Az MRI a Magnetic Resonance Imaging, azaz mágneses rezonanciás képalkotás kifejezés rövidítése. Az eljárás egyik legfontosabb előnye, hogy nem használ röntgensugarat, hanem mágneses térben rádióhullámok segítségével történik a képalkotás. Az MRI-vel olyan betegségek is kimutathatók, amelyek röntgennel nem vizsgálhatók. A vizsgálat teljesen fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása jelenleg nem ismert.

Bejelentkezés a +36 22 200 665-ös telefonszámon lehetséges.

www.sosmri.hu

Milyen panaszokkal javasolt felkeresni magánrendelésünket?

 • Izületi problémák
 • Gerinc problémák (nyaki, háti, lumbális)
 • Mozgásszervi panaszok diagnosztizálása
Milyen problémák esetén javasolt az MRI vizsgálat?
 • Mozgásszervi panaszok diagnosztizálása
 • Izületi problémák : Sérülés, rándulás, ficam, rossz mozdulat, terhelés következményeként duzzanat, kisugárzás esetén javasoljuk (állkapocs, váll, kéz, könyök, csukló, csípő, térd, boka stb.).
 • Gerinc problémák (nyaki, háti, lumbális): Fájdalom, végtagba történő kisugárzás, protrusio (kitüremkedés), discus hernia (sérv), sérülés- baleset, csontritkulás, összeroppanás, csigolya elcsúszás stb. esetén javasoljuk.
 • Koponya MRI: Fejfájás, szédülés, hányinger, látásromlás, kettőslátás, agyi történés (stroke, ischaemia, vérzés stb.), feledékenység, agysorvadás, Parkinson-betegség, epilepszia, amnézia, fülcsengés, fülzúgás esetén javasoljuk.
Milyen vizsgálatokra jelentkezhetek?

Amennyiben szakorvosa szervi elváltozásokat szeretne vizsgálni a pontosabb diagnózisért, MRI vizsgálatot rendelhet el az Ön részére. Azonban vannak olyan esetek, mikor a natív (tehát kontrasztanyag nélküli) vizsgálat nem elég, és intravénás kontrasztanyag adása szükséges, hogy az eltérések jobban megfigyelhetőek legyenek. A CMed Rehabilitációs és Diagnosztikai Központban egyaránt lehetőség van natív és kontrasztanyagos MRI vizsgálat elvégzésre is.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Az MRI vizsgálat mágneses térben történnek, ezért azoknál a betegeknél, akiknek pacemakert (szívritmus szabályzó) ültettek be, az MRI vizsgálat nem végezhető el. Meg kell győződni arról, hogy nincs a szervezetben műtéttel beépített- (csípő- vagy egyéb ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, ideg- vagy érsebészeti érszorító, fül implantátum stb.), vagy baleset során odakerült mágnesezhető anyag (vas, acél), mert ezek a mágneses térben a helyükről elmozdulhatnak, súlyos, akár életveszélyes sérülést okozhatnak, vagy a vizsgálatot értékelhetetlenné tehetik.

Ma már olyan implantátumokat használnak, amelyek nem mágnesezhetők, de régebbi műtétek esetén az azt végző orvost kell megkérdezni, hogy milyen anyagot használt, az MRI vizsgálat elvégezhető-e. A testen, testben viselt fémtárgyakat (hallókészülék, óra, lánc, fémcsat, testékszer, műfogsor, kivehető fogszabályzó stb.) el kell távolítani, a zsebeket (fémpénz, kulcs, toll, bankkártya, telefon) ki kell üríteni, ugyanis az elektromos árammal működő, vagy mágneses részeket tartalmazó tárgyak az erős mágneses térben tönkre mehetnek.

A fémtartalmú szépítőszereket (pl. szemöldök-, szemhéj festék/por) el kell távolítani még a vizsgálóhelyiségbe való bemenetel előtt, mert azok is értékelhetetlenné teszik az MRI vizsgálatot.

A vizsgálat fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása nem ismert, ezért kisgyermekek vizsgálata is elvégezhető. A vizsgálat általánosságban nem igényel különösebb felkészülést, azonban fontos, hogy ha kontrasztanyagos MRI vizsgálatra érkezik, akkor az időpont előtt 4-5 órával már ne fogyasszon ételt, viszont a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele nélkülözhetetlen!

Kérjük közölje, ha terhes, vagy ha a terhesség lehetősége felmerül. A vizsgálóhelyiségben nagy mágneses tér van, ezért, ha szívritmus szabályozója van, a vizsgálat nem végezhető el! Ha szervezetébe (szív, szem, fül, agy) korábban műtéttel fémanyagot ültettek (inzulinpumpa), arról a vizsgálat előtt tájékoztassa munkatársainkat.

