Egy gyakori gerincbetegség amiről érdemes tudni

Spondylolysis-spondylolysthesis: csigolyaívszakadás-csigolyacsúszás

Spondylolysisen a csigolyaívek megszakadását értjük.

 

Mit jelent a spondylolysis?

 

Az egymás felett lévő csigolyákat a csigolyaíveken lévő alsó és felső izületi felszínek által alkotott kisizületek kötik egymáshoz. A spondylolysis a csigolyaív megszakadását jelenti. Ez a legtöbbször tünet és problémamentes, hiszen a szalagrendszer önmagában is igen erősen rögzíti a csigolyákat. Legtöbbször egy egyéb okból készülő röntgenfelvétel okán derül ki az elváltozás.

Azonban a csigolyaívek megszakadása (spondylolysis) rontja a gerinc stabilitását, és lehetőve teszik, hogy a felül lévő csigolya a hasüreg felé csússzon. Ez a spondylolysthesis.

 

2-09spondylolysthesisA spondylolisthesis előfeltétele a kétoldali spondylolysis. Spondylolisthesis bármely életkorban előfordulhat, bármely gerincszakaszon, de leggyakrabban a deréktáji szakaszt, azon belül is a keresztcsont (sacrum) és a legalsó csigolya (L5) átmenetet érinti, ritkábban az elsó két csigolyát (lumbalis IV-V csigolyát).

 

A spondylolysis típusai

 

Dysplasiás típus esetén a spondylolysthesis hátterében leggyakrabban már az anyaméhben jelentkező fejlődési rendellenesség áll fenn a keresztcsont és az L5-ös csigolya között. .Degeneratív típus esetén a kisizületek degenerációja következtében kialakuló instabilitás miatti kisfokú csigolyaelmozdulás jön létre.

Traumás típus esetén a csigolya törése miatt alakul ki (a traumás esetek nem a gerincportál témaköre).

Az isthmicus típus a leggyakoribb, a népesség 5%-ban fordul elő. Itt lényegében a csigolyaív fáradásos töréséről van szó. Leggyakrabban olyan egyéneknél alakul ki, akiknél rendszeresen ismétlődő extrém gerinc flexió- extensió történik (pl. sportolók, jógázók, ritmikus sport gimnasztikázol). Férfiaknál valamivel gyakoribb. Leggyakrabban nem okoz panaszt, Tünetek általában már csak nagyfokú elcsúszás esetén. Panaszt okozó spondylolisthesis esetén jellemző tünet a feszes mély hátizomzat, továbbá a gerincen az ujjunkat fentről lefelé végighúzva a csúszás helyén egy lépcsőt találunk.

A megfelelő csigolya tövisnyúlványa (ezt érzed a kezeddel, ha a gerincedet fogod) nyomásérzékeny lehet.
A panaszokat leggyakrabban az instabillá váló gerinc okozza, mely a gerinc körüli izomzat túlterhelését okozza. Súlyos esetben villanyozó két lábba sugárzó fájdalom jelentkezik.

Oldalirányú röntgenfelvételen a megfelelő csigolya előrehelyezettségét láthatjuk, ferde röntgenfelvételen a csigolyaív megszakadásával.
Elsősorban konzervatív terápia kerül szóba (fűző viselése, gyógytorna, fizioterápia). Sebészeti megoldás csak igen súlyos esetben kerül szóba.