Pszichiátria

Pszichiátriai szakrendelés a C MED Rehabilitációs és Diagnosztikai Központban

 

Rendelési idő (bejelentkezésre):

Dr. Endresz György

Hétfő: 16-20 óráig

Foglaljon időpontot: 

Telefon: +36 22 200 664 vagy online időpontfoglalással

Az előjegyzések időpontjai a szakellátások esetleges elhúzódása okán változhatnak.

 

Dr. Endresz György
Dr. Endresz György

 

 

 

 

 

 

 

Mivel foglalkozik a pszichiátria?

A pszichiátria az orvostudomány egyik ága, amely a központi idegrendszer magasabb rendű működéseinek betegségeivel ill. zavaraival foglalkozik. (Ez különbözteti meg az ideggyógyászattól, amelynek területéhez az idegrendszer működésileg jobban „megragadható” problémái tartoznak.)

Ezek a magasabb rendű működések a valóság érzékelése és feldolgozása, a hangulat, az akarati élet, a motiváció, az alvás, a különböző késztetések (pl. étvágy, szexuális késztetések). Az idegrendszernek ezek a területei ugyanúgy megbetegedhetnek, mint bármelyik más szervünk.

 

Tekintse meg Endresz György kisfilmjét

 

Pszichiátriai szakrendelésünk kiemelt területei:

 • Szorongás
 • Pánikbetegség
 • Agorafóbia (közlekedési nehézség vagy akár az egyedül maradásra való képtelenség)
 • Pszichés okból jelenlévő testi panaszok, fájdalmak
 • Szociális szorongás (félelem a szerepléstől, beszédtől, kapcsolat teremtéstől)
 • Kényszerbetegség
 • Az érzelmek, a gondolkodás, a páciens életének jelentős részére kiterjedő (generalizált) szorongás
 • Alvászavarok
 • Étkezési zavarok (anorexia nervosa, bulimia, falásrohamok, elhízás, orthorexia)
 • Szexuális zavarok
 • Időskori depresszió
 • Demencia (időskori szellemi hanyatlás)
 • Időskori viselkedési zavarok (agresszivitás, gyanakvás, paranoid képzelgések, hallucinálás)
 • Szkizofrénia (Skizofrénia)
 • Paranoiás problémák
 • Valóságérzékeléssel kapcsolatos egyéb problémák
 • Stressz által okozott problémák
 • Élethelyzeti problémák, krízis
 • Meddőség
 • Szenvedélybetegségek

 

A pszichiátriai problémákat genetikai tényezők és környezeti hatások is okozhatják

A központi idegrendszer magasabb rendű működéseket irányító területeinek megbetegedését okozhatják öröklött (genetikai) tényezők és környezeti hatások (ugyanúgy, mint más szerveink esetén is). Ezeknek a kóroki tényezőknek a szerepe a különböző megbetegedésekben, de a különböző esetekben is más és más hangsúlyú lehet. Van, amikor a genetikai tényező gyakorlatilag döntő szerephez jut, mint pl. a szkizofrénia (skizofrénia) esetében, ilyenkor a külső stressz tulajdonképpen „csak” beindítja a kódolt eltérés zajlását. Máskor lehet, hogy a pszichés zavarra csak viszonylag csekély a hajlam, de a súlyos vagy tartós külső hatások végül betegséghez vezetnek.

 

A stressz is kiválthat pszichiátriai betegségeket

A különböző pszichiátriai problémák kiváltói lehetnek a környezetből vagy életeseményekből fakadó stressz hatások (pl. válás, munkanélküliség, nyugdíjazás) vagy lehetnek a személyiség fejlődése során ható káros tényezők. (Különösen a kora gyermekkori fejlődés során).

Ebből is következik az, hogy egyes pszichiátriai betegségek kezelésében előtérbe érdemes helyezni a gyógyszeres kezelést, mert az idegrendszer kóros működését így tudjuk legjobban korrigálni. Máskor pedig a pszichoterápiás módszerek vezethetnek tartós megoldásra.

Sok esetben a legjobb eredmény a kettő kombinálásával érhető el.

 

Kinek ajánljuk a pszichiátriai szakrendelés felkeresését?

A C MED Rehabilitációs  és Diagnosztikai  Központ pszichiátriai magánrendelésén a pszichés zavarok széles skáláját hatékonyan kezeljük.

Korunkban számos olyan lelki zavar van,amely kezelés nélkül a beteg állapotának súlyos rosszabbodásához is vezethet.

A szorongás különböző megnyilvánulási formái, akár a  tartósan fennálló, kellemetlen érzést, testi tüneteket, alvás zavart okozó ún. generalizált szorongás, akár a testi tünetekkel járó, hirtelen rosszullétekben jelentkező pánik betegség jelentősen befolyásolhatja a mindennapi közérzetünket,kihatással van munkavégzésünkre, társas kapcsolatainkra.

Egyre gyakoribb a tartóssá váló lehangoltság,amely hátterében depresszió áll és gyakran együtt jár  az örömképesség elvesztésével, fáradékonysággal, szorongással (férfiaknál gyakran  ingerlékenységgel, túlzott alkohol fogyasztással!) az alvás és étvágy, szexuális működések megváltozásával. Fejfájás, hátfájás is lehet a depresszió tünete!

Rendelésünkön kiemelten foglalkozunk az alvászavarok diagnosztikájával és kezelésével, a terápiában az alvásproblémák hátterében meghúzódó pszichés folyamatok pszichoterápiás kezelését előtérbe helyezve. Amennyiben gyógyszeres kezelésre van szükség azt a legkorszerűbb altatók közül választjuk, a tüneteknek megfelelően. A horkolás hátterének tisztázása is fontos lehet, egyes esetekben a horkolás súlyos betegség tünete (alvási apnoe szindróma), amely kezelés nélkül számos később nem vagy nehezen gyógyítható szövődményhez vezethet (szív és agy vérellátásának csökkenése, amely infarktust okozhat ezekben a szervekben, vagy szellemi leépüléshez, depressziós panaszokhoz, potenciazavarokhoz vezet), a megfelelő diagnózis birtokában azonban jól kezelhető betegség.

Ma már az idős korban jelentkező szellemi vagy pszichés változásokat sem szabad azzal elintézni ,hogy „ez a korral jár”. A mentális hanyatlás korai diagnosztizálásával jelentősen tudjuk befolyásolni a probléma későbbi kimenetelét. Az időskori depresszió is jól kezelhető, de fontos, hogy minél előbb felismerjük és elkezdjük a megfelelő terápiát! A különböző viselkedészavarok, érzékcsalódással (látomások, hanghallások) járó állapotok, túlzott gyanakvás (paranoiditás) is gyakran és sajátos formában jelentkezik idősebb korban és ezek is jól kezelhető,sok esetben teljesen tünetmentessé tehető állapotok.

A ún. menedzser betegség testi tüneteinek kezelése mellett hangsúlyt helyezünk stressz megfelelő menedzselésének elsajátítására, amivel a testi tünetek (pl. vérnyomás emelkedés) sokszor gyógyszer nélkül is kezelhetővé válnak. A székesfehérvári C MED pszichiátriai rendelésen „az élet annyit ad, amennyit elbírsz” mottóját követve segítjük a páciens önmegismerésének folyamatát, bővítjük stresszkezelő repertoárját. A pszichológiai problémák megoldására annak is szüksége lehet, akinek nincsenek a betegség szintjét elérő pszichés tünetei.

 Milyen panaszokkal fordulhat pszichiáterünkhöz?

Pszichiátriai szakrendelésünkön foglalkozunk szorongásos betegségek (pánik betegség, generalizált szorongás, kényszeres zavarok, szociális fóbia, egyéb fóbiák), depressziós állapotok, stressz okozta tünetek, pszichés hátterű testi panaszok, étkezési zavarok, alvásproblémák, szexuális zavarok, meddőség, életvezetési problémák, időskori pszichés zavarok diagnosztizálásával, korszerű gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésével.

Hogyan történik a pszichiátriai vizsgálat?

A pszichiátriai vizsgálat, majd a kezelés legfontosabb eszköze a beszélgetés. Abban különbözik a hétköznapi egyéb beszélgetésektől, hogy meghatározott céllal és szakmai szempontok, eszközök alkalmazásával történik. Az első pszichoterápiás ülés során felmérjük a problémákat és kijelöljük a célt, amit a terápiával elérni kívánunk.

A legtöbb esetben az un. kognitív-és viselkedés terápiás módszerrel dolgozunk, amely a szorongásos és depressziós betegségek kezelésében, alvászavarok, szexuális problémák, de egyéb pszichés tünetek esetén, vagy személyiség zavaroknál is jelentős javulást; nagyon sok esetben a panaszok megszűnését is eredményezi. A pszichiátriai vizsgálat részét képezhetik még különböző tesztvizsgálatok, laborvizsgálatok, esetleg az idegrendszer eltéréseit diagnosztizáló, ill. kizáró un. képalkotó eljárások, amelyek a C MED Rehabilitációs és Diagnosztikai Központban is elvégezhetőek.

Milyen módszereket alkalmazunk a terápiában?

A pszichés problémák kezelése történhet gyógyszeres vagy pszichoterápiás módszerekkel. A gyógyszeres kezeléseket a legkorszerűbb szakmai irányelveket figyelembe véve alkalmazzuk, ennek beállítása vagy elkerülése messzemenően a pácienssel való felvilágosítás és megegyezés alapján történik.

A pszichés zavarok kezelésének másik pillére a pszichoterápia, amely nagyon sokszor önmagában is hatékony, de lehet a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként is alkalmazni.

A legjobb eredmény sok esetben a kettő kombinált alkalmazásával érhető el. (Általában a gyógyszerek alkalmazása gyorsabban hat,de a pszichoterápia hosszabb távú eredményt és „védelmet” biztosít.)

Pszichiátriai magánrendelésünkön a legtöbb esetben az un. kognitív-és viselkedésterápiás módszerrel dolgozunk, amely a szorongásos és depressziós  betegségek kezelésében, alvás zavarok, étkezési és szexuális problémák, de egyéb pszichés tünetek esetén vagy személyiségzavaroknál is jelentős javulást, nagyon sok esetben a panaszok teljes megszűnését eredményezi.

Szorongás, stresszállapot vagy akár a pszichés egyensúly karbantartásához javasoljuk a különböző relaxációs módszereket,  elsősorban az autogén tréninget, de rövid relaxációs módszerek, légzéstechnika elsajátítására is van lehetőség.

Rendelésünk egyik kiemelt területe az alvás zavarok korszerű terápiája kifejezetten az alvás problémákra kidolgozott pszichoterápiás módszerek alkalmazásával. (Gyógyszeres kezelés mellett vagy azt mellőzve.)

Azoknak a pácienseinknek, akinek a problémája (vagy saját maga) nem igényel mélyebbre ható pszichoterápiát, segítséget nyújtunk a stressz hatékonyabb kezeléséhez alkalmazható készségek sajátításában.

Számos pszichiátriai betegség esetén alkalmazzuk az ún. pszichoedukációt,amely a betegség megismeréséhez, a tünetekkel való megküzdéshez,esetleg egyes panaszok esetén az ezekkel való jobb minőségű együttéléshez nyújt információkat.

 

Hogyan lehet a pszichiátriai magánrendelést felkeresni?

Személyesen: 8000 Székesfehérvár, Gugásvölgyi út 2.

Telefonon: +36 22 200 664

E-mailen: info@cmed.hu

Online: http://www.cmed.hu/kapcsolat/

Amennyiben kérdése van azt az info@cmed.hu e-mail címen is felteheti.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Egy alkalom általában 45-50 perc időtartamot jelent, hogy elég idő legyen a problémák feltárására, majd a megfelelő kezelésre, úgy, hogy a figyelem is aktív maradhasson.

Hogyan kell készülni a vizsgálatra?