A kontrasztanyagos MRI vizsgálathoz szükségesek:

 • egy hónapnál nem régebbi labor (eGFR) vizsgálat
 • eredeti írásos szakorvosi javaslat, melyben egyértelműen szerepel a kontrasztanyagos MRI vizsgálat kérése, a kért vizsgálat megnevezése és szakmai indoklása
 • altatásban, bódításban nem végzünk MRI vizsgálatot
 • A kontrasztanyag beadása előtt fontos, tájékozódnunk a veséje működéséről, melynek oka, hogy a szervezétbe került kontrasztanyagot a vese választja ki. A vesefunkcióról a vérből megállapítható a eGFR vizsgálat értéke nyújt számunkra információt. A vérvételt beutaló orvosa intézi Önnek, amennyiben külső intézetben készült a vérvétel, annak eredményét kell elhoznia a vizsgálat időpontjában.

  Ha Önnek bármilyen gyógyszerallergiája van, még a vizsgálat előtt tájékoztatnia kell az MRI operátorokat. Ha a kontrasztanyag beadása közben bármit észlel, rögtön jelezze!

Mi a kontrasztanyag és mikor szükséges a használata?

A kontrasztanyag egy gyógyszernek minősülő vegyület melyet szakembereink közvetlenül a vénába fecskendeznek. Testsúly kilogrammonként meghatározott mennyiséget használnak kollégáink, elkerülve ezzel a szervezet felesleges terhelését.

A kontrasztanyag segítségével könnyebben láthatóvá válnak a lágyrészek és az erek állapotai, pontosabb képet kaphatunk egy elváltozás helyzetéről, méretéről és típusáról.

Bizonyos vizsgálatoknál elég a kontrasztanyag nélküli, natív vizsgálat, azonban bizonyos vizsgálatok csak kontrasztanyaggal végezhetők el. Ezt minden esetben, kizárólag az Ön kezelőorvosa, radiológusa fogja eldönteni.

Hogyan foglalhatok kontrasztanyagos MRI vizsgálatra időpontot?

Kizárólag szakorvosi javaslatra végezzük el a kontrasztanyagos MRI vizsgálatot, melyhez minden esetben kötelező a telefonos/személyes egyeztetés. Az előzetes bejelentkezés és időpont előjegyzés minden esetben kötelező, melyre kizárólag telefonon van lehetőség. Levélben és e-mailben történő megkeresésekre nem áll módunkban válaszolni.

Mitől függ, hogy az MRI vizsgálatnál kapok-e kontrasztanyagot?

Mindig a szakorvos dönti el, hogy az adott betegség, panasz kivizsgálására milyen módszereket rendel el. Kontrasztanyag adása nem szükséges minden esetben, ezért egyéni mérlegelést igényel. A kontrasztanyagok egyetlen fémes tulajdonságú kémiai elemet tartalmaznak, a gadolíniumot. Ilyen típusú fémallergia esetén a vizsgálat elvégzése kontraindikált lehet.

Mit érzek a kontrasztanyag beadása közben?

Előfordulhat, hogy pillanatokra melegséget, forróságot érez a testében, ami jelentkezhet toroktól az ágyékig. Az érzés azonban a beadás után elmúlik.

A vizsgálat után mennyi idővel jelentkezhet allergiás reakció, ha kontrasztanyagot kaptam?

A kontrasztanyag reakciók nagy része a kontrasztanyag beadásától számított 20 percen belül alakulhatnak ki. Kérjük ezért, hogy legalább ennyi ideig maradjon még központunkban. Ritkán késői reakciók a beadás után 7 órán belül is kialakulhatnak, ha tüneteket észlel, keresse fel kezelőorvosát! A vizsgálat elvégzését követő napon kontrasztanyag reakció már nem fordulhat elő!

Miért hagyják a vizsgálat után a branült egy ideig a vénában?

A páciens érdekében biztonsági okból a vizsgálatot követően, kb. 15-20 percig a branült még a vénában hagyjuk, arra az esetre, hogy esetleges szövődmény esetén a szükséges gyógyszereket azonnal be lehessen adni a vénába!

Miért kell sok folyadékot fogyasztani az MRI vizsgálat után?

A kontrasztanyag kiürülését a szervezetből elősegíti, ha a vizsgálat után sok folyadékot fogyaszt. A kontrasztanyagok fémionokat tartalmaznak, a vizelettel ürülnek.

Hány éves kortól lehet jönni MRI vizsgálatra?

Minden korosztály vizsgálható, de csecsemők, kisgyermekek, eszméletlen, klausztrofóbiás, ill.
akaratlan mozgást végző betegeknél szükség lehet nyugtatásra, illetve altatásra.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

A vizsgálat testrészenként 15-60 percig tarthat.

Hogyan jelentkezhetek MRI vizsgálatra?

