A ízületi gyulladásról

Az egyik a leggyakoribb ízületi betegség az osteoarthritis, más néven artrózis vagy degeneratív ízületi gyulladás, mely általában 60 év felett gyakori, de sportolóknál nehéz fizikai munkát végzőknél vagy arra hajlamosaknál is előfordulhat. Elsősorban teherviselő ízületekben, a csípőben, térdben, bokában, gerincben csigolyák között alakul ki, de előfordulhat más ízületekben is.

Lényege, hogy a csontvégeket burkoló porcfelszín fokozatosan pusztulásnak indul, és apró csontkinövések képződhetnek. A kopás oly mértékű lehet, hogy a végén már a csontvégek érintkeznek egymással, ami komoly fájdalommal jár. A betegség kialakulásának két legfőbb oka az életkor és az elhízás.

gerinc
Ízületi fájdalmakkal ne késlekedjen ortopéd szakorvoshoz fordulni!

A porc pusztulását sokszor az okozza, hogy akut sérüléssel nem fordulnak orvoshoz a betegek. Pár napig tartó erős duzzanat, bármely életkorban jelentős porcelhalással ill. visszafordíthatatlan károsodásokkal járhat! Arról nem beszélve, hogy komolyabb sérülés is lehet a háttérben. Azt javasoljuk, hogy ízületi sérülés esetén minél előbb keressen fel egy ortopédust, sportsebészt!  Ne feledjék, a porckopást egyszerűbb megelőzni vagy lassítani, mint kezelni, végső esetben protézissel pótolni.