A fejfájásoknak öt fajtája van: a tenziós típusú, a migrénes, a sinus, a krónikus/mindennapi és a Cluster-fejfájás. 

A statisztikák szerint minden 20. ember krónikus fejfájásban szenved, amit általában a homlok környékén éreznek és migrénes tünetekkel jár. 

Azok az emberek, akik a Sinus fejfájástól szenvednek általában orrdugulással is küzdenek, sőt, sokszor migrént is diagnosztizálnak náluk. 

A migrénes fejfájást ismerik a legjobban általában az emberek, de csupán 12% -a a fejfájásban szenvedőknek küzd ténylegesen ezzel a fajta fejfájással. A leghatékonyabban elsötétített szobában, pihenéssel, masszázzsal, hideg vagy meleg borogatással lehet felvenni a küzdelmet vele. 

A Cluster-fejfájás az a típusa a fejfájásoknak, mely mindig egy adott területen keletkezik, ez általában a szem és a homlok környéke. Bár nem a legismertebb fajtája a fejfájásoknak, mégis a lakosság kb. 50%-át érinti. Szemfájdalom és orrdugulás is jelentkezik tünetként. Ha ezt érzékeli, érdemes megelőző gyógyszereket bevetni azonnal. 

A tenziós fejfájás valójában a leggyakoribb oka a fejfájásoknak és fiziológiai oka is lehet a megjelenésének, mint például a nyak nem megfelelő pozíciója. A fájdalom általában a fej hátsó részéből vagy a nyakból indul ki. Ha ilyen panasszal küzd, érdemes azonnal csökkenteni a fájdalmat gyógyszerekkel. 

A fejfájás lehet kísérője is különböző egészségügyi állapotoknak, betegségeknek, így például a lázas állapotnak, vérnyomás változásnak, autoimmun betegségnek, esetlegesen központi idegrendszeri betegségeknek (átmeneti keringésszavar, ischaemiás stroke, agyi vénás trombózis stb.)

Ha nincsen a közelben semmi gyógyszer, akkor meg lehet próbálkozni a fejfájás csökkentésére jegeléssel, meleg borogatással, folyadék (víz) bevitellel, forró fürdővel, a fájó terület masszírozásával, pihenéssel, esetleg mérsékelt mozgással. 

Statisztika: 
Az emberek 75%-nak van visszatérő fejfájása
Az embereknek csak a 12%-a szenved ténylegesen migrénes fejfájástól. 
Ugyanakkor az emberek 90%-a szokott szenvedni a fent felsoroltak közül az egyiktől.  

A fejfájás főleg a nőket érinti (70-80%ban), de a férfiak is szép számmal szenvednek tőle. 
Magyarországon a fejfájás ambulancián megforduló páciensek 40%-a szenved mindennapos, azaz krónikus fejfájásban.