Az egészséget akarni kell! – Egynapos sebészet a CMed Rehabilitációs és Diagnosztikai Központban

Dr Nagy Peter

A CMed Rehabilitációs és Diagnosztikai Központ közel tíz éve nyitotta meg kapuit – ez idő alatt sok páciens megfordult és gyógyult rendelőikben. Szolgáltatásaikat többek között az ő visszajelzéseik figyelembevételével alakították, formálták évről-évre. Az elmúlt évben új helyre költözött, modernebb és könnyebben megközelíthető központot alakított ki, és 2023-ban elérhetővé vált az egynapos sebészeti szolgáltatás.

A CMed Rehabilitációs és Diagnosztikai Központ 2023 januárjában elindította az egynapos sebészet szolgáltatását, amelynek részleteiről dr. Nagy Pétert, a CMed orvosszakmai igazgatóját kérdeztük..

„Napjainkban olyan modern orvosi műszerek, eszközök és az emberi szervezetet kímélő technikák állnak rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik, hogy a beavatkozások minél kisebb megterhelést jelentsenek a betegek számára. A betegbiztonság megtartása mellett kis sebbel, kevés vérveszteséggel is lehetséges a kórházban töltött idő jelentős rövidítése.”

fogalmazott dr. Nagy Péter.

Megtudtuk azt is, hogy a műtéti beavatkozás időtartama is alacsonyabb, a műtétet követő 4-8 óra elteltével lehetséges a hazatávozás. Az operáció és megfigyelési szakasz együttes ideje 24 óránál rövidebb, ezért hívjuk ezt az eljárást egynapos sebészetnek. A teljes felépülés már otthoni környezetben történik.

„Tavaly a központ költözésekor már felvetődött annak a lehetősége, hogy szeretnénk kialakítani egy egynapos sebészeti részleget. Célja az volt, hogy teljesen komplex egészségügyi szolgáltatást tudjunk nyújtani pácienseinknek, ezzel is felgyorsítva és tudatosan tervezve, egyénre szabva a gyógyulás folyamatát. Fontos szempont volt számunkra az is, hogy az új részlegünkben továbbra is magasan szakképzett szakemberekkel, a régió legjobb szakorvosaival dolgozzunk együtt és megfelelő szakmai környezettel, eszközparkkal támogassuk munkájukat.”

tette hozzá dr. Nagy Péter.

Jelenleg 2 műtővel rendelkezik az egynapos sebészet, amelyekben napi 10 műtét is végezhető. A megfigyelő részlegen korszerű monitorok, észlelő berendezések segítségével nyugodt körülmények között felügyeljük   pácienseinket. Ezt követően kétágyas, tv-vel felszerelt kórtermeinkben éjszakai hotelszolgáltatás igénybevételére is van lehetőség. A szobákhoz saját fürdőszoba, WC, TV és internet tartozik, ami lehetővé teszi a kapcsolat tartást a családdal, esetleg a munkahellyel. A beavatkozásokat követő további szükséges megfigyelést, ápolási tennivalókat tapasztalt szakasszisztenseink végzik.

A központ orvosigazgatója tájékoztatott bennünket arról, hogy induláskor hagyományos és laparoszkópos sérvműtétekre, laparoszkópos epehólyag eltávolításra került sor. A továbbiakban aranyér műtétekre, valamint ortopédiai műtétekre is sor kerül. Az egynapos sebészeti ellátás keretein belül hamarosan elérhetők lesznek az urológiai, a plasztikai és az érsebészeti beavatkozások is.

Azt azonban fontos tudni: egy napos beavatkozás csakis olyan betegeknél végezhető, akik megfelelnek annak a szigorú feltételrendszernek, amit a szakmai kollégium előír: akiknek egészségi állapota megfelelő, nem szenvednek súlyos társbetegségekben, krónikus betegségük gyógyszeres terápiával egyensúlyban van. Ez a betegbiztonság szempontjából is fontos kitétel.

Hogyan zajlik a mindennapokban ez a folyamat?

A beteg az adott szakma orvosával leggyakrabban a szakrendelőben találkozik. A pontos diagnózis megállapítása az egynapos sebészet esetében is kulcsfontosságú. A sikeres műtét feltétele a jó indikáció!

Egy helyen el tudjuk végezni a diagnózis felállításához szükséges kiegészítő vizsgálatokat, hisz modern képalkotó gépparkunk és labordiagnosztikai vizsgálataink is a rendelkezésére állnak.

Ezt követően a személyre szabott kezelési terv összeállítására kerül sor. A műtét előtt szükséges vizsgálatokat követően az aneszteziológus hozza meg a végső döntést, hogy a beavatkozás az egynapos sebészet keretén belül valóban elvégezhető-e. Szükség esetén az érintett szakorvossal egyeztetve, közösen hozzák meg a döntést.

Fontosnak tartjuk, hogy a diagnózis felállítását követően gondos betegvezetéssel elérjük, hogy betegeink különösebb szorongás nélkül készüljenek fel a műtéti beavatkozásra.

A pácienseinkkel megismertetjük a tervezett műtétet, kérdéseikre részben az előre elkészített dokumentáció, illetve. az operáló orvos adja meg a választ.

A beteg a műtét napjának reggelén a betegkoordinátor által megadott időpontban jelentkezik az intézetünkben. Megérkezésekor minden az előre eltervezett koreográfia alapján történik, ezzel biztosítjuk a hibák elkerülését, valamint azt, hogy a beteg mindvégig biztonságban érezze magát.

Amikor az operáció véget ért, a pácienst 4-8 órán át megfigyelés alatt tartjuk, s ha állapota kielégítő, még aznap este hazamehet egy általa korábban megnevezett kísérő támogatásával. Amennyiben a kezelőorvos esetleg úgy látja jónak, még egy éjszakát tölt bent és reggel hagyja el a kórházat. Bent tartózkodása alatt mind ápolásáról, mind fizikai és mentális jólétéről szakápolóink gondoskodnak. Fontos szempont, hogy betegeink a postoperatív időszakot teljesen fájdalommentesen töltsék. Ennek érdekében személyre szabott fájdalomcsillapítási tervet állít össze az aneszteziológus.

A műtétet követően Intézetünkben minden adott a gyors felépüléshez, amelyhez támogatást nyújt szakápolói csapatunk, gyógytornászaink és számos, személyre szabható rehabilitációs kezelés.

A rövid várakozási idő, a modern műtéti technikák, a tapasztalt szakorvosi csapat és a személyre szabott ápolás garancia az egynapos műtéti beavatkozások sikerére.

Érdeklődjön az egynapos sebészetről: