A Streptococcus agalactiae a bélflóránk természetes tagjaként található meg a szervezetünkben, és megbújhat a nők hüvelyváladékában, akár tünetmentesen is.

Ez a baktériumfaj leginkább az újszülöttekre veszélyes, ezért jelenlétének ismerete elsősorban várandós nők esetében fontos. A B csoportú Streptococcus (Streptococcus agalactiae) baktérium ismerete szülő nők esetében azért fontos, mert annak kezelése csökkenti a baktérium által okozott újszülöttkori fertőzések és kórképek (pl. agyhártyagyulladás, szepszis, tüdőgyulladás) kockázatát.

A baktérium a várandós nők hüvelyflórájának 5-25%-ból kimutatható.

B Csopoportu Streptococcus Vizsgalat

Mikor, kinek kell és miért ajánlott a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálatot a terhesgondozás egyik részeként a várandósság 35-37. hetében végezzük el, rutin orvosi vizsgálat keretein belül. A mintavétel steril vattapálca segítségével történik hüvelyből és végbélnyílásból.

Milyen eredményt ad a Streptococcus (Streptococcus agalactiae) baktérium vizsgálata?

Negatív eredmény esetén nincs semmilyen további teendője a kismamának sem a babavárás további napjaiban, sem a szülés alatt, sem a szülést követően.

Amennyiben az eredmény GBS pozitivitást mutat (vagy a vizsgálat hiánya esetén), akkor a szülés megindulásakor, majd azt követően meghatározott időközönként a kismama antibiotikumot kap intravénás injekción keresztül. Ennek célja, hogy az újszülött fertőzését meggátoljuk. Amennyiben nem telik el kellő idő az antibiotikum adása és az újszülött születése között, a fertőzés kizárása céljából az újszülött további vizsgálata (vérvétel) és/vagy kezelése (antibiotikum) szükséges.

Az újszülöttel kapcsolatos teendőket a szülés módja nem befolyásolja, tehát tervezett – elektív – császármetszés esetén is szükséges a GBS szűrés elvégzése.