A pszichiátriai vizsgálat speciális előkészületet nem igényel. Amennyiben korábbi pszichiátriai kezelések történtek vagy más betegség miatt történt vizsgálat vagy kezelés illetve egyéb vizsgálatok történtek, ezeknek a dokumentációját szükséges magukkal hozni.Gyógyszerszedés esetén a gyógyszerek pontos adagolásának ismeretére is szükség van.

Van-e kockázata a vizsgálatnak?

A vizsgálatnak nincs kockázata, a pszichiáter a kezelés során mindvégig együttműködik a pácienssel.

Miért válassza a C MED Rehabilitációs és Diagnosztikai Központ pszichiátriai magánrendelését?

A székesfehérvári C MED-ben egy helyen van meg a lehetőség, hogy a legmodernebb vizsgálati eszközökkel tisztázódjon a különböző betegségek szervi szintű megnyilvánulása és eltérései, szükség esetén pedig a szervi elváltozások és tünetek korszerű kezelése is megtörténjen.

Pszichiáterünk, Dr. Endresz György fontosnak tartja, hogy hatékonyabb stressz kezeléssel csökkenthető legyen a minket érő stressz kártékony hatása. A jobb önismeret és stressz kezelés segíthet abban, hogy szorongásaink mértéke ne érjen el kóros szintet, vagyis a minket érő, egyébként elkerülhetetlen stressz hatását minél alacsonyabb szinten tudjuk tartani, úgy, hogy a szerveink működésére, állapotára ne legyen hatással.

Első pszichiátriai szakorvosi vizsgálat: 15.000 Ft
Kontrollvizsgálat (vizsgálat, gyógyszerfelírás): 10.000 Ft
Kontrollvizsgálat rövid pszichoterápiával/gyógyszeres terápiával: 10.000 Ft
Kontrollvizsgálat szakorvosi véleménnyel: 10.000 Ft
Pszichoterápia: 10.000 Ft

Dr. Endresz György

1985-ben végeztem a Semmelweis Egyetemen. Első munkahelyem az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben volt. Később krízis-intervenciós osztályon dolgoztam (Budapest, Péterfy S.u.Kórház). A pszichiátriai szakvizsgát követően 1991-től 2014-ig pszichiátriai szakrendelőben dolgoztam (Újbuda, Óbuda). 2014-ben Székesfehérvárra költöztem, a Szent György Egyetemi Oktatókórház városi és megyei pszichiátriai szakrendelőjét vezetem.
A klasszikus pszichiátriai tanulmányokon túl pszichoterápiás képzésben részesültem (családterápia, orvosi hipnózis, viselkedésterápia, autogén tréning).

 

Hasznos információk:

Az alvászavar veszélyei

Mikor kell az alvászavarral pszichiáterhez fordulni?

Ha este beveszem az altatómat, jól tudok aludni, ez nem elég?

Honnan tudhatom, hogy a horkolás ártalmatlan vagy súlyos?

A gyász feldolgozása

Beck-féle depresszióteszt

Gyakori kérdések:

Mi a különbség a pszichiáter és a pszichológus között? 

2 comments

 1. Tisztelt Cím!

  Két időpont után szeretnék érdeklődni.
  Az egyik Dr. Mohácsi Anikó magánrendelése, nyaki Doppler-vizsgálat miatt, a másik pedig Dr. Molnár Andrea pszichiáter magánrendelése lenne.

  Köszönettel: Kiss Barbara

  1. Tisztelt Kiss Barbara!

   Köszönjük megkeresését.

   A két szakrendelésre javaslom, hogy válassza a CMed weboldalán elérhető “kapcsolat” menüpont alatt található elérhetőségeink egyikét vagy az online időpont foglalás lehetőségét. Természetesen kérésére recepciós kolléganőink felhívják Önt telefonon és egyeztetnek egy Önnek alkalmas időpontot.

   Tisztelettel,

   CMed vezetősége

Hozzászólások zárolva.

Az oldalon sütiket használunk. Az oldal további használatával elfogadja és jóváhagyja ezt. Több info

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás