Artroszkópos térdműtét (varrat)

A legtöbb térdsérülés sportolás közben vagy egy hirtelenül végzett gyors mozdulat miatt alakul ki Ilyenkor a leggyakrabban a szalagok és a térd ízületi porcok az érintettek.

artroszkópos térdműtét a cmed-ben Székesfehérvár

Egynapos sebészeti osztályunkon a régió ismert és több éves tapasztalattal bíró térdspecialista orvosaink megoldást találnak a térdsérülésekre, és modern módszereket alkalmaznak korszerű, újonnan épült osztályunkon.

Pácienseink kényelmes és biztonságos környezetben gyógyulhatnak, melyet a funkcionális és jól felszerelt kórtermek, a választható hotelszolgáltatások és a folyamatos, szakszerű ápolási felügyelet is biztosítanak.

Az egyik legfontosabb célunk az, hogy a páciens teljes felépülését minden lépésben felügyeljük és a lehető legnagyobb mértékben képesek legyünk biztosítani a fájdalommentes órákat a beavatkozás során. Az ultrahang vezérelt idegblokád egy biztonságos módszer a fájdalomcsillapításra. Az ultrahang segítségével a szakorvos meghatározza az ideg helyét a szervezetben, amelynek blokkolásával csökkenthető a fájdalom a műtét során. Az ultrahang vezérelt blokád használata lehetővé teszi, hogy a műtét utáni időszakban a fájdalom minimálisra csökkenjen.

Térdspecialistáink az artroszkópos módszert használják a térdműtét esetén is.  Ez egy minimálisan invazív sebészeti eljárás, amelynek célja a gyűrűporc (meniscus) sérülésének javítása. Az eljárás során szakorvosunk kis méretű bemetszéseken keresztül egy artroszkóppal (kis kamera) átvizsgálja a térdízületet, majd lehetőség szerint összevarrja a sérült gyűrűporcot. Az artroszkópos térdműtét lehetővé teszi az orvos számára, hogy kisebb területen dolgozzon, minimálisabb károsodást okozva a szomszédos szöveteknek, illetve jelentősen csökkenti a műtét utáni fájdalmat, a rehabilitáció időtartamát és az esetleges fertőzés kockázatát. Az artroszkópos meniscus varrat esetén páciensünk hamarabb visszatérhet a mindennapi tevékenységekhez, mint a hagyományos, nyitott, nagyobb metszéssel, feltárással járó térdműtétek esetén.

Időpontot kérek artroszkópos térdműtétre!

Mit kell tudni az artroszkópos térdműtétről?

A térd artroszkópos műtét lényege, hogy minimális invazív megközelítést alkalmazva javítják a sérült térdízületet. Az érintett ízületet az artroszkóp segítségével érjük el, s az ízület áttekintése során döntünk a sérült gyűrűporc varrat vagy a sérült rész eltávolítása mellett. Ha a szakadás a gyűrűporc saját vérellátásával rendelkező részén keletkezett, akkor az orvos eldönti, hogy a varrattal való rögzítése technikailag megvalósítható-e. A döntést a szakadás iránya, kiterjedése, illetve a gyűrűporc állománya befolyásolja. A varratot speciális implantátumokkal végezzük, s a műtét végén ellenőrizzük a gyűrűporc stabilitását.

A meniscusok varrása fiatal (kb. 30 éves életkorig) a legsikeresebb, de szigorú életkori határa nincs, végeztünk már sikeres meniscus varratot 50 éves kor körül is. A beavatkozást altatásban vagy gerinc közeli érzéstelenítéssel végzik.

Az artroszkópos térdműtét jól alkalmazható a porckárosodás, gyűrűporc szakadás ízületi szalagszakadás, ízületi elakadás és gyulladásos kórképek bizonyos formáinak kezelésére is. Az artroszkópos módszernek a legfőbb előnyei, többek között a gyorsabb gyógyulási idő, a kevesebb fájdalom, a kisebb sebhelyek, a fertőzés kockázatának jelentős csökkenése és a rövidebb kórházi tartózkodás. A műtét kb. 15-25 percig tart és többnyire a páciens a műtét napján elhagyhatja a kórházat. A felépülési idő az artroszkópos térd műtéteket követően általában gyors, de annak mértéke függ a kezelt elváltozás súlyosságától. Meniscus varrat esetén ez az idő megnövekedhet, a teljes felépülés akár pár hónapig is eltarthat, azonban hosszútávon mindenképpen megéri a befektetett munka, ugyanis sikeres meniscus varrat esetén a korai térdízületi kopás megelőzhető.

Mikor alkalmazunk artroszkópos térd ízületi porc varrat eljárást?

