Nőgyógyászat, terhesgondozás

Rendel:
Dr. Imre Ruben szülész-nőgyógyász szakorvos

Rendelési idő:

csütörtök: 15.30-20.00

Előzetes bejelentkezés alapján
Telefonon: +36 22 200 664 vagy online időpontfoglalással

Az előjegyzések időpontjai a szakellátások esetleges elhúzódása okán változhatnak.

Dr. Imre Ruben nőgyógyász szakorvos
Dr. Imre Ruben nőgyógyász szakorvos

Dr. Imre Ruben szülész-nőgyógyász szakorvos

Diplomámat 2010-ben a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán szereztem summa cum laude minősítéssel. Az ezt követő hét év alatt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán szereztem nagy gyakorlatot és széleskörű tapasztalatot a szülésvezetés és az operatív nőgyógyászat (hasi-, hüvelyi és laparoszkópos műtétek) területén. A klasszikus szülészet-nőgyógyászat, terhes gondozás, szülésvezetés valamint nőgyógyászati műtétek mellett, a meddőség komplex kivizsgálása és kezelése a fő érdeklődési területem. Ezen a területen, tapasztalatomat és gyakorlatomat, egy hazai magán meddőségi központban végzett munkám során szereztem. Nem csupán a vágyott várandósság hiánya, hanem sikertelen terhességek, ismétlődő vetélések esetén is érdemes meddőségi szakemberhez fordulni, a részletes kivizsgálás és megfelelő kezelés érdekében.
Operatív nőgyógyászati és szülészeti tevékenységemet jelenleg a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban, az Országos Egészségbiztosítás Pénztár által finanszírozott közintézményben végzem.
Igény esetén az ellátást (szülés, császármetszés, műtétek) a Maternity Magánklinikán is biztosítani tudom. Szülészeti tevékenységem során a célom egy páciensközpontú, bizalmi alapú, minőségi orvos-beteg kapcsolat kialakítása, a legmagasabb szintű szakmai háttér biztosítása mellett, melyre a számtalan elégedett páciensem a bizonyíték.

 

Nőgyógyászat, terhesgondozás a CMedben

 

 

Mivel foglalkozik a szülészet-nőgyógyászati magánrendelésünk?

Nőgyógyászat:

Rendelésünk kiemelten fontosnak tartja a nőgyógyászati szűrővizsgálatok végzését. Emellett bármilyen nőgyógyászati probléma esetén fordulhat hozzánk bizalommal.
Műtéti kezelés szükségessége esetén, elsősorban laparoszkópos és hüvelyi valamint hasi műtéteket végzek.

Terhesgondozás:

Rendelésünk keretében szakorvosi terhesgondozást végzünk. A leggyakoribb terhességi panaszok kivizsgálása és kezelése mellett minden alkalommal ultrahangvizsgálat is történik, mely során figyelemmel kísérjük a magzat méhen belüli fejlődését, a lepény állapotát, a magzatvíz mennyiségét és indokolt esetben a lepény keringését (flowmetria).
12-13. heti és 18-20. heti UH szűrővizsgálatot rendelésünk keretében nem végzünk.
Milyen panaszokkal javasolt felkeresni magánrendelésünket?
Nőgyógyászati onkológiai ellátást nem végzünk!

• Meddőségi szaktanácsadás, meddőségi kivizsgálás, meddőséget okozó nőgyógyászati problémák műtéti megoldása (laparoszkópia, hiszteroszkópia)
• HYCOSY – petevezeték ultrahangos átjárhatósági vizsgálata
• Folliculometria

