Búcsú az ízületi fájdalomtól: a protézis beültetés

Cmed Kilegzeses Vizsgalat

Napjainkban egyre több embert érint valamilyen mozgásszervi megbetegedés. Leggyakoribb az alsó végtagi, térd, illetve csípő ízületi fájdalom, amely az évek előrehaladtával az életminőséget kedvezőtlen irányba tudja befolyásolni. A betegség kezdetén számos konzervatív kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Azonban előrehaladott állapotban, amikor a beteg mindennapi életét megnehezíti a fájdalom, a teljes ízületi protézis beültetés jelenthet tartós megoldást.

Hogyan történik a diagnosztika?

Ha jelentős csípő vagy térd fájdalma van, amely befolyásolja a mindennapi életminőséget, jöjjön el hozzánk egy kivizsgálásra.

  • Felvesszük a kórtörténetet, majd a beteg fizikális vizsgálata következik.
  • Minden esetben képalkotó vizsgálat szükséges, de általában a kétirányú röntgenkép elégséges

„A műtétet nem a röntgenen látható kopás mértéke határozza meg, hanem a beteg panaszai.” –  állítják egyöntetűen a CMed Magánkórház ortopéd-traumatológus szakorvosai

Ha a konzervatív terápia már nem enyhíti a porckopásos fájdalmakat, és a tünetek következtében jelentős az életminőség romlás, akkor a protézis beültetés segíthet megszabadulni a fájdalomtól.

Protézis beültetés előtt

A műtét kapcsán a maximális biztonságra törekszünk. Ezért alapos előkészítés előzi meg a műtéti beavatkozást. A CMed magánklinikán minden előzetes kivizsgálás elérhető.

A laborvizsgálatok és az altató orvosi vizsgálatokon túl, multirezisztens kórokozó szűrése is megtörténik indokolt esetekben. Felmerjük az esetleges fertőző gócokat és ezeket felszámoljuk, hogy elkerüljük az esetleges fertőzéses szövődményeket.

A csípő és a térdprotézis műtét is jól bevált standard módszerek alapján történik. Az általunk használt protézisek minőség és beültetés-szám szempontjából is világszínvonalú orvostechnikai termékek, nemzetközileg elismert és bizonyított, hosszú utánkövetéssel rendelkeznek. Ez a tény szintén a magas minőségű ellátást biztosítja.

Klinikánkon a szükséges és gyors kivizsgálás után, gyakorlatilag azonnali műtétre is van lehetőség, nem kell éveket várni a beavatkozásra.

A protézisek túlélése 90% feletti, ami azt jelenti, hogy 100 beültetett protézisből, több mint 90 teljesen jól működik még 20 év után is.

Protézis beültetés
Cmed Protezis Mutetek Maganklinikankon

Mennyi idő a felépülés?

A műtétet követően a klinikán tartózkodás néhány nap. A sebgyógyulás körülbelül két hetet vesz igénybe.  A teljes felépülés egyéntől függően 4-12 hét. Csípőprotézis műtét esetén gyorsabb a felépülés. Térdprotézis műtét után a gyógyulási idő hosszabb folyamat, mivel a térdízület mozgástartományának visszanyerése több időt is igénybe vehet. Ebben az esetben körülbelül 3-4 hónap a teljes felépülés. A betegek a műtét után közvetlenül, a lágyrészek gyógyulásának biztosításához és az ízület körüli izomzat átmeneti, “normális” funkciózavara miatt mankót kapnak, melyet később, fokozatosan el lehet hagyni.

Célunk a minél gyorsabb rehabilitáció, ezért gyógytornász van segítségünkre, aki a kezdeti napok alatt támogatja a pácienseket. Megtanítja azt a speciális gyógytornát, melyet majd rendszeresen kell végezni a páciensnek az otthonában is, a csípőprotézis vagy térdprotézis beültetése után. Ehhez a megfelelő oktató anyagot is megkapják, de arra is van lehetőség, hogy gyógytornászainkhoz visszajárjanak a klinikánkra. A műtéti beavatkozást követő korai rehabilitációs szakban nagyon hasznos és hatékony CPM (passzív ízületi mozgató) gép bérlésében is rendelkezésükre állunk.

Mi történik, ha az indokolt protézis beültetés elmarad?

Ha jelentős csípő vagy térd fájdalma van, amely már korlátozza a mindennapi életében, jöjjön el hozzánk a C Med magánklinikára egy kivizsgálásra.

A csípőprotézis vagy térdprotézis beültetést általában az ízületi porckopás, illetve az általa okozott fájdalmas, a mindennapi életet befolyásoló panaszok teszik szükségessé. Az enyhe vagy közepes csípő vagy térdízületi porckopás konzervatív terápiával kezelhető. Azonban jelenleg, nincs olyan alternatív kezelési mód, mely meg tudná javítani az előrehaladott állapotban lévő kopásos problémákat. Ezért ilyen esetekben mindenképp a protézis beültetés javasolt.

Természetes a félelem és a bizonytalanság egy ilyen jelentős beavatkozás előtt, azonban az operáción átesett betegek döntő többsége elégedett az eredménnyel és “megváltásként” éli meg életminőségének hirtelen és jelentős javulását, a mozgás örömének újraélését.

Protézis beültetés