Rendellenes méhvérzések, különösen a változó kor környékén gyakran előfordulnak. Ezek diagnosztikájában alkalmazható eljárás, mely a méhnyálkahártya szövettani vizsgálatát lehetővé tevő mintavételi technika. Legnagyobb előnye, hogy altatás nélkül, ambulánsan kivitelezhető és minimális kellemetlenséggel (alhasi görcs, enyhe fájdalom) jár.

A beavatkozás során a méhnyakon keresztül egy flexibilis csövet juttatunk a méhnyakon keresztül a méhűrbe, és ezen keresztül pici méhnyálkahártya szövetet távolítunk el. Az eljárás során a méh sérülése, esetlegesen gyulladása rendkívül ritkán fordulhat elő, mely megfelelő előkészülettel és körültekintéssel elkerülhető. A beavatkozás kockázata nem magasabb a hagyományos ˝méhkaparás˝ (fr. abrasio) kockázatánál.

A vékony eszközök alkalmazásával nyert minta az endometrium polipok egy részének, és a fokális endometrium hiperpláziák kis hányadának diagnosztizálására nem alkalmas. Ezen eszközökkel kisebb mennyiségű mintavételt végezhetünk. Az irodalmi adatok szerint a pipelle szenzitivitása ugyanakkor ennek ellenére nem rossz: az endometrium carcinoma diagnosztizálásában 98-100%, specificitása 99.5%*.

Annak eldöntésére, hogy a beavatkozás milyen esetekben alkalmazható előzetes szakorvosi konzultáció és hüvelyi ultrahangvizsgálat javasolt.


*Eur J Obstet Gynecol Reprod. 2016 Feb;197:147-55. doi: 10.1016/j.ejogrb.2015.12.008. Epub 2015 Dec 19.
The accuracy of endometrial sampling in women with postmenopausal bleeding: a systematic review and meta-analysis
Nehalennia van Hanegem  1 , Marileen M C Prins  2 , Marlies Y Bongers  3 , Brent C Opmeer  4 , Daljit Singh Sahota  5 , Ben Willem J Mol  6 , Anne Timmermans  7