A PCOS a policisztás ovárium szindróma rövidítése. Ez egy nagyon komplex, nemcsak a petefészket, de a hormonháztartást is érintő állapot, betegség, a statisztikák szerint jelenleg a meddőség leggyakrabban emiatt alakul ki.

Igaz, hogy a betegség neve csak a petefészek elváltozásra utal, mint az egyetlen, rögtön kézzel fogható tünetére, de emellett számos kísérő panasszal járhat. A PCOS hormonális betegség: nagy százalékban jellemző az érintett nőknél, hogy a férfi nemi hormonok sokkal nagyobb százalékban termelődnek a testükben, mint a női hormonok.

Érdemes PCOS-re gyanakodni már a nőgyógyászati vizsgálat előtt is, ha túlzott szőrnövekedése van egy nőnek, akár még a mellkason vagy az arcon is. Szintén jellemző az erős hajhullás, a túlsúly kialakulása, illetve a pattanásos bőr is.

Nogyogyaszat Pcos

A PCOS-sel élő nők általában menstruációs zavarokkal is küzdenek, ciklusaik teljesen szabálytalanok. Ez a tünet szokott az lenni, ami miatt elsődlegesen felkeresik a nőgyógyászt a nők, és itt szokott fény derülni erre a betegségre, hiszen az ultrahangkép nagyon jellegzetes, azonnal „megmutatja” a PCOS jelenlétét.

Érdemes a betegséget minél előbb diagnosztizálni, mivel kezelés nélkül gyors és egyenes út vezet innen az inzulinrezisztencia, majd a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.