A normál hüvelyflórának van egy természetes illata, mely nem kellemetlen. A hüvelyfolyás megjelenése nem egy és ugyan az a nem megfelelő higiéniával, épp ezért oda kell rá figyelni.

A hüvely alapvetően savas közeg, mely nem előnyös a baktériumok szaporodásához, ám antibiotikum szedése, folyamatos/túlzott hüvelyöblítés, nem megfelelő fehérnemű használata, terhesség, cukorbetegség és fogamzásgátló tabletta szedése mind megboríthatja ezt a közeget, így könnyebben létrejöhet hüvelyi fertőzés vagy hüvelyi gyulladás.

Nogyogyaszat Huvelyi Fertozesek

A hüvelyi fertőzés és az ezzel járó bővebb folyás hátterében lehet több fajta STD fertőzés is pl. a Chlamydia, a Gonorrhea vagy akár a herpesz vírus.

Ezen kívül a három leggyakoribb ok a hüvelyi fertőzéseknél abakteriális hüvelyfertőzés, gombás fertőzés (Candida gomba),illetve a Trichomonas fertőzés (ez szintén STD fertőzés).

  • Bakterális fertőzés: Amennyiben a hüvelyi folyás szürkésfehér, híg, azonos állagú, kellemetlen szagú, szexuális aktus és menstruáció után felerősödik, kellemetlen érzéssel jár a hüvelyben, nagy valószínűséggel bakteriális fertőzésről beszélhetünk.
  • Gombás fertőzés: A hüvelygomba szinte minden nő életében előfordul egyszer, sőt, olyanok is vannak, akiknél visszatérő panaszok is jelentkeznek. Ha égető, viszkető érzést tapasztal nemiszervénél, bő, fehér, ám darabos hüvelyfolyással, a vizelés is fájdalmas, csakúgy, mint a szexuális együttlét, szinte biztosra vehető, hogy hüvelygomba fertőzése van.
  • Trichomonas fertőzés: Ez a fertőzés a leggyakoribb szexuális érintkezés útján terjedő betegség, ami közös fürdés, közös törölköző használatakor is elkapható. A nőket és a férfiakat egyaránt érintheti, míg a nőknél a hüvelyben, a férfiaknál a prosztatában okoz panaszokat. A férfiaknál általában ez a fertőzés tünetmentes. A nőknél a tünetek a bőséges, habos, bűzös, akár sárgás folyás, szexuális együttlétkor érzett fájdalom, gyakori vizelési inger, hüvelyben és/vagy a szeméremtesten fellépő viszkető érzés. Mindezek a menzesz alatt rosszabbodnak.

Akármelyik tünetet is észleli, minél előbb nőgyógyászhoz kell fordulni, hogy a pontos diagnózist felállítsa és minél előbb megkezdődhessen a kezelés.