Ultrahang diagnosztika

Ultrahang vizsgálatok a C MED Rehabilitációs és Diagnosztikai Központban

 

Szakorvosaink:

Dr. jr. Tóvölgyi Béla
radiólógus főorvos

Dr. Mohácsi Anikó
radiológus

Dr. Fehér Terézia
radiológus

Dr. Rácz Ildikó
radiológus

 

Vizsgálatra jelentkezés:

előzetes időpont egyeztetés alapján az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: +36 22 784 664 vagy online időpontfoglalással

Az előjegyzések időpontjai a szakellátások esetleges elhúzódása okán változhatnak.

 

Mit nyújt az ultrahang diagnosztika, kiknek ajánljuk?
A nagy felbontású ultrahangkészülékek megjelenésével új lehetőségek nyíltak a diagnosztikában. A háziorvosok, belgyógyász, sport- és sportsebész, baleseti sebész, ortopéd és reumatológus szakorvosok is egyre szélesebb területen veszik igénybe az ultrahang vizsgálatokat, mint egy első vizsgálatnak választandó, megbízható képalkotó diagnosztikai módszert. Ultrahang gépünkkel nagy pontossággal végezzük a járóbeteg ellátásban nélkülözhetetlen bőrön keresztül végzett, fájdalmatlan, sugárterheléssel nem járó, noninvazív, ezért korlátlan számban ismételhető, könnyen hozzáférhető, ma már rutin hasi, nyaki, ízületi és lágy részek, valamint duplex doppler vizsgálatokat. Az ultrahang vizsgálattal megállapítható a kóros ultrahang szerkezeti eltérés (de nem a kóros szövettani eltérés!).
Miután a vizsgálat ártalmatlan, nem fáj, nem megterhelő, bárkinek ajánlható, akiknek a legkisebb gyanú felmerül olyan régiókat érintő betegségekre, amelyeket az alábbiakban részletesebben megjelölünk. Panaszmentesség estén is, különösen 50.év fölött bárkinek ajánlható egy évben egyszer egy hasi ultrahang–amely nőknél a méhet és a petefészkeket, férfiaknál a prosztatát is magában foglalja, és egy pajzsmirigy ultrahang vizsgálat. Az estleges betegségek mihamarabbi felismerése és kezelése kiemelkedő jelentőséggel bír az egészség megőrzése szempontjából.

Ultrahang diagnosztikai rendelő
Ultrahang diagnosztikai rendelő

A székesfehérvári C MED Rehabilitációs és Diagnosztikai Központban a legmodernebb ultrahang készülékkel állunk pácienseink rendelkezésére számos vizsgálati lehetőséggel:
Hasi-és kismedencei ultrahang vizsgálat
A hasi ultrahang diagnosztikának kiemelkedő szerepe van a különböző betegségek, elsősorban az eperendszer és a felhasi parenchimás szervek (máj, lép, vesék és a hasnyálmirigy) valamint a húgyhólyag, kismedencei női szervek: a méh és a petefészkek, és férfiaknál a prosztata betegségek korai felismerésében. A gyomor- és bélbetegségek kimutatásában az ultrahangnak kisebb szerepe van az előbb felsoroltaknál, de az esetlegesen tervezett gasztroenterológiai kivizsgálásnak mindenképpen az első lépése. Hasznos információkat nyerhetünk még a has kórosan megnagyobbodott nyirokcsomóiról, a hasi nagyerek és főtörzseik, ágaik, és a retroperitóneum (a hasüregnek az egészen mélyen, hátul, a hashártya mögött elhelyezkedő része) betegségeiről. A vizsgálat érzékeny a hasban keletkezett folyadékok (bizonyos betegségek vagy szervsérülések kísérőjelensége) kimutatására is. Traumás parenchimás szervsérülések direkt vagy indirekt jeleinek kimutatása is fontos területe a hasi ultrahang vizsgálatoknak.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálata
A pajzsmirigy méreteiről, kóros ultrahang-szerkezeti képéről, az állományon belüli kóros képletekről (strúma, cista, autoimmun gyulladás /Hashimoto-thyreoiditis/, daganat gyanúja) kaphatunk pontos képet. A pajzsmirigy-betegségeket a szerteágazó tünetek miatt általában csak későn ismerik fel, ezért nagyon fontos az időben felállított, pontos diagnózis, amihez a vérvizsgálat mellett ultrahangvizsgálatra is szükség lehet.

