Ultrahang diagnosztika

Ultrahang vizsgálatok a C MED Rehabilitációs és Diagnosztikai Központban

Szakorvosaink:

Dr. jr. Tóvölgyi Béla
radiólógus főorvos

Dr. Mohácsi Anikó
radiológus

Dr. Fehér Terézia
radiológus

Dr. Rácz Ildikó
radiológus

Vizsgálatra jelentkezés előzetes időpont egyeztetés alapján az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: +36 22 200 664 vagy online időpontfoglalással

Tisztelt Pácienseink,
felhívjuk szíves figyelmüket, hogy áraink 2018.október 1-től megváltoztak! Megértésüket köszönjük, CMed!

Az előjegyzések időpontjai a szakellátások esetleges elhúzódása okán változhatnak.

Mit nyújt az ultrahang diagnosztika, kiknek ajánljuk?

A nagy felbontású ultrahangkészülékek megjelenésével új lehetőségek nyíltak a diagnosztikában. A háziorvosok, belgyógyász, sport- és sportsebész, baleseti sebész, ortopéd és reumatológus szakorvosok is egyre szélesebb területen veszik igénybe az ultrahang vizsgálatokat, mint egy első vizsgálatnak választandó, megbízható képalkotó diagnosztikai módszert.

Ultrahang gépünkkel nagy pontossággal végezzük a járóbeteg ellátásban nélkülözhetetlen bőrön keresztül végzett, fájdalmatlan, sugárterheléssel nem járó, noninvazív, ezért korlátlan számban ismételhető, könnyen hozzáférhető, ma már rutin hasi, nyaki, ízületi és lágy részek, valamint duplex doppler vizsgálatokat. Az ultrahang vizsgálattal megállapítható a kóros ultrahang szerkezeti eltérés (de nem a kóros szövettani eltérés!).

Miután a vizsgálat ártalmatlan, nem fáj, nem megterhelő, bárkinek ajánlható, akiknek a legkisebb gyanú felmerül olyan régiókat érintő betegségekre, amelyeket az alábbiakban részletesebben megjelölünk. Panaszmentesség estén is, különösen 50.év fölött bárkinek ajánlható egy évben egyszer egy hasi ultrahang–amely nőknél a méhet és a petefészkeket, férfiaknál a prosztatát is magában foglalja, és egy pajzsmirigy ultrahang vizsgálat. Az estleges betegségek mihamarabbi felismerése és kezelése kiemelkedő jelentőséggel bír az egészség megőrzése szempontjából.

Ultrahang diagnosztikai rendelő

A székesfehérvári C MED Rehabilitációs és Diagnosztikai Központban a legmodernebb ultrahang készülékkel állunk pácienseink rendelkezésére számos vizsgálati lehetőséggel:

Hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat
A hasi ultrahang diagnosztikának kiemelkedő szerepe van a különböző betegségek, elsősorban az eperendszer és a felhasi parenchimás szervek (máj, lép, vesék és a hasnyálmirigy) valamint a húgyhólyag, kismedencei női szervek: a méh és a petefészkek, és férfiaknál a prosztata betegségek korai felismerésében. A gyomor- és bélbetegségek kimutatásában az ultrahangnak kisebb szerepe van az előbb felsoroltaknál, de az esetlegesen tervezett gasztroenterológiai kivizsgálásnak mindenképpen az első lépése. Hasznos információkat nyerhetünk még a has kórosan megnagyobbodott nyirokcsomóiról, a hasi nagyerek és főtörzseik, ágaik, és a retroperitóneum (a hasüregnek az egészen mélyen, hátul, a hashártya mögött elhelyezkedő része) betegségeiről. A vizsgálat érzékeny a hasban keletkezett folyadékok (bizonyos betegségek vagy szervsérülések kísérőjelensége) kimutatására is. Traumás parenchimás szervsérülések direkt vagy indirekt jeleinek kimutatása is fontos területe a hasi ultrahang vizsgálatoknak.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálata
A pajzsmirigy méreteiről, kóros ultrahang-szerkezeti képéről, az állományon belüli kóros képletekről (strúma, cista, autoimmun gyulladás /Hashimoto-thyreoiditis/, daganat gyanúja) kaphatunk pontos képet. A pajzsmirigy-betegségeket a szerteágazó tünetek miatt általában csak későn ismerik fel, ezért nagyon fontos az időben felállított, pontos diagnózis, amihez a vérvizsgálat mellett ultrahangvizsgálatra is szükség lehet.

Pajzsmirigy ultrahang

A nyak ultrahang vizsgálata
A nyaki nyirokcsomók és a nagy nyálmirigyek (glandula parotis, submandibuláris) méretbeli és kóros ultrahangszerkezeti eltérései és a nyálkövek kimutathatóak.
Emlők + axillák (hónalj) ultrahang vizsgálata
Évente legalább egyszer minden nőnek ajánlott az emlőrák szűrés. Ultrahang vizsgálattal korai stádiumban felismerhetőek a kóros elváltozások, estleges hónalji nyirokcsomó érintettségek. Csak az ultrahang vizsgálat nem helyettesíti az emlőrákszűrést!

Herék ultrahang vizsgálata
A vizsgálat indokolt, ha fájdalmatlan, vagy fájó, kemény vagy akár puha megnagyobbodást észlel valamelyik herében vagy a herezacskóban. Többféle súlyos vagy kevésbé súlyos oka lehet.

Lágyrész ultrahang vizsgálatok
Érintheti a hónalj, mellkasfal, hasfal, végtagok, lágyék, egyéb izmok területét. Segítségével pontosan kimutathatók ezeken a területeken a sérülések, körülírt folyadék gyülemek, és bizonyos daganatok is.

Duplex doppler ultrahang vizsgálat (nyaki, végtagi erek)
A duplex doppler (kettős módszeres: pulzus és color doppler ) artériás és vénás keringési betegségek véráramlási vizsgálata, amelyet a hagyományos két dimenziós (2D) ultrahang vizsgálat előz meg.
A duplex doppler ultrahang vizsgálat során a konkrét ér (artéria és/vagy véna), régiótól függően (nyak, has, végtagok, kisebb sikerrel zsigerek) érfaláról, szűkületéről, elzáródásáról, thrombózisáról, áramlási rendellenességeiről, vagy mindezek épségéről kaphatunk képet.

Mit tegyünk vizsgálat előtt? Hogyan készüljünk az ultrahang vizsgálatra?

Hasi ultrahang vizsgálat előtt 4 óra hosszával a páciens ne étkezzen, az aktuális gyógyszereit nyugodtan vegye be. Tiszta vizet szabad fogyasztani, szénsavasat nem. A vizsgálat sikerének érdekében 24 órával a vizsgálat előtt tartózkodni kell a gázképződést fokozó ételektől, italoktól, pl: hagymás ételek, bab, káposzta, kelt tészták, szénsavas italok). Az ultrahang vizsgálatot ékszerek, óra, mobiltelefon általában nem zavarják , kivéve a vizsgált régióban pl: nyak.
A nem hasi ultrahang vizsgálatokhoz semmi különösebb követelmény nincs.
(Ha egyéb kérdése van, az időpont egyeztetéskor kaphat bővebb tájékoztatást.)

Mit hozzon feltétlenül magával?

Az előző vizsgálatok leleteit, zárójelentéseket még akkor is, ha erre nincs is szükség minden alkalommal.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?
A vizsgálat körülbelül 10-20 percig tart, de ez természetesen függ attól is, hogy a szervezet melyik területét vizsgáljuk.

Hogyan történik az ultrahang diagnosztika?

A vizsgálat elvégzéséhez az orvos a vizsgálandó területen a bőrt speciális zselével keni be. Ez azért szükséges, mert ez biztosítja az ultrahang hullámok bejutását a transzducerből (vizsgálófejből) a bőrön keresztül a szervezet vizsgálandó részébe. A transzducer kontaktusát ilyen módon biztosítva annak megfelelő és tudatos mozgatásával, folyamatos adó-vevő üzemmódban számtalan egymás mellé illesztett két dimenziós metszeti képek sorozatából a radiológus szakorvos egy három dimenziós képet szintetizál („készít”) a saját agyában. A lelet ennek az érthető, írásbeli szakszerű megfogalmazása.

Hogyan lehet magán ultrahang rendelésünkre bejelentkezni?

Személyesen: 8000 Székesfehérvár, Gugásvölgyi út 2.
Telefonon: +36 22 200 664
E-mailen: info@cmed.hu
Online: http://www.cmed.hu/kapcsolat/

Miért válassza a C MED Rehabilitációs és Diagnosztikai Központ ultrahang diagnosztikáját?