A térd ízületi gyűrűporcok fontos alkotórészei a térdízületnek, mert kiegyenlítik a combcsont és a sípcsont egyenletlenségét, továbbá fontos szerepük van a terhelés eloszlatásában. Az a gyűrűporcokrostos porcból épülnek fel, melyek ízületi tok felőli részeinek 1/3-a rendelkezik saját vérellátással, míg az ízület belseje felőli 2/3-a nem. Ha a sérülés ott keletkezik, ahol van saját vérellátás, akkor érdemes a helyreállítás, amennyiben a szakadás iránya ezt megengedi. Alkalmazható a gyűrűporc varrata úgy, hogy felfrissítjük a szakadt részeket, majd a porcot a helyére téve, azt felszívódó vagy nem felszívódó öltésekkel rögzítjük. A varrat behelyezése után, ellenőrizni kell a meniscus stabilitását. Amennyiben stabilnak ítéljük, úgy a helyén hagyjuk a varratot.

A térd ízületi porc sérülésének jellemző tünetei a következők lehetnek:

 • Fájdalom a térdben, főként a sérülés helyén
 • Duzzanat a térdben
 • Instabilitás, nehézség a térd mozgatásában
 • A térd merevsége vagy merevségérzet
 • A térd kattogása vagy kattanása
 • Érzékenység a térden a sérülés helyén
 • Zsibbadás vagy bizsergés a térd területén.

Ezek a tünetek akár azonnal jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy néhány órával vagy nappal később észleljük őket. A fájdalom súlyossága és a tünetek szintje változó lehet, attól függően, hogy milyen súlyos a sérülés.

Időpontot kérek artroszkópos térdműtétre!

Amennyiben pontos diagnózisra van szüksége és szeretne minden ehhez kapcsolódó vizsgálatot, akár az egynapos műtét igénybevételével egy helyen elvégeztetni, keresse fel központunkat és kérjen időpontot szakrendelésünkre. Gyakorlott és rutinos szakorvosaink felállítják a pontos diagnózist és részletesen tájékoztatják a műtéti feltételekről.

Szakrendeléseinkről itt olvashat bővebben

Mi a teendő artroszkópos térd ízületi porc varrat műtét után?

Az artroszkópos térdműtét után ajánlott a mérsékelt fizikai aktivitás, hogy a seb szövődménymentesen gyógyulhasson. Varratszedés a 7-10. napon történik. A térd műtét utáni funkciójának, mozgásszinkronizációjának és sebességének visszaállítása érdekében szükséges egy speciális rehabilitációs program, melynek részeként térdgyógytorna, az ízület fokozatos terhelése javasolt. A gyakorlatokat otthon is végezni kell. Szövődmények (pl. vérzés, láz) esetén a műtétet végző szakorvosunk elérhető. Fontos, hogy a műtött térdet ne terheljük túl és egészséges életmódot folytassunk (pl. sportoljunk, erősítsük az izmokat, használjunk megfelelő sportcipőt). A túlsúly, a mozgáshiány és a gyenge izomzat káros hatást gyakorolhat az ízületekre.

Rehabilitációs kezelésekben központunk tapasztalt gyógytornászai, szakemberei is a rendelkezésére álnak pácienseink számára:

Rehabilitációs kezeléseinkről itt olvashat bővebben

Specialistáink, akik várják pácienseinket:

Dr. Abkarovits Geza

dr. Abkarovits Géza
Sportsebészet-traumatológia

Dr Batta Istvan

dr. Batta István
Ortopédia

Dr Czifra Attila Viktor

dr. Czifra Attila Viktor
Ortopédia

Dr Horvath Szabolcs

dr. Horváth Szabolcs
Ortopédia

Dr Janvari Kristof

Dr. Jánvári Kristóf
Ortopédia

Dr Karaszi Peter

dr. Karászi Péter
Ortopédia

Male Avatar Cmed

dr. Szabó Gábor
Ortopédia

Mit tartalmaz az artroszkópos térdműtét ára?

Műtéti áraink tájékoztató jellegűek, minden esetben egyedi árat adunk!

 • műtét előtti aneszteziológiai konzultációt és a szükséges vizsgálatokat
 • orvos-asszisztensi költségeket
 • szakorvos által javasolt ápolási napot
 • az altatás-érzéstelenítés költségét
 • műtéti- és ápoló személyzetet
 • a kórházi tartózkodás alatt a radiológiai ellenőrző felvétel elkészítésének díját, a protokoll szerint szükséges laborvizsgálatok díját
 • parkolási lehetőséget a betegkísérő számára a beteg érkezésének és a távozásának időszakára
 • szükség szerint kényelmes, kétágyas szobákban történő elhelyezést
 • szélessávú internet elérhetőséget
 • napi háromszori étkezést
 • a műtét utáni varratszedést vagy kontrollt egy alkalommal (szövődmény fellépése esetén további térítésmentes kontroll időpontokat biztosítunk)
 • napi 24 órás orvosi, szakápolói felügyeletet
 • üdvözlő csomagot

Az artroszkópos térd ízületi porc varrat műtét ára:

Térd arthroscopos meniscus varrat

350 000 Ft-tól

Tájékoztató az artroszkópos térd ízületi porc varrat műtétre érkező pácienseinknek:

Tájékoztató letöltése
Egynapos sebészet általános információk