Gyógytorna csontritkulás esetén – Gyógytornával visszakaphatja mozgásszabadságát!

Mi az osteoporosis?

Az osteoporosis vagy csontritkulás olyan betegség, amely a csontok fokozott törékenységéhez vezet. Ha nem figyelünk oda a megelőzésre, minden figyelmeztető előjel nélkül következhet be csonttörés a csukló, gerinc, felkar vagy a csípő tájékán. A legsúlyosabb következményekkel csípőtáji törések járnak. Magyarországon közel 1 millióra tehető az osteoporosisos betegek száma, vagyis a lakosság 10%-a érintett.

 A változókorral a csontritkulás kialakulásának esélye megnő. Ilyenkor a szervezetben a csontlebontás sajnos intenzívebb, mint az új csontképződés csontépítés, vagyis felbomlik az egyensúly. A menopauzában 45-50 év között a nők csontvesztésének üteme megnő a női nemi hormon, az ösztrogén szintjének csökkenése miatt.

A csontritkulás sokszor csak akkor derül ki, ha szövődményei jelentkeznek. Egyes törések kifejezetten jellemzőek a csontritkulásra jellemzőek, ilyen pl. a csuklótörés vagy a csípőtáji törések.

A csontritkulás megelőzése

A csontok egészségében több tényező játszik nagyon fontos szerepet: a rendszeres mozgás, a nélkülözhetetlen D-vitamin, amely fontos szerepet játszik a kalciumfelszívódásban, és a kiegyensúlyozott étrend, mellyel gondoskodunk a megfelelő kalciumbevitelről. A legfontosabb kalciumforrás a tej, joghurt, sajt, túró, brokkoli, szárazbab, sárgarépa, halak, mandula, gyümölcsök – különösen a füge – és kerüljük a zsíros ételek fogyasztását.

A csontritkulás ellen tehát megfelelő kalcium bevitellel és rendszeres mozgással védekezhetünk, de fontos a rendszeres szűrővizsgálat is!

Gyógytornával a biztosabb mozgásért

torna_kicsiHa már kialakult a csontritkulás, speciális gyógytorna ajánlott, mellyel biztonságosabbá tehető a beteg a mozgása. A rendszeres mozgással megerősítjük az izomzatot, ezáltal javul a testtartást. A gyógytorna gyakorlatokkal pedig akár meg is előzhetjük a csontritkulást, de ha már fennáll a betegség, akkor jelentősen lassíthatjuk a folyamatot. A gyógytorna célja a megfelelő izomerő elérése miatt, valamit a helyes testtartás kialakítása és fenntartása

Ha Ön úgy érzi, hogy törései vagy előrehaladott csontritkulása gátolja megszokott életvitelének folytatásában, nem tudja unokáit, barátait meglátogatni, kedvenc időtöltéseiről le kell mondania nehézkes járása miatt, és a háztartásban adódó tennivalókat is alig tudja ellátni, akkor Önnek segítségre van szüksége! Székesfehérváron a CMed Rehabilitációs és Diagnosztikai Központban felkészült gyógytornászunk várja a csontritkulással küzdő betegeket.