Hogyan előzhetjük meg a fülfájást?

Cmed Fulfajas 1

Az életminőségünket, ezzel együtt a mindennapjainkat is negatívan befolyásolja ha fáj a fülünk, esetleg a hallásunk sem megfelelő. Kisgyermekek esetén gyakran találkozunk ezzel a problémával és bizony a felnőtteknél is sűrűn jelentkező panasz. Lássuk, mi  okozhat fülfájást!

A fülfájás hátterében számos ok állhat!

Alapvető különbség a hallószervünkben jelentkező fájdalom gyökereit tekintve, hogy közvetlenül a fület érintő fertőzés, esetleg egyéb probléma, vagy egy másik szervünk megbetegedése okozza a panaszt. Ez alapján megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos fülfájást. Az elsődleges fülfájást leggyakrabban a középfül vagy a külső fül gyulladása okozza, egyéb gyakori okai pedig a következők lehetnek:

  • a légnyomás változásai, amit például repülés vagy búvárkodás során tapasztalunk,
  • „idegen test” a fülben: elsősorban gyermekeknél jellemző, hogy egy apróbb tárgy kerül a hallójáratba, de a fülben megrekedt víz – ami idővel a baktériumok elszaporodását eredményezi – is okozhat panaszt,
  • a fül vagy a dobhártya sérülése,
  • fülzsír felhalmozódása.

A fülfájás másodlagos okai közé tartoznak a szervezetben fennálló gyulladások, – főleg torok-és mandulagyulladás-, fogászati problémák, refluxbetegség és a temporomandibuláris ízületi szindróma. Az utóbbi betegség fő tünete, ha rágás során érzékelünk fájdalmat a hallószervben.

Miért gyakori a gyermekeknél a fülfájás?

A csecsemők és a kisgyermekek esetében viszonylag sűrűn alakulnak ki felső légúti megbetegedések: állandó és visszatérő középfül-gyulladás, nátha, orrdugulás, orrmelléküregek gyulladása, torok- és tüszős mandulagyulladás. Ennek elsődleges oka, hogy az immunrendszerük még nem olyan fejlett, mint a felnőtteké, illetve a testfelépítésük is megkönnyíti a kórokozók bejutását és elszaporodását, ráadásul a felső légutak rövidebbek, szűkebbek, így már kevés váladék is könnyen elzáródást okozhat. Fontos a felső légúti problémák időben való kezelése, különben krónikussá válhatnak, és akár felnőttkorig is elkísérhetik a beteget!

Cmed Fulfajas 2

Hogyan előzhető meg a hallószervünk megbetegedése?

A fertőzések esélye gyermekeknél néhány ajánlás betartásával csökkenthető. Kutatások bizonyítják, hogy a legalább 12 hónapos korukig anyatejjel táplált csecsemők szervezete ellenállóbb, tápszeres táplálás esetén pedig érdemes a függőleges, ülő helyzetben való etetést preferálni. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a friss levegő jelentőségére, kiemelten fontos a babák és a kisgyermekek megóvása a légszennyezett, vagy akár a cigarettafüsttel telt levegőtől. A védőoltásoknak szintén fontos szerepe van a gyermekek immunrendszerének erősítésében.

Felnőttek számára néhány életmódbeli javaslatot érdemes beépíteni a mindennapokba a hallószerv egészségének megőrzése érdekében:

  • Csökkentse a fertőzések kialakulásának kockázatát rendszeres kézmosással!
  • Kerülje a dohányzást és a passzív dohányzásnak való kitettséget!
  • Úszás vagy fürdés után szárítsa meg a fülét!
  • Használjon pálcikát a külső fül tisztításához, de kerülje a hallójáratba való belefúrást!

Mit tegyen, ha fül-orr-gégészeti panaszai vannak?

A fülfájás csillapítására alkalmazható meleg sóborogatás, azonban ha a fájdalom nem enyhül, tartóssá válik vagy erősödik, mielőbb forduljon orvoshoz!

A CMed Magánklinika fül-orr-gégészeti szakrendelésén a foglaltság függvényében igyekszünk rugalmasan alkalmazkodni az Ön időbeosztásához és a legkevesebb várakozási idővel vizsgálati időpontot biztosítani. Magánrendelésünkön a fül, a halló- és egyensúlyozó szervek, az orr és melléküregei, a szájüreg, a nyálmirigyek, a garat, a gége megbetegedései (gégerák, gégedaganat), a hangképzési, a szaglási és ízérzékelési zavarok, továbbá a légúti allergiás panaszok diagnosztikáját és ellátását végezzük panaszainak megszüntetése érdekében.

Ne hagyja figyelmen kívül a fájdalmat, kérjen időpontot egy alapos kivizsgálásra magánrendelésünkre, ahol magasan képzett, tapasztalt szakorvosok várják Önt és gyermekét már 1 hónapos kortól!

Kérjen időpontot ide kattintva vagy hívja a +36 22 200 664-es telefonszámot!

Online időpontfoglalás

Kérdése van? Keresse kollégáinkat üzenetben az info@cmed.hu e-mail címen vagy hívja a +36 22 200 664-es telefonszámot.