Központunkban beutaló és várakozás nélkül végezzük el az ultrahang vizsgálatot, valamint speciális ajánlatokkal várjuk Önt.

Ultrahang vizsgálat árai:

Hasi*+alhasi UH: 10.000.-
Here UH: 10.000.-
Emlők**+axillák: 10.000.-
Pajzsmirigy UH: 10.000.-
Nyaki erek UH (carotis): 10.000.-
Lágyrész UH (hónalj, mellkasfal, hasfal, comb, lágyék, izmok): 9.000.-
Alsó végtagi vénás doppler vizsgálat (csak trombózis kizárása céljából): 10.000.-

Csomagok:

Női UH csomag: hasi+pajzsmirigy+1 választható (emlő*, nyaki erek vagy lágyrész): 25.000.-
Férfi UH csomag: hasi+pajzsmirigy+1 választható (here, nyaki erek vagy lágyrész): 25.000.-
Komplex női UH csomag: hasi+pajzsmirigy+emlő*+1 választható (nyaki erek vagy lágyrész): 32.000.-
Komplex férfi UH csomag: hasi+pajzsmirigy+nyaki+1 választható (here vagy lágyrész): 32.000.-

*hasi+alhasi ultrahang vizsgálatra éhgyomorra, telt hólyaggal kell érkezni. A vizsgálat előtt 4-5 órával már nem szabad enni, csak szénsavmentes vizet fogyasszon.
**emlő: Az emlő ultrahangos vizsgálatával, csak 35 év alatti hölgyek esetében lehet pontos diagnózist felállítani. Idősebbeknél csak mammográfia vagy lézeres CT vizsgálat nyújt megbízható diagnózist!

Speciális baba csomag:

Szűrő jellegű hasi és koponya ultrahang vizsgálat csecsemőkorban.

A hasi vizsgálat kortól függetlenül elvégezhető, a koponyaszűrés feltétele a nyitott nagykutacs, optimális életkor 6-8 hetes kor, a korai diagnosztika érdekében, de mindenképp legkésőbb 6 hónapos korig.
A vizsgálat időtartama 10-20 perc,( függően a talált eltérések értékelésétől), a baba számára nem megterhelő, nem fájdalmas, ismételhető. Legjobb etetés után, nyugodt állapotban végezni.

Hasi ultrahangnál a még tünetmentes veleszületett fejlődési rendellenességek derülhetnek ki, korai felismerésük és terápiájuk fontos.

Jól vizsgálható területek:

máj: nagyság, szerkezet
epehólyag-epeutak tágassága, ritkán epekő előfordulhat
hasnyálmirigy: szélesség, szerkezet.
lép: nagyság, szerkezet
mellékvesék: vérzés, daganat kideríthető
vesék: leggyakoribbak a fejlődési variációk, rendellenességek és cystás betegségek
húgyutak: tágulata ha kisfokú, legtöbbször spontán gyógyul,ultrahanggal elegendő követni. Nagyobb fokú tágulat esetén általában megállapítható az azt okozó eltérés helye. Gyakori oka a húgyhólyagból a húgyvezeték irányába történő visszaáramlás (VUR= vesico-ureteralis reflux), amely felszálló húgyúti gyulladásra is hajlamosít.
húgyhólyag
kismedencei szervek
gyomor-béltraktus vonatkozásában az ultrahang technikailag korlátozott, de csecsemőkorban a gyomor és nyelőcső közötti visszaáramlás ( reflux, GOR) és a gyomor kimenet szűkülete (pylorus stenosis) jól ábrázolhatóak.
koponya: igazából az agy vizsgálata a nagykutacson keresztül. Ábrázolható az anatómia, az agykamrák helyzete, tágassága.

Kimutatható:
fejlődési rendellenességek kóros állapotok, mint például vérzések, oxigénhiány következményei tályog, daganat.

A baba ultrahang vizsgálat árai:

has+koponya ultrahang: 8.000 Ft
1 régió vizsgálata: 5.000 Ft
kontroll fél éven belül: komplex: 5.000 Ft

Az oldalon sütiket használunk. Az oldal további használatával elfogadja és jóváhagyja ezt. Több info

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás