhám alatti kötőszövet megerősításe történik. A gátat tartó izmok megerősítésével és a seb zárásával fejezzük be a beavatkozást.

A teljes gyógyuláshoz legalább 2-3 hónap szükséges a beavatkozások után, de 3-4 hét elteltével már kevesebb odafigyelést igényelnek a sebek és egyre csökkennek a kellemetlenségek.

Lefort műtét (Colpocleisis mediana)

Részleges vagy teljes méh előreesés esetében alkalmazzák, leginkább idősebb betegeknél. A hüvely mellső és hátsó falának összevarrását jelenti a hüvely központi szakaszán. Leginkább akkor alkalmazzák, amikor más műtéti eljárás nem jöhet szóba, és már nincs igény nemi életre. Az így létrejött állapot végleges.

Diagnosztikus laparoscopia

Diagnosztizáláshoz alkalmazva a hasüregben és a kismedencében elhelyezkedő szervek megtekintésére alkalmazzák.

A műtét során egy vékony un. Veress-tű kerül bevezetésre a hasüregbe, amin át szén-dioxid gázzal töltik meg a hasüreget, majd a tű eltávolításra kerül. Ezt követően bevezetik az un. trokárt, mely egy hegyes eszköz, amelyen át bevezetésre kerül a laparoszkóp (ez a köldökön vagy az alatta ejtett kis vágáson át kerül a hasüregbe). Ezt követően pár apró metszést (fél centiméter) ejtenek a hasfalon, amiken keresztül bevezetésre kerülnek a feltérképezéshez kellő eszközök. Ha kóros eltérés nem állapítható meg,a művelet véget is ér. Ha viszont olyan elváltozást talál, amiről úgy ítéli meg, hogy laparoszkópos úton eltávolítható, akkor el is végezheti a bővített beavatkozást.

Milyen esetekben végezhető el a beavatkozás?

– Krónikus, ismeretelen eredetű alhasi vagy kismedenecei fájdalom
– Endometriosis
– Ismeretlen eredetű meddőség
– Kismedencei összenövések
– Egyéb úton nem diagnosztizálható kismedencei elváltozások

Laparoscopia - méhfüggelék (petefészek, petevezetékek) elváltozása miatt

A petevezető és a petefészek elváltozások miatt végezzük. Leggyakrabban tágult és lezáródott petevezetékek (hydrosalpinx), méhen kívüli terhesség, petefészek ciszták, endometriosis miatt kerülhet sor erre a műtétre, mely során a kóros elváltozás eltávolítására törekszünk. Amennyiben az adott oldali méhfüggelék súlyosan károsodott, annak eltávolítása is elvégezhető.

A laparoszkópiás beavatkozás során a hasfalon ejtett apró bevágásokon keresztül érik el a kívánt területet. Általában 3-4 lyuk kerül kialakításra, melyből az egyiken keresztül egy kamera kerül bevezetésre, a többin pedig az operációhoz szükséges eszközök.

Ennél a módszernél alacsonyabb a fájdalom a beavatkozás után és gyorsabb a gyógyulás is.

Hysterectomia

Teljes vagy részleges méheltávolítás. Leggyakrabbanvérzészavarok, myomák, adenomyosis, méhsüllyedés, krónikus kismedencei fájdalomvagy rosszindulatú daganat miatt kerül rá sor.

Két módon történhet meg a beavatkozás:

Hüvelyen keresztül

Ennél a módszernél hasfali metszés nem történik. A hüvelyen keresztül a teljes méh eltávolítható. A beavatkozás végén a hüvely végét öltésekkel zárjuk be. A beavatkozás minimális megterheléssel jár.

Laparoszkópiával

A méh részleges vagy teljes eltávolítása ilyenkor hastükrözés útján történik. A lábadozási idő ilyenkor is sokkal rövidebb, mint a hagyományos hasi úton végzett beavatkozások esetén.

HSK- Hiszteroszkópia

Méhtükrözés. Célja a méhüreg feltérképezése.

Általában meddőségi vizsgálatok során, vérzésproblémák miatt, valamint daganat gyanújának fennállásakor végzik ezt az vizsgálatot.

A beavatkozás során a hüvelyen keresztül felvezetésre kerül a méhbe egy apró optikai eszköz. Ennek hála, jól feltérképezhető a méh belseje, megfigyelhetőek az esetleges elváltozások.

Adott esetben szövettani mintavételt is tudunk végrehajtani, valamint a beavatkozás során szükség esetén kisebb polipok, miómák is eltávolíthatóak, a méhsövény is kiírtható általa, valamint összenövéseket is lehet vele kezelni.

Altatásban és bódításban is végezhető.

HSK I – Ez a technikailag egyszerű beavatkozás

HSK II – Ez a technikailag nehezebb beavatkozás

HSK-LSK-CHR – Ez a méhtükrözés, hastükrözés és petevezeték átjárhatósági vizsgálat egy altatáson belül. Elsősorban meddőségi kivizsgálás során lehet rá szükség. Előnye, hogy egy altatáson belül vizsgálható a meddőség összes szervi oka egyszerre. Kóros elváltozás esetén egyben annak műtéti megoldása is elvégezhető.

Bemutatjuk szakorvosainkat, akik a nőgyógyászati műtéteket végzik:

Dr Imre Ruben

Dr. Imre Ruben
Nőgyógyászat és terhesgondozás

A műtétet megelőző időszak mindenki számára nehéz és sok információ áll rendelkezésre. Elérhető letölthető tájékoztatónk, melyben az egynapos műtétre érkezők ismerhetik meg a legfontosabb – műtéttel kapcsolatos – teendőket, tudnivalókat:

Tájékoztató letöltése
Egynapos sebészet általános információk