Kéztőalagút- szindróma műtét

A kéztőalagút-szindróma egy rendkívül kellemetlen betegség, ami jellemző tünetekkel, zsibbadással és fájdalommal jár együtt. A mai világban a sok gépelés, az ujjak és a kezek terhelése nagy szerepet játszik kialakulásában, de okozhatja hormonális változás is. Megoldást nyújtunk a problémára, hisz egynapos műtéti beavatkozással gyorsan és hatékonyan gyógyítható a kéztőalagút-szindróma.  A negyedórás beavatkozás altatást nem igényel, így helyi érzéstelenítéssel végezzük.

Egynapos Műtét Cmed Székesfehérvár

Az egynapos sebészeti osztályunkon tapasztalt kézspecialista orvosaink modern módszereket alkalmazva segítik pácienseink gyógyulását. Fontos, hogy szakorvosaink és profi szakasszisztensi csapatunk a betegút minden lépésénél ott állnak pácienseink mellett Ők gondoskodnak az intézményünkben való tartózkodási idő alatt az ápolásról és a szükségszerű fájdalomcsillapítósról. Amennyiben szükséges, igénybe vehető hotel szolgáltatás is, kényelemes kórtermeink pedig hozzájárulnak a műtét utáni regenerálódáshoz.

Időpontot kérek!

Hogyan alakul ki a kéztőalagút-szindróma?

Az kéztőalagút- szindróma akkor alakul ki, amikor valami, például sérülés, gyulladás vagy csontkinövés szűkületet okoz a lefutó ideg mellett, ami nyomás alá helyezi azt. Az ok lehet hormonháztartással összefüggő betegség, autoimmun kórkép, erős megterhelés, csont- vagy ízületi fejlődési rendellenesség is. Az alagút szindróma fokozott kockázatot jelent terhes nőknél, változókorban lévő férfiaknál, valamint idősebb, reumás betegeknél.

Mire figyeljen, melyek a kéztőalagút-szindróma főbb tünetei?

Kialakulása általában fokozatos. Az ujjak zsibbadásával indul, majd jön az érzékvesztés és ehhez kapcsolódik majd a rendkívül kellemetlen fájdalom.

Az első tünetek az ujjak, azon belül is a hüvely-, a mutató-, a középső- és a gyűrűs ujj zsibbadása. A páciens úgy érezheti, mintha bizseregnének az ujjai, ez az érzés pedig napokig tartósan fennmarad, majd lassan áttevődik a csuklókra és a karokra. Nem feltétlen állandó, inkább némely mozdulatnál rendszeresen megjelenő érzésről beszélünk.  Gyakori korai tünet még az éjszakai zsibbadás, valamint a hüvelykujj gyengesége vagy akár a többi ujj felé fordulása is.

A kéztőalagút-szindrómánál is jelentkezik idővel a fájdalom, amelyet az ideg nyomása, majd annak gyulladása okoz. Kellemetlen tünet lehet az izomgyengeség is, amely főleg akkor jelentkezik, ha a páciens nem kezelteti a korábbi panaszokat.   Ebből aztán súlyos következmény lehet a tenyér izmainak és a tenyérpárnának a sorvadása, ami jelentős mértékű funkciókiesést okozhat, valamint fokozott kellemetlenséggel járhat.

Ne várjunk a fenti tünetekkel, hisz az egyre súlyosbodó panaszok idővel, lépésről lépésre alakulnak ki, és minél tovább várunk a kezeléssel, annál jobban sérülnek az idegek, izmok, inak és lágyrészek egyaránt.

A kéztőalagút-szindróma vizsgálata:

Központunkban a diagnosztikában is segítségére vagyunk, kézsebész specialistáink a szakrendeléseken különböző vizsgálatok segítségével megállapítja a kéztőalagút-szindrómát.  A kézsebészeti vizsgálat először anamnézissel kezdődik, amikor is a páciens részletesen elmondja panaszait a szakorvosnak, ezt követően az ENG vizsgálat ad pontos képet a csukló idegeinek állapotáról.

Amennyiben szeretne többet tudni a deformitás eltávolításáról, keresse fel szakorvosainkat szakrendeléseinken. A részletes tájékoztatás mellett a szükséges egyéb vizsgálatokat is megszervezzük központunkban.

Szakrendeléseinkről itt olvashat bővebben

Az eredmények alapján páciensünk megkapja a személyre szóló kezelési tervet, mely tartalmazza a javasolt egynapos sebészeti műtét típusát, a laboratóriumi vagy egyéb kiegészítő vizsgálatokat, az érzéstelenítés fajtáit, a lehetséges szövődményeket, az otthoni ápolás szükségességét, a gyógyulás folyamatát és esetleges problémáit.

