A Parkinsonkór a második az idegrendszeri betegségek listáján (az Alzheimer-kór az első). Sajnos ma már minden 100.000 lakosra jut 300 Parkinson-kóros eset, de ez csak az a szám, ami regisztrált, hiszen azoknak a száma, akik a Parkinson-szindrómával élnek, ennek a tíz-húszszorosa is lehet.  

Jelenleg Magyarországon körülbelül 30.000 regisztrált Parkinson-kóros pácienst tartanak nyilván.  

A tudomány mai állása szerint a Parkinson-kór kialakulásának oka ismeretlen, genetikai és környezeti tényezők egyaránt tehetnek kialakulásáról. Maga a betegség tünetei a mozgáslassulással, izommerevséggel járó mozgászavar, illetve a nyugalmi állapotban való izomremegés, fokozott nyálelválasztás, nehezített fordulás, hangulatzavar. A mozgást befolyásoló tünetek a betegség elején csak az egyik oldalon jelentkeznek, és ez az asszimetria végigkíséri a teljes lefolyását a betegségnek. A páciensek egyharmadánál a remegés soha nem tapasztalható, mint tünet.  

A Parkinson-kórt kizárólag neurológus tudja megállapítani MR segítségével, a kezeléssel pedig a páciens életminőségét és életkilátását lehet jelentősen javítani.