Az MRI vizsgálat a CMed Rehabilitációs és Diagnosztikai Központban, nem beutaló köteles.

Az MRI vizsgálat elvégzése előtt javasoljuk, hogy keressen fel egy szakorvost a vizsgálat pontos meghatározására.

Mikor kapok leletet?

A vizsgálatról készült képi anyagot rögtön biztosítjuk a páciens részére, az írásos leletet felár nélkül, 3 munkanap alatt készítjük el.

Hogyan vehetem át az írásos leletemet?

Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016./679 rendelete (GDPR) szerint, 2018.05.25-től a betegdokumentáció (pl.: elkészült leletek) átvétele csak személyesen, vagy két tanús meghatalmazással lehetséges.

A CD-t a vizsgálat után közvetlen megkapja, az írásos kiértékelést 3 munkanap után veheti át (a vizsgálat napja nem beleszámítandó!)

Van-e kockázata az MRI vizsgálatnak?

Az MRI vizsgálatnak jelenleg nincs ismert káros hatása.

Várandósság és az MRI vizsgálat

A terhesség első trimeszterében az MRI vizsgálat elvégzése nem javasolt.
Legkorábban a negyedik hónap kezdetétől, a terhesség 13. hetét követően lehetséges MRI vizsgálat elvégzése.

Amennyiben Ön jelenleg szoptat, ha kontrasztanyagot kap az MRI vizsgálathoz, a szoptatást 24 órára fel kell függeszteni.

- A rendelési idő és az árlista megváltoztatásának jogát fenntartjuk.
- A szolgáltatás(ok) igénybevételéhez minden esetben előzetes időpontfoglalás szükséges!

Időpontfoglalás

Információk

Doczi Krisztina

Dóczi Krisztina
Röntgen vizsgálat

Komuves Monika

Kőműves Mónika
Röntgen vizsgálat

Tokai Richard

Tokai Richárd
Röntgen vizsgálat

Agyalapi mirigy (hypophysis) kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Ágyéki (lumbalis) gerinc natív MRI vizsgálat41 000 Ft
Ágyéki (lumbalis) gerinc kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Belső fül natív MRI vizsgálat41 000 Ft
Belső fül kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Boka natív MRI vizsgálat41 000 Ft
Boka kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Egyoldali csípő natív MRI vizsgálat41 000 Ft
Kétoldali csípő natív MRI vizsgálat51 000 Ft
Egyoldali csípő kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Comb natív MRI vizsgálat41 000 Ft
Comb kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Csukló natív MRI vizsgálat41 000 Ft
Csukló kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Háti (thoracalis) gerinc natív MRI vizsgálat41 000 Ft
Háti (thoracalis) gerinc kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Hasi kontrasztanyagos MRI vizsgálat79 000 Ft
Kéz natív MRI vizsgálat41 000 Ft
Kéz kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Kismedence (női, férfi) natív MRI vizsgálat41 000 Ft
Kismedence (női, férfi) kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Koponya natív MRI + angiographia/TOF vizsgálat43 000 Ft
Koponya kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Könyök natív MRI vizsgálat41 000 Ft
Könyök kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Lábfej natív MRI vizsgálat41 000 Ft
Lábfej kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Lábszár natív MRI vizsgálat41 000 Ft
Lábszár kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Medence (csontos) natív MR vizsgálat41 000 Ft
Nyaki gerinc natív MRI vizsgálat41 000 Ft
Nyaki gerinc kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Orbita natív MRI vizsgálat41 000 Ft
PI-RADS MRI vizsgálat85 000 Ft
Sacrum natív MRI vizsgálat41 000 Ft
Sacrum kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Térd natív MRI vizsgálat41 000 Ft
Térd kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Váll natív MRI vizsgálat41 000 Ft
Váll kontrasztanyagos MRI vizsgálat69 000 Ft
Hétvégi natív MRI vizsgálat44 000 Ft
Hétvégi koponya natív MRI + angiographia/TOF vizsgálat45 000 Ft
Utólagos, elveszett képi dokumentáció CD-re+ 5 000 Ft
Pendrive vásárlása+ 5 000 Ft
Egynapos leletezés+ 6 000 Ft
SOS leletezés (előre egyeztetett időpont szükséges)+ 11 000 Ft
Angol nyelvű leletezés+ 16 000 Ft
Jelen árlistában szereplő szakorvosi vizsgálati díjakon felül fizetendő foglalási díj minden esetben +2.000 Ft.
Pacemakeres páciensek számára natív MRI vizsgálat75 000 Ft
Pacemakeres páciensek számára kontrasztanyagos MRI vizsgálat115 000 Ft
Jelen árlistában szereplő szakorvosi vizsgálati díjakon felül fizetendő foglalási díj minden esetben +2.000 Ft.
ELŐZETES BEJELENTKEZÉS ALAPJÁN

+36-22-200-665