Amit érdemes tudni a kéztőalagút-szindróma műtétről:

A kéztőalagút-szindróma műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végezzük a szakorvos döntése alapján. A műtét során a sebész átvágja a harántszalagot, megszüntetve a csuklótáji alagút beszűkülését és nyomását, valamint biztosítva a nagyobb teret a kéz központi idegének és hajlító ínjainak. Ha szükséges, a gyulladt szövetszaporulatot is eltávolítják, végül a sebet precízen összevarrják. A műtét átlagosan 15- 20 percig tart. A beavatkozás hatására az ínak és az idegek azonnal felszabadulnak, szabad mozgást kapnak és a fájdalom rögtön megszűnik.

Időpontot kérek kéztőalagút-szindróma műtétre!

Mi a teendő a kéztőalagút-szindróma műtét után?

Közvetlenül a műtét után, ha szükséges, a beteget gyógyszeres fájdalomcsillapításban részesítjük. A műtéti területet helyileg is hűthetjük, például jégzselével. Ha a betegnek nincs különösebb panasza és nem észlelhető utóvérzés, akkor fél-egy óra múlva elhagyhatja központunkat. 1-2 napig karfelkötőt kell viselnie és ha szükséges, gyógyszeres fájdalomcsillapítás is javasolt. Ajánlott a tüneti kezelés, a jegelés és a kéz éjszakai felpolcolása. A kéztőalagút- szindróma műtét utáni első kontroll vizsgálat 1-2 napon belül szükséges, amikor szakorvosunk eltávolítja a műtött kézből a vérkivezető csövecskét (draint). A varratszedés 7-14 nap múlva történik, amely után ajánlott a gyógytorna végzése. Az átlagos teljes gyógyulási idő körülbelül 2 hónap. A gyógyulási idő alatt a gyógytorna végzése, az ízület fokozatos terhelése javasolt.

Rehabilitációs kezelésekben, fizikoterápiás megoldásokban központunk tapasztalt gyógytornászai segítenek pácienseinknek: 

Rehabilitációs kezeléseinkről itt olvashat bővebben

Szövődmény minden beavatkozás után felléphet, így a kéztőalagút-szindróma műtét esetén is. A leggyakoribb műtéti mellékhatások a sebgyógyulási nehézségek és a sebvonal gyulladásos tünetei lehetnek. Ezek általában felszínes gyulladások, amelyek a varratok eltávolításával és fertőtlenítésével kezelhetők. Ritkábban fordul elő mélyebb gyulladásos szövődmény, mint például sebgennyedés, ami ismételt műtést és kombinált antibiotikumos kezelést igényel. Miután a gyulladásos tünetek megszűntek, a seb másodlagosan zárható. Az utóvérzés is ritka szövődmény, mely során vérömleny alakul ki a sebvonalban, ami hegesedést okozhat. A vérömlenyek eltávolíthatók.

A műtét után a teljes gyógyulás függ a panaszok fennállásának hosszától, az ideg leszorításának mértékétől. Régóta tartó panaszok esetén néha az érintett ujjakon még bizonyos fokú érzészavar is fennmaradhat, de a műtét időben történő elvégzése nagy valószínűséggel a teljes gyógyulást eredményezi.

Kéz-specialistáink, akik várják pácienseinket:

Dr Horvath Szabolcs

dr. Horváth Szabolcs
Ortopédia

Dr Imre Laszlo

dr. Imre László
Kézsebészet

Dr Janvari Kristof

Dr. Jánvári Kristóf
Ortopédia

Male Avatar Cmed

dr. Szabó Gábor
Ortopédia

Mit tartalmaz a kéztőalagút-szindróma műtét ára?

Műtéti áraink tájékoztató jellegűek, minden esetben egyedi árat adunk!

 • műtét előtti aneszteziológiai konzultációt és a szükséges vizsgálatokat
 • orvos-asszisztensi költségeket
 • szakorvos által javasolt ápolási napot
 • az altatás-érzéstelenítés költségét
 • műtéti- és ápoló személyzetet
 • a kórházi tartózkodás alatt a radiológiai ellenőrző felvétel elkészítésének díját, a protokoll szerint szükséges laborvizsgálatok díját
 • parkolási lehetőséget a betegkísérő számára a beteg érkezésének és a távozásának időszakára
 • szükség szerint kényelmes, kétágyas szobákban történő elhelyezést
 • szélessávú internet elérhetőséget
 • napi háromszori étkezést
 • a műtét utáni varratszedést vagy kontrollt egy alkalommal (szövődmény fellépése esetén további térítésmentes kontroll időpontokat biztosítunk)
 • napi 24 órás orvosi, szakápolói felügyeletet
 • üdvözlő csomagot

A kéztőalagút-szindróma műtét ára:

190 000 Ft

Tájékoztató a kéztőalagút-szindróma műtétre érkező pácienseinknek:

Tájékoztató letöltése
Egynapos sebészet általános információk