 

Pajzsmirigy ultrahang
Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

A nyak ultrahang vizsgálata
A nyaki nyirokcsomók és a nagy nyálmirigyek (glandula parotis, submandibuláris) méretbeli és kóros ultrahangszerkezeti eltérései és a nyálkövek kimutathatóak.
Emlők + axillák (hónalj) ultrahang vizsgálata
Évente legalább egyszer minden nőnek ajánlott az emlőrák szűrés. Ultrahang vizsgálattal korai stádiumban felismerhetőek a kóros elváltozások, estleges hónalji nyirokcsomó érintettségek. Csak az ultrahang vizsgálat nem helyettesíti az emlőrákszűrést!

Herék ultrahang vizsgálata
A vizsgálat indokolt, ha fájdalmatlan, vagy fájó, kemény vagy akár puha megnagyobbodást észlel valamelyik herében vagy a herezacskóban. Többféle súlyos vagy kevésbé súlyos oka lehet.
Lágyrész ultrahang vizsgálatok (hónalj, mellkasfal, hasfal, végtagok, lágyék, egyéb izmok)
Segítségével pontosan kimutathatók ezeken a területeken a sérülések, körülírt folyadék gyülemek, és bizonyos daganatok is.
Duplex doppler ultrahang vizsgálat (nyaki, végtagi erek)
A duplex doppler (kettős módszeres: pulzus és color doppler ) artériás és vénás keringési betegségek véráramlási vizsgálata, amelyet a hagyományos két dimenziós (2D) ultrahang vizsgálat előz meg.
A duplex doppler ultrahang vizsgálat során a konkrét ér (artéria és/vagy véna), régiótól függően (nyak, has, végtagok, kisebb sikerrel zsigerek) érfaláról, szűkületéről, elzáródásáról, thrombózisáról, áramlási rendellenességeiről, vagy mindezek épségéről kaphatunk képet.
Mit tegyünk vizsgálat előtt? Hogyan készüljünk az ultrahang vizsgálatra?
Hasi ultrahang vizsgálat előtt 4 óra hosszával a páciens ne étkezzen, az aktuális gyógyszereit nyugodtan vegye be. Tiszta vizet szabad fogyasztani, szénsavasat nem. A vizsgálat sikerének érdekében 24 órával a vizsgálat előtt tartózkodni kell a gázképződést fokozó ételektől, italoktól, pl: hagymás ételek, bab, káposzta, kelt tészták, szénsavas italok). Az ultrahang vizsgálatot ékszerek, óra, mobiltelefon általában nem zavarják , kivéve a vizsgált régióban pl: nyak.
A nem hasi ultrahang vizsgálatokhoz semmi különösebb követelmény nincs.
(Ha egyéb kérdése van, az időpont egyeztetéskor kaphat bővebb tájékoztatást.)

Mit hozzon feltétlenül magával?
Az előző vizsgálatok leleteit, zárójelentéseket még akkor is, ha erre nincs is szükség minden alkalommal.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?
A vizsgálat körülbelül 10-20 percig tart, de ez természetesen függ attól is, hogy a szervezet melyik területét vizsgáljuk.

Hogyan történik az ultrahang diagnosztika?

A vizsgálat elvégzéséhez az orvos a vizsgálandó területen a bőrt speciális zselével keni be. Ez azért szükséges, mert ez biztosítja az ultrahang hullámok bejutását a transzducerből (vizsgálófejből) a bőrön keresztül a szervezet vizsgálandó részébe. A transzducer kontaktusát ilyen módon biztosítva annak megfelelő és tudatos mozgatásával, folyamatos adó-vevő üzemmódban számtalan egymás mellé illesztett két dimenziós metszeti képek sorozatából a radiológus szakorvos egy három dimenziós képet szintetizál („készít”) a saját agyában. A lelet ennek az érthető, írásbeli szakszerű megfogalmazása.

