A csípőprotézisről – műtét előtti és utáni teendők a gyors felépülésért

Csipoprotezis

 

Csípő protézis műtét előtti teendők:

A csípőízület kopása (arthrosis) fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jár, melyhez társulhat sántítás. Sok esetben a pihenés, a megfelelő mozgásterápia, a krioszauna és a gyógyszeres kezelés hosszú éveken át mérsékelheti a panaszokat, de bizonyos idő elteltével az egyetlen célravezető megoldás a műtét, vagyis a csípő protézis beültetése. Kopás esetén az íz felszíneket borító porcfelszín elvékonyodik, az alatta lévő csontréteg megkopik, így az ízületben létrejövő mozgás fájdalmat okoz. Az izmok védekezésképpen megfeszülnek, ezzel csökkentve a mozgásterjedelmet. A fájdalom fő forrása tehát a feszülő izmok. Az ízületen belül kóros folyadék felhalmozódás, csontszéleken felrakódások keletkeznek, amik még inkább szűkítik a mozgásterjedelmet. A csípőízület kopása létrejöhet 1 oldalon, avagy szimmetrikusan, mindkét oldalon is.

Közismert, hogy a csípőprotézis műtét után rehabilitációra van szükség, arról viszont kevesen tudnak, hogy a műtétet elő is kell készíteni. A kopással járó fájdalom, és az abból fakadó rossz testtartás miatt csak bizonyos izmainkat használjuk, a csípő körüli izmok egy része elgyengül, elsorvad. A terhelési viszonyok megváltoznak, egyre rosszabb helyen terheljük az amúgy is fájdalmas, kopott ízületünket. A műtétet előkészítő gyógytornára azért van szükség, hogy bizonyos izmok erősítésével, bizonyos izmok nyújtásával teremtsük meg az optimális környezetet a protézis számára, ahhoz, hogy a műtét után a lehető legjobban tudjon működni, és ne lazuljon ki. Sajnos a csípőprotézisre váró páciensek egy részét a fájdalmas végtaggal történő mozgás gondolata riasztja el attól, hogy a műtétet előkészítő gyógytornán vegyen részt. A professzionális gyógytorna mindig a páciens korának, nemének, súlyának, alkati adottságának, a kopás mértékének, sőt belgyógyászati státuszának függvényében történik. A gyakorlatok természetesen nem dinamikusak, hanem gerinc- és ízületkímélő helyzetben leginkább statikus izometriásak (elmozdulás nélküli feszítések), nagyon könnyen kivitelezhetőek mindenki számára és nem fájdalmasak.

A műtéti eljárás során alkalmazott rögzítési módszert (cementes-, cement nélküli rögzítés) az ortopéd sebész általában a kopás mértékének, illetve a páciens fizikális adottságainak, megfelelően választja meg. Továbbá az is az ortopéd sebész kompetenciája, hogy műanyagból, fémből vagy kerámiából készült protézist javasol a páciens részére.

Csípő protézis műtét utáni teendők:

A műtét utáni rehabilitáció, gyógytornász segítségével történik egy nagyon precíz protokoll alapján. A gyógytornász instrukcióit nagyon fontos betartani, terhelni az érintett végtagot csak a műtéti megoldásnak illetve a rögzítésnek a függvényében lehet! A terhelhetőség mindig személyre szabottan az ortopéd szakorvossal való konzultáció alapján dönthető el.

Az alábbiakban, nagy általánosságban ismertetem a műtéti megoldásnak megfelelő terhelhetőséget, de természetesen minden páciens esete más és figyelembe kell venni azt, hogy nagyon sok egyéb tényező is befolyásolja azt, hogy hogyan és mikor terhelhető az érintett végtag.

Terhelhetőség:
Cementes protézis esetében, a műtétet követően csak mankóval, illetve járókerettel terhelhet a páciens, utána fokozatosan áttérhet az egy mankó használatára, később, 6-8 hét elteltével pedig a bot használatára.

– A cement nélküli protézis esetében, hosszabb tehermentesítésre van szükség, általában 3 hónapig csak mankóval közlekedhet a páciens. A szakorvosi ellenőrzés mindig rendkívül fontos! Ha a szakember elérkezettnek látja az időpontot arra, hogy bot használatára térjen át a páciens, akkor a gyógytornász segítségével a bot helyes használatát kell elsősorban elsajátítani. A rehabilitáció alatti gyógytorna az egyik legfontosabb teendő, ahhoz, hogy a végtag stabil jól terhelhető legyen és a protézis, ne lazuljon ki.

Műtétet követően a páciens mozgása ismét a normálishoz közelít, de ennek eléréséhez a gyógytorna és a türelem elengedhetetlen. Fontos szem előtt tartani, hogy vannak tiltott mozgások, annak érdekében, hogy a protézis sokáig problémamentesen működjön.

A legfontosabb tiltott mozgások:

– keresztbe tenni a műtött lábat a nem műtött alsó végtagon

– túl alacsony székre ülni

– túlterhelni az operált alsó végtagot

– ki-be forgatni a műtött alsó végtagot.

Kerülendő az autóvezetés a műtétet követő 6 hétig, valamint a műtött oldalon való alvás!

 

Betegeimnek azt szoktam javasolni, hogy a műtétet követő 6 hétig tegyenek a 2 térdük közé egy közepes méretű párnát. Ezzel kivédik a lábak keresztbetevésének lehetőségét, valamint a forgatást is. Nem műtött alsó végtag oldalán lehet aludni, ekkor is jó a két láb közé helyezett párna, így nem feszül be a műtött lábban a protézis.