Az MRI a Magnetic Resonance Imaging, azaz mágneses rezonanciás képalkotás kifejezés rövidítése. Az eljárás egyik legfontosabb előnye, hogy nem használ röntgensugarat, hanem mágneses térben rádióhullámok segítségével történik a képalkotás. Az MRI-vel olyan betegségek is kimutathatók, amelyek röntgennel nem vizsgálhatók. A vizsgálat teljesen fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása jelenleg nem ismert.

Milyen panaszokkal javasolt felkeresni magánrendelésünket?

  • Izületi problémák
  • Gerinc problémák (nyaki, háti, lumbális)
  • Mozgásszervi panaszok diagnosztizálása
Milyen vizsgálatokra jelentkezhetek?
Koponya MRI

Fejfájás, szédülés, hányinger, látásromlás, kettőslátás, agyi történés (stroke, ischaemia, vérzés stb.), feledékenység, agysorvadás, Parkinson-betegség, epilepszia, amnézia, fülcsengés, fülzúgás esetén javasoljuk

Gerinc MRI

Fájdalom, végtagba történő kisugárzás, protrusio (kitüremkedés), discus hernia (sérv), sérülés-baleset, csontritkulás, összeroppanás, csigolya elcsúszás stb. esetén javasoljuk

Ízületi MRI

Sérülés, rándulás, ficam, rossz mozdulat, terhelés következményeként duzzanat, kisugárzás esetén javasoljuk (állkapocs, váll, kéz, könyök, csukló, csípő, térd, boka stb.).

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Az MRI vizsgálat mágneses térben történik, ezért azoknál a betegeknél, akiknek pacemakert (szívritmus szabályzó) ültettek be, az MRI vizsgálat nem végezhető el.

Meg kell győződni arról, hogy nincs a szervezetben műtéttel beépített- (csípő- vagy egyéb ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, ideg- vagy érsebészeti érszorító, fül implantátum stb.), vagy baleset során odakerült mágnesezhető anyag (vas, acél), mert ezek a mágneses térben a helyükről elmozdulhatnak, súlyos, akár életveszélyes sérülést okozhatnak, vagy a vizsgálatot értékelhetetlenné tehetik.

Ma már olyan implantátumokat használnak, amelyek nem mágnesezhetők, de régebbi műtétek esetén az azt végző orvost kell megkérdezni, hogy milyen anyagot használt, az MRI vizsgálat elvégezhető-e.

A testen, testben viselt fémtárgyakat (hallókészülék, óra, lánc, fémcsat, testékszer, műfogsor, kivehető fogszabályzó stb.) el kell távolítani, a zsebeket (fémpénz, kulcs, toll, bankkártya, telefon) ki kell üríteni, ugyanis az elektromos árammal működő, vagy mágneses részeket tartalmazó tárgyak az erős mágneses térben tönkre mehetnek.

A fémtartalmú szépítőszereket (pl. szemöldök-, szemhéj festék/por) el kell távolítani még a vizsgálóhelyiségbe való bemenetel előtt, mert azok is értékelhetetlenné teszik az MR vizsgálatot.

Hány éves kortól lehet jönni MRI vizsgálatra?

Minden korosztály vizsgálható, de csecsemők, kisgyermekek, eszméletlen, klausztrofóbiás, ill. akaratlan mozgást végző betegeknél szükség lehet nyugtatásra, illetve altatásra.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

A vizsgálat testrészenként 15-60 percig tarthat.

Hogyan jelentkezhetek MRI vizsgálatra?

Az MRI vizsgálat a CMed Rehabilitációs és Diagnosztikai Központban, nem beutaló köteles.

Az MRI vizsgálat elvégzése előtt javasoljuk, hogy keressen fel egy szakorvost a vizsgálat pontos meghatározására.

Mikor kapok leletet?

A vizsgálatról készült képi anyagot rögtön biztosítjuk a páciens részére, az írásos leletet felár nélkül, 3 munkanap alatt készítjük el.

Hogyan vehetem át az írásos leletemet?

Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016./679 rendelete (GDPR) szerint, 2018.05.25-től a betegdokumentáció (pl.: elkészült leletek) átvétele csak személyesen, vagy két tanús meghatalmazással lehetséges.

Van-e kockázata az MRI vizsgálatnak?

Az MRI vizsgálatnak jelenleg nincs ismert káros hatása.

Várandósság és az MRI vizsgálat

A terhesség első trimeszterében az MRI vizsgálat elvégzése nem javasolt. Legkorábban a negyedik hónap kezdetétől, a terhesség 13. hetét követően lehetséges MRI vizsgálat elvégzése.

- A rendelési idő és az árlista megváltoztatásának jogát fenntartjuk.
- A szolgáltatás(ok) igénybevételéhez minden esetben előzetes időpontfoglalás szükséges!

Forduljon hozzánk bizalommal és kérjen időpontot most!

Időpontfoglalás

Információk

Kovari Krisztina Cmed

Kőváriné Dóczi Krisztina
Röntgen vizsgálat

Komuves Monika Cmed

Kőműves Mónika
Röntgen vizsgálat

Ágyéki (lumbalis) gerinc natív MRI vizsgálata24.000 Ft
Boka natív MRI vizsgálata24.000 Ft
Csípő natív MRI vizsgálata24.000 Ft
Csukló natív MRI vizsgálata24.000 Ft
Háti (thoracalis) gerinc natív MRI vizsgálata24.000 Ft
Kéz natív MRI vizsgálata24.000 Ft
Koponya natív MRI vizsgálata24.000 Ft
Könyök natív MRI vizsgálata24.000 Ft
Lábfej natív MRI vizsgálata24.000 Ft
Lábszár natív MRI vizsgálata24.000 Ft
Nyaki gerinc natív MRI vizsgálata24.000 Ft
Orbita natív MRI vizsgálata24.000 Ft
Sacrum natív MRI vizsgálata24.000 Ft
Térd natív MRI vizsgálata24.000 Ft
Váll natív MRI vizsgálata24.000 Ft
Utólagos, elveszett képi dokumentáció CD-re1.000 Ft
Egyedi pendrive2.000 Ft

Hétfő – Péntek: 14:30-20:30