Élet a stroke után – Székesfehérváron

Gyógypedagógiai fejlesztés agyvérzésen átesett betegeknek

Stroke vagy más néven agyvérzés,szélütés, a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik gyakori formája. A betegség hirtelen érkezik, gyakran súlyos, maradandó tünetekkel jár, amelyek megváltoztatják mind a beteg mind családja életét. A stroke után sokszor komplex rehabilitációra van szükség, amely a pszichológia, neuropszichológia, gyógypedagógia és fizioterápia módszereit is használja.

A stroke szövődményeinek kezelése

A szélütésen átesett betegek szövődményei közé tartozik a beszéd és látászavar, a hallás romlása, beszédképtelenség, emlékezetzavar vagy emlékezetkiesés. A stroke utáni életre jellemző, hogy sok olyan az egészséges embernek egyszerűnek tűnő dolgot újra kell tanulni. A tanulást a gyógypedagógia fejlesztő módszereivel lehet elősegíteni. A rehabilitáció célja, hogy a beteg ne csak elvesztett képességeit nyerje vissza, hanem önállóság és önbizalma, önértékelése is minél nagyobb fokban helyreálljon.

Hogyan segít a gyógypedagógiai fejlesztés?

Minden stroke-on átesett beteg sajátos egyéni terápiát igényel. A terápia első lépésében a gyógypedagógus felméri, hogy melyek azok a képességek, amelyek a szélütés során sérültek Az egyéni képességfelmérést követően a gyógypedagógus összeállít egy képzési programot, amelyet a gyógypedagógus a beteggel szoros együttműködésben az állapotjavulás függvényében követ. A gyógypedagógus olyan gyakorlati feladatokat is végeztet a betegekkel, amely javítja a koncentrálóképességet, fejlesztik az emlékezetet és a kommunikációs és szociális képességeket is. Székesfehérvári rehabilitációs és diagnosztikai központunkban várjuk a gyógyulni vágyókat. Kérjen időpontot ide kattintva!