A hepatitis fertőzésről

 Többen vannak veszélyeztetve, mint gondolná!

Magyarországon az egyik vezető halálozási ok a krónikus májbetegség, mely kialakulásáért a hepatitis vírus is felelőssé tehető. Hazánkban a hepatitis-fertőzöttek száma több mint százezer, de nagy többségük erről nem is tud.

A hepatitis megnevezés egy gyűjtőnév, melyet a vírusok által okozott fertőzéses májbetegségeket jelöli. Az vírusokat A-tól G-ig jelzik.  A hepatitis vírusok kétféle módon terjedhetnek. A tápcsatornán például fertőzött élelmiszerrel, vízzel – ilyen az A és az E, vírus.  A többi vírus vérrel és testnedvekkel fertőznek (ondó, hüvelyváladék, nyál).

A hepatitis B és C vírusok okozta fertőzés hosszú évekig is tünetmentes maradhat, ezért gyakran, amikor a diagnózisra kerül sor, már csak a májzsugor vagy májrák azonosítható. Az időben felfedezett fertőzés esetén, a májkárosodás csökkenthető, ezért fontos a betegség mielőbbi kimutatása. Ehhez elegendő egy egyszerű vérvétel.

Ne féljen tőle, kérjen segítséget a szakemberektől!  Székesfehérváron a C MED labordiagnosztikai szolgáltatásai között megtalálhatók a hepatitis A, B és C vírus kimutatására alkalmas szerológiai vizsgálatok. Az A és B vírus ellen létezik védőoltás is. A Hepatitis C ellen nincs ugyan vakcina, de az időben felismert betegség gyógyítható!

A védőoltást utazás előtt is tanácsos felvenni! A mediterrán országok többsége hepatitis A és B vírussal erősen vagy közepesen fertőzött, ezért minden utazónak ajánlott olyan kombinált védőoltás felvétele, amely az A és a B vírus ellen is védelmet nyújt. A hepatitis A vírus mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, tengeri állatokból készült nem teljesen átfőzött ételekkel, csap vízzel kerülhet a szervezetünkbe. A hepatitis B főleg szexuális úton, vér és testváladékok által terjed és a fertőzés akár májzsugorhoz, májrákhoz vezethet.

Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal, családorvosunk készséggel ad felvilágosítást Székesfehérváron a C MED magánrendelésén.