Egy gyakori gerincbetegség amiről érdemes tudni

Spondylolysis-spondylolysthesis: csigolyaívszakadás-csigolyacsúszás

Spondylolysisen a csigolyaívek megszakadását értjük.

 

Mit jelent a spondylolysis?

 

Az egymás felett lévő csigolyákat a csigolyaíveken lévő alsó és felső izületi felszínek által alkotott kisizületek kötik egymáshoz. A spondylolysis a csigolyaív megszakadását jelenti. Ez a legtöbbször tünet és problémamentes, hiszen a szalagrendszer önmagában is igen erősen rögzíti a csigolyákat. Legtöbbször egy egyéb okból készülő röntgenfelvétel okán derül ki az elváltozás.

Azonban a csigolyaívek megszakadása (spondylolysis) rontja a gerinc stabilitását, és lehetőve teszik, hogy a felül lévő csigolya a hasüreg felé csússzon. Ez a spondylolysthesis.

 

2-09spondylolysthesisA spondylolisthesis előfeltétele a kétoldali spondylolysis. Spondylolisthesis bármely életkorban előfordulhat, bármely gerincszakaszon, de leggyakrabban a deréktáji szakaszt, azon belül is a keresztcsont (sacrum) és a legalsó csigolya (L5) átmenetet érinti, ritkábban az elsó két csigolyát (lumbalis IV-V csigolyát).

 

A spondylolysis típusai

 

Dysplasiás típus esetén a spondylolysthesis hátterében leggyakrabban már az anyaméhben jelentkező fejlődési rendellenesség áll fenn a keresztcsont és az L5-ös csigolya között. .Degeneratív típus esetén a kisizületek degenerációja következtében kialakuló instabilitás miatti kisfokú csigolyaelmozdulás jön létre.

Traumás típus esetén a csigolya törése miatt alakul ki (a traumás esetek nem a gerincportál témaköre).

Az isthmicus típus a leggyakoribb, a népesség 5%-ban fordul elő. Itt lényegében a csigolyaív fáradásos töréséről van szó. Leggyakrabban olyan egyéneknél alakul ki, akiknél rendszeresen ismétlődő extrém gerinc flexió- extensió történik (pl. sportolók, jógázók, ritmikus sport gimnasztikázol). Férfiaknál valamivel gyakoribb. Leggyakrabban nem okoz panaszt, Tünetek általában már csak nagyfokú elcsúszás esetén. Panaszt okozó spondylolisthesis esetén jellemző tünet a feszes mély hátizomzat, továbbá a gerincen az ujjunkat fentről lefelé végighúzva a csúszás helyén egy lépcsőt találunk.

A megfelelő csigolya tövisnyúlványa (ezt érzed a kezeddel, ha a gerincedet fogod) nyomásérzékeny lehet.
A panaszokat leggyakrabban az instabillá váló gerinc okozza, mely a gerinc körüli izomzat túlterhelését okozza. Súlyos esetben villanyozó két lábba sugárzó fájdalom jelentkezik.

Oldalirányú röntgenfelvételen a megfelelő csigolya előrehelyezettségét láthatjuk, ferde röntgenfelvételen a csigolyaív megszakadásával.
Elsősorban konzervatív terápia kerül szóba (fűző viselése, gyógytorna, fizioterápia). Sebészeti megoldás csak igen súlyos esetben kerül szóba.

A CMed Rehabilitációs és Diagnosztikai Központ 2020. március 18-tól egyelőre határozatlan ideig bezárja kapuit! Mivel kormányrendelet még nem született, de kötelességünknek érezzük, hogy megvédjük Önöket, munkavállalóinkat, kiváló orvosainkat és profi szakembereinket egyaránt. Üzletileg, sajnos magunk ellen beszélünk, mégis úgy érezzük, hogy ezzel tudjuk a legtöbbet tenni a szeretteinkért, közösségért, és magunkért, illetve így érhető el, hogy minél előbb normalizálódjon a helyzet. Minél kevesebb emberrel találkozunk, annál kevésbé terjed a vírus. Legyen ez mindenki egyéni döntése, de vegyük komolyan, és tartsuk be a megelőzésre vonatkozó utasításokat! Ez másképp nem fog menni! Jó egészséget és a legjobbakat kívánjuk Önöknek és Családtagjaiknak egyaránt! Az újranyitás előreláthatólag az iskolákkal együtt fog megtörténni, de központunk Facebook oldalán minden tájékoztatást megtalálnak. Köszönjük eddigi bizalmukat, visszavárjuk Önöket a járvány lezajlása után.