Az STD rövidítés három angol szóból tevődik össze: Sexually Transmitted Diseases, azaz olyan betegségek, melyek szexuális úton terjednek.

Az emberek – férfiak és nők egyaránt! – 70-80%-a tünetmentesen esik át szexuális úton terjedő betegségeken, ami azt jelenti, hogy tovább adhatja a betegséget vagy fertőzést szexuális együttlét során. Ezt lehet megelőzni az STD vizsgálattal, mely kiváló arra, hogy a fertőzéseket egészen korai, még tünetmentes stádiumában kiszűrje, és elkezdődhessen a páciens kezelése.

A legjobban ismert az STD-k közül az a felfázás, mely a szexuális együttlétet követi.

A legoptimálisabb időszak a vizsgálat elvégzésére vagy akkor van, amikor a tünetek jelentkeznek, vagy a menstruáció utáni első napok.

Kiknek érdemes akár évente szűretni magukat?

  • Aki aktív szexuális életet él
  • Akinek több szexuális partnere van
  • Akinek új szexuális partnere lett
  • Aki férfiként férfiakkal létesít nemi kapcsolatot

Nogyogyaszat Std Szures

Az STD betegségek között van olyan, amely a nőknél meddőséghez is vezethet – pl. a Chlamydia – és semmi tünete nincs.

Az STD fertőzések mindig nemi aktushoz, szoros testi kontaktushoz kötődnek, orális szexuális aktus során nem lehet elkapni.

Lappangási ideje nagyon változó, pár napos időtartamtól kezdve évekre is elhúzódhat és ezek az időszakok teljesen tünetmentesek lehetnek.

Ha terhesség során nincsen kezelve a fertőzött páciens, a magzatnak méhen belül és szülés során is átadhat egyes STD betegségeket.