Hogyan lehet magán ultrahang rendelésünkre bejelentkezni?
• Személyesen: 8000 Székesfehérvár, Gugásvölgyi út 2. (Würth fölött)
• Telefonon: +36 22 784 664
• E-mailen: info@cmed.hu
• Online: http://www.cmed.hu/kapcsolat/
Miért válassza a C MED Rehabilitációs és Diagnosztikai Központ ultrahang diagnosztikáját?
Központunkban beutaló és várakozás nélkül végezzük el az ultrahangvizsgálatot, valamint speciális ajánlatokkal várjuk Önt.
Ultrahang vizsgálat ára:
• Hasi +kismedence ultrahang vizsgálat: 8000 Ft
• Here ultrahang vizsgálat: 8000 Ft
• Emlők¬* + axillák ultrahang vizsgálat: 8000 Ft
• Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat: 8000 Ft
• Nyaki erek duplex doppler ultrahang vizsgálat: (carotis): 8000 Ft
• Lágyrész ultrahang vizsgálat: (hónalj, mellkasfal, hasfal, comb, lágyék, izmok): 7000 Ft
• Alsó végtagi vénás duplex doppler vizsgálat ( Thrombózis megállapítása céljából): 8.000.-

Csomagok:
• Női ultrahang csomag: hasi, pajzsmirigy, + 1 választható testrész (emlő*, nyaki erek, lágyrész) Ára: 18.000 Ft
• Férfi ultrahang csomag: hasi, pajzsmirigy, + 1 választható régió (lágyrész, vagy nyaki erek) Ára: 18.000 Ft
• Komplex női csomag: hasi, pajzsmirigy, emlő*, + 1 válaszható (Pl. nyaki) Ára: 24.000 Ft
• Komplex férfi csomag: hasi, pajzsmirigy, nyaki, + 1 választható (Pl. lágyrész) Ára: 24.000 Ft

* Az emlő ultrahang vizsgálata csak 35 év alatti hölgyek esetében lehet a diagnózis felállításának első lépése. Idősebbeknél csak a szűrőröntgen mammográfia, szükség estén pedig az ultrahang és a fizikális vizsgálat együtt nyújthat megbízható diagnózist!

Speciális baba csomag:

Szűrő jellegű hasi és koponya ultrahang vizsgálat csecsemőkorban.

A hasi vizsgálat kortól függetlenül elvégezhető, a koponyaszűrés feltétele a nyitott nagykutacs, optimális életkor 6-8 hetes kor, a korai diagnosztika érdekében, de mindenképp legkésőbb 6 hónapos korig.
A vizsgálat időtartama 10-20 perc,( függően a talált eltérések értékelésétől), a baba számára nem megterhelő, nem fájdalmas, ismételhető. Legjobb etetés után, nyugodt állapotban végezni.

Hasi ultrahangnál a még tünetmentes veleszületett fejlődési rendellenességek derülhetnek ki, korai felismerésük és terápiájuk fontos.
Jól vizsgálható szervek:
máj : nagyság, szerkezet
epehólyag-epeutak tágassága, ritkán epekő előfordulhat
hasnyálmirigy: szélesség, szerkezet.
lép: nagyság, szerkezet
mellékvesék: vérzés, daganat kideríthető.
vesék: leggyakoribbak a fejlődési variációk, rendellenességek és cystás betegségek.
húgyutak: tágulata ha kisfokú, legtöbbször spontán gyógyul,ultrahanggal elegendő követni. Nagyobb fokú tágulat esetén általában megállapítható az azt okozó eltérés helye. Gyakori oka a húgyhólyagból a húgyvezeték irányába történő visszaáramlás (VUR= vesico-ureteralis reflux), amely felszálló húgyúti gyulladásra is hajlamosít.
húgyhólyag
kismedencei szervek
gyomor-béltraktus vonatkozásában az ultrahang technikailag korlátozott, de csecsemőkorban a gyomor és nyelőcső közötti visszaáramlás ( reflux, GOR) és a gyomor kimenet szűkülete (pylorus stenosis) jól ábrázolhatóak.

Koponya ultrahang: igazából az agy vizsgálata a nagykutacson keresztül.
Ábrázolható az anatóma, az agykamrák helyzete, tágassága.

Kimutatható :
fejlődési rendellenességek kóros állapotok, mint például vérzések, oxigénhiány következményei tályog, daganat.

baba ultrahang vizsgálat árai:
has+koponya ultrahang:                  8000  ft.
1 régió vizsgálata          :                     5000  ft
kontroll fél éven belül: komplex :   5000 ft
1 régió vizsgálata:                               3000 ft

Az oldalon sütiket használunk. Az oldal további használatával elfogadja és jóváhagyja ezt. Több info

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás