Az alvászavar veszélyei

Az alváshiány mentális betegségekhez is vezethet

Az alvás elengedhetetlenül fontos szerepet tölt be életünkben. Az alvás aktív folyamata biztosítja szervezetünk regenerálódását, testileg és mentálisan is feltöltődünk, nélkülözhetetlen a minket érő stressz hatásokkal való megküzdésben is. Ha ezek a folyamatok zavart szenvednek,vagyis az alvás mennyiségileg  vagy  minőségileg romlik, az számos negatív következménnyel járhat. Rövidebb távon a  kevés  vagy nyugtalan alvás eredménye a fáradékonyság, ingerlékenység, türelmetlenség, koncentrációs zavar, hosszú távon pedig akár testi és mentális betegségek kialakulásához vezethet. Az alváshiány ugyanis az egész szervezetünkre kihatással van.Alvászavar

Milyen típusú alvászavarok vannak?

Az alvás zavarait feloszthatjuk mennyiségi és minőségi szempontból, valamint az alvászavarok speciális csoportját képezik a különböző alvást kísérő jelenségek. A leggyakoribb alvással kapcsolatos probléma az inszomnia, amely elégtelen mennyiségű vagy minőségű alvást jelent. Ha az elalváshoz  15 percnél több idő szükséges, elalvás zavarról beszélünk. Ez általában a különböző stresszállapotokra jellegzetes. Átalvás zavarokban jellemző a többszöri éjszakai felébredés vagy a szokásosnál akár órákkal korábban történő ébredés. Az utóbbi különösen a depresszióban szenvedők alvására jellemző.

Annak eldöntésében azonban, hogy valaki elegendő ideig alszik-e fontos figyelembe venni, hogy az alvásigényben elég  jelentős egyéni különbségek lehetnek és mindenkinek a saját, rá jellemző alvásszükségletét kell figyelembe venni. Az alvásigény normálisan  4   és 11 óra között van, de van akinek 2 óra alvás is elegendő éjszaka. (Állítólag Edison sem véletlenül fedezte fel a villanykörtét!) A legfontosabb kérdés mindig az,hogy adott  alvás után másnap kipihentek vagyunk-e?

A mennyiségi alvászavarok másik típusa a hiperszomnia, amely túl sok alvást, megnövekedett alvásigényt, nappali aluszékonyságot jelent. A  túlzott nappali aluszékonyság hátterében természetesen állhat az elégtelen éjszakai alvás, de a fokozott alvásigény hátterében belgyógyászati, endokrinológiai, ideggyógyászati vagy pszichés betegségek fordulhatnak elő. Például az un. atípusos depresszió , ellentétben a depresszió egyéb megjelenési formáival jellemzően túlzott alváskésztetéssel, hiperszomniával jár (atípusos depresszióban egyébként az étvágy is fokozódni szokott,főleg a szénhidrátok megkívánásával!).

Az alvást kísérő jelenségekről

Az alvás zavarok külön csoportját képezik az olyan jelenségek, amelyek az alvás alatt jelentkeznek, de a normál (szokásos) alvást általában nem kísérik. Ezek az un. alvást kísérő jelenségek. Van, amelyik az álmodás folyamatához kapcsolódik: rémálmok, vagy az éjszakai felriadás (incubus, night terror). Furcsa, néha ijesztő vagy misztifikált viselkedések is felléphetnek az alvás során: alvajárás, alvás közbeni beszéd, különböző mozgások, néha egész cselekvéssorok. Pánikbetegeknél  sok esetben az alvás alatt  kezdődnek  a rosszullétek. Gyakran kíséri az alvást horkolás is, de ez az esetek nagyobb részében inkább a hálótárs alvására nézve jelent zavart. Az ilyen horkolás jellemzően egyenletes, lehet halkabb vagy hangos is. Ezzel a jóindulatú horkolással ellentétben a rosszindulatú horkolás már nem csak az alvótárs pihenését zavarja meg, hanem hátterében súlyos betegség is állhat, az alvás alatti légzészavar szindróma (alvási apnoe szindróma). Ez a látszólag elegendő alvással töltött idő ellenére is súlyos fáradékonyságot szokott okozni, kezelés nélkül hosszabb távon a nagyobb oxigén igényű szervek károsodásához vezethet (stroke, szívinfarktus). A rosszindulatú horkolás szemben a korábban említett jóindulatú horkolással hangos és erősödő (crescendo) jellegű.

Forduljon pszichiáterünkhöz bizalommal!

Alvászavar esetén mindenképpen ajánlott szakemberhez fordulni !  A C MED pszichiátriai szakrendelésén eredményesen kezeljük az alvászavar különböző formáit. A pontos diagnózis felállítása után mind a korszerű gyógyszeres terápia, mind az alvászavarok  kognitív terápiájában specifikusan képzett pszichiáterünk által vezetett pszichoterápia hatékonyan segít megszüntetni az alvás zavarait és megelőzni azokat a nem egyszer súlyos egészségügyi problémákat, amit a kezeletlen alvászavar okoz.

Várja Önt Székesfehérváron Dr. Endresz György  pszichiáter!