• Szeméremtesti, hüvelyi gyulladások, hüvelyi folyás, visszatérő hüvelyi fertőzések
• HPV szűrés, nemi betegségek szűrővizsgálata, HPV oltás, HPV tanácsadás
• STD szűrés
• Tinédzserkori nőgyógyászati problémák
• Méhnyakrák szűrés, méhnyak rákmegelőző állapotai (CIN I, II, III, LSIL, HSIL, ASCUS)
• Alhasi fájdalom, fájdalmas közösülés (dyspareunia)
• Visszatérő hólyaghurut
• Menstruációs zavarok, fájdalmas menstruáció, cikluszavar
• Méh jóindulatú daganatai (myomák)
• Méh és méhűr fejlődési rendellenességeinek kivizsgálása és műtéti kezelése
• Petefészek cysták
• Polycystás petefészek syndroma (PCOS)
• Terhesgondozás (gondozott terheseinknek szülésvezetés is megbeszélés alapján)
• Terhestanácsadás
• Tervezett fogantatás előtt szűrővizsgálatok
• Menopauza (hőhullámok, éjszakai izzadás, hangulati változások)
• Korábbi nőgyógyászati műtét utáni gondozás, szűrés
• Flowmetria
• NST
Továbbá azokat is szívesen fogadjuk, akik góckutatást, rákszűrést, menedzserszűrés részeként nőgyógyászati vizsgálatot kérnek aktuális panasz nélkül.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Kérjük korábbi leleteit, panaszával kapcsolatos előző dokumentációját, készítse elő szedett gyógyszereinek listáját esetleges kórházi zárójelentéseit.

Az utolsó rendes menstruáció pontos dátumának ismerete alapvető fontosságú a pontos diagnózis érdekében.

Cytológiai szűrővizsgálat (méhnyakrák szűrés) optimálisan a ciklus középidejében (10-22.nap), vérzésmentes napon javasolt. Hüvelyi vérzés esetén a vizsgálat nem végezhető el!

Hüvelyfertőzés, HPV szűrés esetén a vizsgálatot megelőző nap estéjétől kerüljék a hüvelyöblítést (irrigálást) és különböző hüvelykúpok használatát, mert ez a diagnózis felállítását lehetetlenné teheti.

Koraterhességben az első egyértelműen diagnosztikus UH vizsgálat ajánlott időpontja az utolsó menstruáció utáni betöltött 6. hét után (7. héten) esedékes. Ennél korábban is látható ultrahangon a terhesség, de a fejlődő embrió szívműködése csak a 6. betöltött hét után ítélhető meg egyértelműen.

Terhesgondozás alkalmával az ultrahangon kísérője is jelen lehet.

 

Miből áll a vizsgálat?

Nőgyógyászati vizsgálat

A 15-20 percig tartó vizit az előzmények és a panaszok megbeszélésével kezdődik, ezt hagyományos, fizikális vizsgálat (hüvelytükör, tapintásos vizsgálat) követi.
A cytológiai mintavétel, a HPV szűrés is a hüvelyi vizsgálat során történik.
Szűz (virgo) nők esetén hüvelyi vizsgálatot és méhnyakrák szűrést nem végzünk. Szükség esetén a tapintásos vizsgálat végbélen át történik.
Indokolt esetben illetve kérésre kismedencei ultrahang vizsgálatot (hasi és hüvelyi ultrahangra is van lehetőség) végzünk. Az eredmények alapján további kiegészítő vizsgálatokat kérünk, elkezdjük a kezelést (gyógyítást), vagy műtéti megoldásra teszünk javaslatot.
Fontos tudni: a vizsgálatok fájdalmat nem, legfeljebb kisebb kellemetlenséget okoznak.

Terhesgondozás

A vizit egy konzultációval kezdődik, melyet a hagyományos fizikális vizsgálat követ (manuális méhszáj vizsgálat, méh nagyság megállapítás, méh izomzat tónusának vizsgálata).
Minden terhesgondozási alkalom részét képezi az embrió/magzat ultrahang-vizsgálata. Ezt követően pedig a leletek megbeszélése, szükség esetén a kezelési terv felállítása és tanácsadás történik.
Érdemes az időközben felmerülő kérdéseket előre összeírni, mivel a tapasztalatok szerint a vizit idejére az otthon felmerülő kérdések nagy része elfelejtődik.

