A mozgáskorlátozottságnak, érzészavarnak, bénulásnak, deformitásnak, fájdalomnak mind lehet a hátterében gerincbetegség. Általánosságban el lehet mondani, hogy a felnőtt társadalom 80%-a érintett derékfájás problémákkal élete során. Ahogy az ember öregszik, a gerincet elkerülhetetlen traumák érik, így mind a porckorongban, mind az azt körülvevő szalagokban elváltozások keletkezhetnek. Ezek főleg az ágyéki szakaszt érintik és derékfájásban jelentkeznek.  
 
A derékfájásnak négy, leggyakoribb fajtája lehet, amennyiben gerincbetegség áll a háttérben.  
1. Helyi, avagy lokális fájdalom, ez akkor keletkezik, ha az érző idegvégződések körülötti szövetek, csontok összenyomódnak. Ilyenkor a fájdalom éles és tompa is lehet, attól függően, hogy a gerinc hogy mozog, épp milyen helyzetben van.  
2. A fájdalom, mely kisugárzik, az érintett gerincrész szakaszából indul és kivetül az ágyékba, a csípő külső részére, a comb elülső vagy hátsó részébe, a fenékpofák alsó részébe: a kivetülő fájdalom. Ez a fajtája a gerincfájdalmaknak rendkívül intenzív és igen szétáradó lehet.  
3. A tompa, görcsös jellegű fájdalom a krónikus izom összehúzódást jellemzi, mely a lokális gerincbetegség velejárója. Az izmok ezen esetben reflexesen feszülnek meg, így védik ki az ártalmas mozdulatot.  
4. A kivetülő fájdalomhoz nagyon hasonló, de jobban lefelé sugárzó és még intenzívebb a gyöki, vagy radikuláris fájdalom. Ilyenkor az érintett idegek lefutása vonalában érzékelhető maga a fájdalom, mely izmok megfeszülésével járó, akár önkéntelen mozgásnál (pl. köhögés, tüsszentés), fokozódik. 
 
Ha bármely fájdalmat tapasztalja a fent felsoroltak közül, érdemes minél előbb kivizsgáltatnia neurológus szakemberrel, hogy kizárják, hogy egyszerű izomgörcs vagy komolyabb probléma okozza a fájdalmat.