Mi az a post COVID-19 szindróma, és mi hajlamosíthat rá?

A post COVID-19 szindróma – azaz a COVID-19 fertőzés után jelentkező összetett tünetegyüttes – alatt a tünetek kezdete utáni, négy héten túl elhúzódó, késői maradványtüneteket, károsodásokat nevezzük.
Amennyiben Ön átesett a fertőzésen, de még mindig:

 • légszomjat;
 • erős fáradékonyságot;
 • heves szívverésérzést;
 • alvászavart;
 • szédülékenységet;
 • tartósan nem múló ízlés- és szaglászavart vagy -vesztést tapasztal, feltehetően post COVID-19 szindrómában szenved.

A COVID-19 betegségen átesett személyek nagy része tünetmentes vagy csak enyhe tüneteik vannak, legtöbben nem kerülnek kórházba. Kisebb arányban, de mégis jelentős számban vannak azok, akik tartós egészségkárosodást szenvednek, ez főként légzőszervi károsodást jelent, de egyéb tünetek, panaszok is fennmaradhatnak.

Mi a teendő, ha post COVID-19 szindrómára utaló panaszai vannak?

Tüdő- és légúti megbetegedések

A post COVID-19 szindróma tünetei közül a tüdő érintettségére utaló legfontosabb tünetek a fennálló nehézlégzés, a mellkasi fájdalom és a köhögés. Ezek hátterében a – tartós gyulladás okozta – tüdőszöveti és kis légúti károsodások állnak, melyet a mellkasi és légző izmok átmeneti vagy maradandó gyengesége is kísérhet.

Ha Ön ezen komoly tünetek valamelyikét is észleli magán, jelezze háziorvosának, illetve forduljon központunkhoz bizalommal!

Szív- és érrendszeri betegségek

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a szív- és érrendszeri alapbetegségben szenvedő pácienseknél (pl. krónikus szívelégtelenség) gyakoribbak a COVID-19 okozta szív- és érrendszeri szövődmények is: szívritmuszavar, vagy akár szívinfarktus is bekövetkezhet.

Amennyiben Ön átesett a koronavíruson (akár tünetszegényen is) és kardiológiai alapbetegsége is van, emellett pedig mellkasi fájdalmat, szabálytalan szívdobogásérzést tapasztal, haladéktalanul jelezze kezelőorvosának!

Mentális egészség

A koronavírus-fertőzés a mentális egészségre is hatással van. A víruson átesettek körében kifejezetten megnőtt ezen problémák gyakorisága, egyre több a szorongással, depresszióval, alvászavarral küzdő páciens. Ezen problémák kezelésére neurológus és pszichiáter szakorvosunk felkeresése nyújthat megoldást.

Miért ajánlott a kivizsgálás a koronavírus okozta betegségen átesett pácienseknek?

A SARS-CoV-2 vírus elsődleges célpontja a tüdő, melynek károsodása nemcsak a betegség súlyos formájában alakulhat ki. Ezért különösen fontos a megbetegedés után is a tüdő állapotának ellenőrzése.

A koronavírus a szív- és érrendszert is ugyanúgy károsíthatja. A betegség sokszor alattomosan, jelentősebb tünetek nélkül is súlyos szövődményekhez vezethet. Ez leginkább akkor jelent veszélyt, ha valaki koronavírus megbetegedést követően orvosi ellenőrzés nélkül kezd el sportolni.

Mit jelent a post COVID-19 vizsgálat?

A post COVID-19 vizsgálat célja, hogy a lezajlott koronavírus-fertőzés után visszajelzést kapjunk a jelenlegi egészségi állapotunkról.

 • A vizsgálat segítségével a fertőzésen átesettek átfogó képet kapnak az esetlegesen kialakult szövődményekről.
 • A csomagban foglalt vizsgálatokat mindenkinek érdemes elvégeztetnie, aki koronavírus-fertőzésből felépülve továbbra is csökkent terhelhetőséget, fáradtságot, légzési nehézséget, mellkasi fájdalmat tapasztal.
 • Aktívan sportolóknak (akár hobbi szinten is) kifejezetten ajánlott a kivizsgáláson részt venni, a sportolás újbóli megkezdése előtt.

Kinek ajánljuk a post COVID-19 csomagokat?

 • COVID-19 fertőzésen átesetteknek;
 • aktív és hobbisportolóknak, újrakezdés előtt;
 • csökkent terhelhetőség, fáradtság, légzési nehézség, mellkasi fájdalom érzése esetén;
 • krónikus szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek;
 • szorongás, depresszió esetén.

A post COVID-19 csomagokról bővebben

Ezekkel a vizsgálatokkal:

 • feltérképezhető a szív és a tüdő anatómiája;
 • kideríthetőek a szívben és tüdőben lévő gyulladásos folyamatok;
 • kimutathatók a szívritmuszavar és a szívizomgyulladásra utaló egyéb eltérések;
 • információt kaphatunk a tüdő funkciójáról.

A csomagok tartalmaznak egy speciális laborvizsgálatot is, amely a vérben található troponin szintet méri, ugyanis a szívizomkárosodás során ezen anyag szintje megemelkedik a vérben.

Amennyiben a vizsgálat eredményeiben komolyabb eltérést tapasztalunk, további vizsgálatok elvégézést fogjuk ajánlani,pl. mellkas RTG, pulmonológiai vizsgálat, súlyosabb esetben mellkas CT.

Ha a vizsgálatok során nem derült ki semmilyen eltérés, minden eredmény negatív, akkor is ajánlott a fertőzést követően pár hetet várni a rendszeres sportolással.

A lezajlott fertőzés után mennyi idővel végezzük el a vizsgálatokat?

Legalább 3-4 héttel a fertőzés időpontját követően.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A magánrendelésre kérjük hozza magával előző orvosi dokumentációit, esetleges friss CT-, MR-, vagy röntgenfelvételeit írásos lelettel együtt.

Cmed Social Post 01 Landscape 02
Cmed Social Post 01 Landscape 03
Cmed Social Post 01 Landscape 04
Cmed Social Post 01 Landscape 05
Cmed Social Post 01 Landscape 01
Cmed Images 01 Tablazatok 02
Cmed Images 01 Tablazatok 03
Cmed Images 01 Tablazatok 04
Cmed Images 01 Tablazatok 05
Cmed Images 01 Tablazatok 01

- A rendelési idő és az árlista megváltoztatásának jogát fenntartjuk.
- A szolgáltatás(ok) igénybevételéhez minden esetben előzetes időpontfoglalás szükséges!

Időpontfoglalás