 

Miért válassza a CMed szülészet-nőgyógyászati magánrendelését?

Központunkban előre egyeztetett időpontban állunk pácienseink rendelkezésére.
Jól fölszerelt rendelőnkben egy fiatal, barátságos, lendületes, kommunikatív ugyanakkor határozott szülész-nőgyógyász doktor várja pácienseit. Helyben van lehetőség kiegészítő nem nőgyógyászati ultrahang és laborvizsgálat elvégzésére.
Ugyanitt dolgozó jól fölkészült kollégáinkra támaszkodva – a „csoportpraxis” előnyeit kihasználva -, a kivizsgálásba és a kezelésbe szükség esetén a társszakmák is bevonhatók (pl. belgyógyászat, kardiológia, endokrinológia, stb.).

 

Szakmai információk, leggyakoribb nőgyógyászati kórképek:

Hüvelyfolyás, bakterialis vaginosis, kolpitis

A hüvelyi folyások egy részének hátterében nem fertőzések, hanem a méhszáj különböző eltérései állnak (pl. méhszájseb, ectropium, nem gyógyult méhszájrepedés).

Terhesség során normális jelenség a hüvelyváladék megszaporodása, általában színtelen vagy kissé opálos váladék formájában, melyet viszkető vagy égő érzés illetve kellemetlen szag sohasem kísér.

A fertőzéses eredetű hüvelyi folyások képezik a másik nagy csoportot. A hüvelyflóra természetes egyensúlya rendkívül érzékeny a különböző hatásokra. Antibiotikum kúra, immunrendszeri gyengeség, cukorbetegség, gyakori partnerváltás, kozmetikumok, síkosítók, tusfürdő, öblítő, klóros uszodai fürdővíz, bizonyos fogamzásgátlók, nemi betegségek, Chlamydia trachomatis, HPV, Trichomonas fertőzés stb… Csupán néhány ok azok közül, amelyek az érzékeny egyensúly megborulását okozhatják. A kellemetlen hüvelyi folyáson kívül gyakran járnak viszketéssel, égő érzéssel és kellemetlen szaggal. Az egyszer-egyszer jelentkező panaszok eredményesen kezelhetőek különböző hüvelykúpokkal, azonban a krónikus valamint a visszatérő panaszok részletesebb kivizsgálást és speciális kezelést igényelnek.

Menstruációs zavarok

Gyakorlatilag minden nő életében előfordul néhány alkalommal átmeneti cikluszavar, mely hátterében gyakran semmilyen „kézzel fogható” okot nem tudunk igazolni. A visszatérő menstruációs zavarok, a menstruáció hiánya azonban még társtünet hiányában is nőgyógyászati vizsgálatot tesz szükségessé, legyen szó bármilyen életkorról. Serdülőkorban viszonylag gyakran találkozunk a havi vérzés rendellenességeivel, melyek hátterében gyakran semmilyen kóros állapot nincs. Az első menstruáció idején csak nagyon ritkán van peteérés. Az ezt követő 2 év az úgynevezett tanuló petefészek időszaka, amikor még időszakosan előfordulnak peteérés mentes úgynevezett anovulációs ciklusok. Ezekben a ciklusokban a hormonális egyensúly nem tökéletes, ami menstruációs zavarokhoz vezet.

A termékeny korú nők menstruációs zavarainak rendkívül sok oka lehet, melyet nőgyógyászati vizsgálat, hormonprofil és ultrahang vizsgálat tisztázhat. Leggyakoribb okok között szerepelnek a hormonrendszert érintő eltérések, nem felismert terhességek, petefészekciszták, myoma, endometriosis, gyógyszerek, stb.

A menstruáció rendellenességei (gyakori, bő, darabos menstruációk, a folyamatosan jelen lévő vagy a ciklus egy részében észlelhető pecsételő vérzések, illetve a ciklust nem tartó mensesek) sohasem „a korral járó” vagy a menopausából fakadó rendellenességek. A változó kor normális estben a menstruáció ritkulásával illetve annak teljes elmaradásával jár.  Minden egyéb esetben nőgyógyászati szakvizsgálat javasolt a pontos diagnózis érdekében.

HPV (Humán Papilloma Vírus)

Korunk nemibetegsége. A legtöbb nő élete során legalább egy alkalommal találkozik ezzel a vírussal. A termékeny korú nők 20-30%- ában, azaz minden harmadik nőben kimutatható laboratóriumi módszerekkel a vírus valamelyik típusa. Ugyanez a férfiakra is igaz. Az esetek egy részében ez múló állapot. Az egészséges immunrendszer képes a fertőzést a szervezetből kiölni, amennyiben nincs újrafertőződés. Maga a fertőzés egyik nemben sem okoz specifikus tüneteket. Amennyiben az immunrendszer nem tudja legyőzni a vírust, az képes fizikai elváltozásokat okozni a nemi szerveken.

A nőgyógyászatban észlelt két leggyakoribb elváltozás, melyért a HPV vírus okolható a nemiszervi szemölcsök ( condyloma accuminatum) és a méhnyakrák valamint annak rákmegelőző állapotai (CIN I, II, III,ASCUS, H-SIL, L-SIL). Az alacsony rizikójú (low risk, LR) HPV vírustörzsek a condylomás csomókért, a magas rizikójú (high risk, HR) HPV törzsek pedig a méhnyakrák és annak rákmegelőző állapotaiért felelősek.

Alacsony kockázatú (LR): 6, 11, 42, 43, 44/55 típusok
Magas kockázatú (HR): 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 típusok

A méhnyakrákról

A méhnyakrák világviszonylatban és Magyarországon is a mellrák után a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében. Évente több mint 1000 új esetet fedeznek fel. Közel 500 nő hal meg évente hazánkban méhnyakrák miatt, mely esetek mind elkerülhetőek lennének rendszeres szűréssel.

A HPV fertőzés és a méhnyakrák legtöbbször tünetmentes. Panaszokat legtöbb esetben csak akkor okoz, amikor már előrehaladott állapotban van. A gyakori szűrésnek éppen ezért van kiemelkedő jelentősége, hogy időben észrevegyék a kezdődő daganatot.

Méhnyakrák kialakulása

A méhnyakrák nagyon lassan, hosszú évek alatt fejlődik ki és így azon daganatos betegségekhez tartozik, mely időben észlelve 100%-ban gyógyítható.

Magyarországon évente 1000-1200 új méhnyakrákos beteget diagnosztizálnak, akiknek többsége korábban soha nem vett részt szűrésen. A felfedezett betegek egy része már alig, vagy egyáltalán nem gyógyítható, mivel a rákos megbetegedés előrehaladott állapotában van.

A méhnyakrák kialakulása egyértelmű összefüggésbe hozható a méhnyak környékén kialakuló HPV vírusfertőzéssel. A rákos megbetegedések esetén szinte minden esetben kimutathatóak a sejtekben a HPV fertőzés jelei.

Rendkívül fontos megjegyezni, hogy a HPV fertőzés nem egyenlő a méhnyakrák kialakulásával! A HPV fertőzés csak abban az esetben okozhat elváltozásokat, ha hosszú ideig fennáll. Az esetek több mint 95%-ában a szervezet 12-15 hónap alatt legyőzi a fertőzést, de ha a fertőzés fennmarad, még akkor sem feltétlenül alakul ki a rák.

A legveszélyeztetettebbek azok a nők, akik már fiatal korban elkezdték a nemi életet, gyakran váltogatják szexuális partnereiket, illetve a többször szültek (méhszáj szülési sérülése okán). Fontos szerepet játszik a dohányzás, mely során a lokális keringéselégtelenség gyengíti a HPV fertőzésre adott immunválaszt.

Méhnyakszűrés

Magyarországon a méhnyakrákszűrés alkalmával citológiai, azaz sejtmintát vesznek. HPV-vizsgálatot automatikusan nem végeznek. A minta kenet formájában eljut egy citológiai laboratóriumba, ahol azt mikroszkóp alatt megvizsgálják és olyan sejteket keresnek, amelyek a rákot megelőző vagy rákos elváltozásra utalhatnak. A leleten a Papanicolaou-skála (P1-2 normál, P3 bizonytalan, P4-P5 rákmegelőző, rákos állapot), vagy a Bethesda-klasszifikáció (ASCUS bizonytalan, LSIL alacsony fokú és HSIL magas fokú hámeltérés) jelölései találhatóak. (Szövettani diagnózis esetén a rákmegelőző állapotot CIN1-CIN3 megjelöléssel osztályozzák.) HPV-gyanú esetén HPV vizsgálattal lehet eldönteni, hogy valóban fertőzésről van-e szó, és pontosan a HPV melyik típusáról.

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a rákos betegség kialakulása már elkezdődött, azonban a kenetben mégsem látják az elváltozásokat. Ezeket álnegatív eredményeknek nevezzük. Ennek ellenkezője is előfordulhat, hogy a kenet alapján tévesen merül fel a rákmegelőző állapot gyanúja, holott valójában a betegség nincs jelen, ez utóbbiakat álpozitív eseteknek nevezzük. A HPV-fertőzés kimutatása a méhnyakrákszűrés mellett segít elkerülni a fenti téves diagnózisokat.

HPV nélkül gyakorlatilag nincs daganat, tehát ha a bizonytalan leletek (pl. ASCUS, P3), LSIL illetve HPV-gyanú esetében HPV-vizsgálatot is végeznek, melynek eredménye negatív, akkor ki lehet jelenteni, hogy nagy valószínűséggel kizárható a rákmegelőző elváltozás jelenléte, műtéti beavatkozásra nincs feltétlenül szükség. A citológiai szűrés és a HPV-kimutatás együttes alkalmazásával szinte teljes biztonsággal kimondható a diagnózis és megfelelő kezelés kezdhető!

Pozitív HPV-lelet birtokában, de egyéb szervi elváltozások nélkül, műtét vagy egyéb beavatkozás nem indokolt! Önmagában a HPV-pozitív lelet mindössze annyit jelent, hogy figyeljenek jobban magukra és a leletet követően maximum 6-12 hónapon belül ismét jelentkezzenek szűrésre.

Rendelésünk keretében lehetőség van HPV teszt végzésére, mely során a mintát a GenoID Intézet laboratóriumában értékelnek. A vizsgálat PCR módszerrel történik.

Link: www.genoid.net/magyar/

Meddőség

Magyarországon a párok mintegy 15-20%- a meddő. Az okok rendkívül szerteágazóak. Az életkor előrehaladtával a meddőség egyre gyakoribbá válik, így mivel korunk társadalmában a gyermekvállalás egyre inkább 30-35 éves életkor utánra tolódik, a gyermektelen párok egyre gyakoribb előfordulására lehet számítani.

A kivizsgálás során a pár mindkét tagját ki kell vizsgálni, mert az okok között nagyjából egyforma gyakorisággal találunk férfi és női eredetű problémát. A párok 15-20%-ánál a pár mindkét tagjánál van olyan eltérés, ami meddőséget okozhat.

Leggyakoribb meddőségi panaszok:

Tizenkét hónapja védekezés nélkül nem sikerült teherbe esnie (Ez az idő az életkor előrehaladtával illetve ismert termékenységet rontó alapbetegség esetén csökkenthető.)
Terhessége több mint kétszer vetéléssel végződött.
A menstruációk hosszabb idő óta szabálytalanok és ritkábban jelentkeznek, vagy egyáltalán nem menstruál.
A mensesek erősek, alvadékosak.
Az otthon elvégezhető tesztek (vizeletből, nyálból, hüvelyváladékból) nem mutatnak tüszőérést és tüszőrepedést.
Fájdalmas együttléteket észlel.
Mensessel összefüggően, vagy attól akár függetlenül is gyakori, erős alhasi fájdalmakat érez.

Árak:

Vizsgálatok árai

Nőgyógyászati vizsgálat (bimanuális vizsgálat, kolposzkópia, UH): 10.000 Ft

Cytológia (rákszűrés): + 3.000 Ft

Terhesgondozás (tanácsadás, vizsgálat, UH): 10.000 Ft

Konzultáció, tanácsadás: 8.000 Ft

Kontrollvizsgálat 3 héten belül: 8.000 Ft

Meddőségi konzultáció, tanácsadás , kivizsgálási terv (partnerrel közösen): 10.000 Ft

HYCOSY: 35.000 Ft

IUD (spirál) felhelyezés: 10.000 Ft

NST (20 perces vizsgálat+ kiértékelés): 4.000 Ft

 

Nőgyógyászati laborvizsgálatok ára:

Letölthető nőgyógyászati laborvizsgálatok árlista. Érvényes: 2017.11.22.-től visszavonásig

1. trimeszter labor (5 munkanap alatt elkészül)
Teljes vérkép 1.500 Ft
Vizelet ált. és üledék 2.000 Ft
Prothrombin idő 750 Ft
HBsAg kimutatás 4.000 Ft
Treponema palladium 4.000 Ft
Toxoplasma 7.500 Ft
Vércsoport, ellenanyag szűrés 10.000 Ft
Összesen: 29.750 Ft
2. trimeszter labor (másnapra elkészül)
Teljes vérkép 1.500 Ft
Vizelet általános és üledék 2.000 Ft
Vércukor terhelés 940 Ft
Összesen: 4.440 Ft
3. trimeszter labor (5 munkanap alatt elkészül)
Teljes vérkép 1.500 Ft
Vizelet ált. és üledék 2.000 Ft
Prothrombin idő 750 Ft
Vércsoport ellenanyagszűrés 10.000 Ft
Összesen: 14.250 Ft
4. Vas anyagcsere (másnapra elkészül)
Fe 350 Ft
Transzferrin 1.500 Ft
Teljes vaskötő kapacitás, TVK 300 Ft
Ferritin 3.500 Ft
Összesen: 5.650 Ft
5.Meddőségi vizsgálathoz:
Humán papillómavírus (HPV) szűrés (5 munkanap alatt készül el) 9.000 Ft
I. Trombózispanel (10 munkanap alatt készül el) 18.000 Ft
Inzulin rezisztencia vizsgálat (10 munkanap alatt készül el)
Inzulin érték 2.000 Ft
Vércukor 250 Ft
HOMA2 index 1.500 Ft
Összesen: 3.750 Ft
Terheléses inzulin rezisztencia vizsgálat (10 munkanap alatt készül el)
Éhgyomri vércukor 250 Ft
Inzulin 2.000 Ft
HOMA2 1.500 Ft
75g glükóz ivása 190 Ft
120 perces vércukor mérés 250 Ft
Inzulin 2.000 Ft
HOMA2 1.500 Ft
Összesen: 7.690 Ft
HE4 8.000 Ft
CA125 II 4.500 Ft
+ROMA index B100 1.500 Ft
Összesen: 16.000 Ft
Tumor marker II. (2 munkanap alatt készül el)
CEA 4.000 Ft
CA125 II 4.500 Ft
Összesen: 8.500 Ft
AMH (Anti-Müllerian hormon) (20 munkanap alatt készül el) 8.000 Ft
Érvényes: 2017.11.22-től visszavonásig

Az oldalon sütiket használunk. Az oldal további használatával elfogadja és jóváhagyja ezt. Több info

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás