Gyógytorna, fizioterápia


Gyógytorna és fizioterápia a C MED Rehabilitációs és
Diagnosztikai Központban 

 

Hogyan lehet a gyógytornára jelentkezni?

 • Személyesen: 8000 Székesfehérvár, Gugásvölgyi út 2. (Würth fölött)
 • Telefonon: +36 22 784 664
 • Rendelési idő(bejelentkezésre):

Előzetes időpont egyeztetés szükséges!

 

 

Fizikoterápiás szakembereink

                Fizikoterápiás szakembereink

 

Mi a gyógytorna?

A gyógytorna az egyik legősibb terápiás ág, melyet a megelőzésben, a gyógyításban, valamint az utóbbi időben a rekreációban és a rehabilitációban is egyaránt alkalmaznak. A fizioterápia konzervatív módszer, mely mozgásszervi-, belgyógyászati-, neurológiai-, és egyéb betegségek megelőzését, gyógyítását célozza.

Milyen problémákra ajánljuk a gyógytornát?

Mindenképpen ajánlott olyan betegeknek, akik mozgásszervi problémákkal, ízületi gyulladással, ízületi kopással, sportsérülésekkel vagy gerincbántalmakkal (derékfájás, hátfájás, nyakfájás) küzdenek. A gyógytorna emellett segít a rehabilitációban, a tartásjavításban, valamint serkenti a vérkeringést is.

A gyógytorna nagyon fontos szerepet játszik a műtétek, balesetek és sportsérülések utáni rehabilitációs időszakban. A két leggyakoribb sportsérülés a bokaszalag szakadás és a térdízületi keresztszalag szakadás. A gyógytorna erősíti az izmokat, biztosítva az ízületek stabilitását. Rendszeres gyógytorna mellett kb. 7-8 hét múlva terhelhető teljesen a sérült ízület.

Mit nyújt a gyógytorna a C MED Rehabilitációs és Diagnosztikai Központban?

Egyéni, személyre szabott gyógytorna programmal várjuk a pácienseket, hiszen így lehet a legeredményesebben kezelni a mozgásszervi problémákat. A gyógytorna magában foglalja a prevenciót, a tartásjavítást, valamint az ízületi mozgásterjedelem javítását is. Központunkban a McKenzie gyógytornát is megtanítjuk pácienseinknek, amelynek nagy előnye, hogy akár otthon is lehet alkalmazni, valamint nem igényel különösebb eszköztárat.

A McKenzie gyógytorna

A legtöbben ma hátfájással, derékfájással, nyakfájdalommal és ízületi problémákkal fordulnak orvoshoz. A mozgásszervi megbetegedések jellemzően nemcsak fájdalommal, hanem mozgáskorlátozottsággal is járnak. A betegek arról számolnak be, hogy olyan mindennapi egyszerű dolgok is problémát okoznak, mint a lehajolás a cipő bekötéséhez, vagy egy kabát felvétele. A McKenzie gyógytornát végzők saját maguk tehetnek azért, hogy a fájdalom csökkenjen, a mozgás újra könnyebben menjen, és az állapotuk javuljon.

 
Egyszerű gyakorlatok – jelentős javulás

A gyakorlatok egyszerűek, amelyeket a betegek otthon, egyedül is el tudják végezni. A mozgásszervi betegségben szenvedők ezzel saját maguk tudják csökkenteni fájdalmukat. Ha az öngyakorlás nem elég, a McKenzie terapeuta további fogásokkal segíti az állapotjavulást.

A terápiának nagy szerepe van a civilizációs betegségnek számító gerincsérv, porckorongsérv kezelésében. A kezelt betegek beszámolóiból kiderül, hogy a gyakorlatok könnyen elvégezhetőek, és rendszeres gyakorlás hatására pár alkalom után már érezhető a fájdalomszint csökkenése, mozgásuk könnyebbé válik, egyes esetekben akár a műtét is elkerülhető. A McKenzie gyógytorna már évek óta tartó akut hát-, derék-, és nyakfájdalomra is nyújt megoldást. A kezelés előtt ajánljuk reumatológus szakorvos felkeresését, hiszen kiszakadt gerincsérv esetén a kezelés nem alkalmazható.

A Mckenzie gyógytorna az alábbi problémák esetén alkalmazható:

 •  gerincproblémák (derékfájdalom, nyak-, vállfájás, hátfájás)
 • végtagokba (karba, lábba) kisugárzó fájdalom
 • „befagyott” váll tünetei
 • gerincsérv, porckorongsérv gyógyítása tornával
 • lumbágó és isiászos problémák
 • számítógép használat okozta derék-, nyak-, hát-, vállfájdalom
 • gerincferdülés kezelése, tartáshibák javítása
 • balesetek után mozgási nehézségek javítása
 • műtét utáni rehabilitáció
 • térd, csípő, vállfájdalom és kopás kezelése
 • sportsérülések (izom, ín, szalag)

Milyen gyakorisággal ajánlott a gyógytorna? 

Heti kétszer fél óra a leghatékonyabb, de ha van rá lehetőség, akár heti háromszor is ajánlott!

Gyógytorna, Mckenzie ára:

4000 Ft/fő

Schroth terápia ára:

5000 Ft/fő

Ajánlott legalább heti kétszer részt venni a gyógytorna foglalkozáson, a páciens szempontjából pedig fontos a rendszeresség. A javulás mértéke a beteg aktív részvételétől is függ!

Hogyan készüljön a gyógytornára? Mit hozzon magával?

Az első kezelésre hozza magával az orvosi zárójelentést, amelyre az orvos ráírta, hogy “torna javasolt”.

Semmilyen speciális otthoni előkészület nem szükséges, a tornára kényelmes öltözetben jöjjön! Az öltözőben zárható szekrényekben tudja hagyni a ruháit.  A foglalkozás során cipő nem szükséges, de ajánlott egy papucsot hozni. Tusolásra is van lehetőség, törölközőt biztosítunk.

Hogyan zajlik a torna?

A gyógytorna fő feladata az izmok tónusának helyreállítása, az ízületi mozgásterjedelem növelése és a keringés javítása. Gyakorlatok szempontjából a legfontosabb a páciens diagnózisa, kora, neme, súlya, izomtónusa, aktuális állapota. A torna-feladatok nem a tüneteket enyhítik, hanem a fájdalom okát szüntetik meg.

Van-e kockázata a kezelésnek, jár-e fájdalommal?

A gyakorlatok a legnagyobb körültekintéssel zajlanak, gyógytornászunk pedig külön figyelmet fordít arra, hogy a mozdulatok kíméletesek legyenek, és a páciens lehetőleg ne érezzen fájdalmat közben. Mivel mindenkinek egyéni igényei vannak, ezért fontosnak tartjuk, hogy személyre szabva találjuk meg a leghatékonyabb módját a tornának.

Miért válassza a C MED Rehabilitációs és Diagnosztikai Központ gyógytorna programját?

Központunkban gyógytornász- fizioterapeuta személyre szabott gyakorlatokkal várja a gyógyulni vágyókat. Az általa alkalmazott McKenzie gyógytornával olyan gyakori mozgásszervi betegségeket is eredményesen kezel, mint például a gerincsérv. Gyógytorna programunk számos probléma esetén segíthet, amely az ülő életmódhoz, sportsérüléshez, vagy más elváltozáshoz kapcsolódik.

Képgaléria:

 

További szolgáltatásaink

 

 

 

Rendkívül fontos a helyes testtartás, amit kétféleképpen érhetünk el:

 • Fizioball-on ülve,
 •  avagy irodai széken, a derék mögé helyezett henger alakú párna segítségével, ami segít a gerinc megtámasztásában.

Ülőmunkát végzőknek ajánlott óránként felállni, járni egyet, nyújtózkodni, mély levegőket venni.

 

Kinesiotape (kinesio tapasz)

Kineziológiai tapasz felhelyezését is elvégezzük a C MED-ben. A tapasz az izmokra felhelyezve, csökkenti a fájdalmat és a gyulladást. Ellazítja a túlhajszolt izmokat, valamint segíti működésüket a nap 24 órájában. Tovább…

 

Hasznos információk

Gyógytorna csontritkulás esetén

Ha már kialakult a csontritkulás, speciális gyógytorna ajánlott, mellyel biztonságosabbá tehető a beteg a mozgása. Ha Ön úgy érzi, hogy törései vagy előrehaladott csontritkulása gátolja megszokott életvitelének folytatásában, nem tudja unokáit, barátait meglátogatni, kedvenc időtöltéseiről le kell mondania nehézkes járása miatt, és a háztartásban adódó tennivalókat is alig tudja ellátni, akkor Önnek segítségre van szüksége! Tovább…

Gyakori kérdések

 

Mire jó a fizioterápia?

 

A gyógyszeres fájdalomcsillapítás mellett a tünetek enyhítését és a fizikai aktivitás visszanyerését a fizioterápiás kezelések hatékonyan elősegítik.

 

A gyógytorna, gyógymasszázs és a különböző ultrahang- és elektromos kezelések lazítják az izmokat, csökken az ízületek merevsége, a beszűkült mozgások oldódnak, csökken a fájdalom is, ezzel egyidejűleg javul a beteg mozgása is. A lézer és elektroterápiás kezelések hatására a szöveti keringés fokozódik, a kezelések növelik a helyi anyagcserét, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásúak és gyorsítják a szöveti regenerációt.

 

A műtétek utáni rehabilitációnak is fontos része a fizioterápiás kezelés, amelynek célja, hogy a beteg visszanyerje aktivitását és a mozgásszervi funkciók javuljanak.

 

Mi a különbség a fizioterápia és a fizikoterápia között?

 

A fizioterápia tágabb fogalom, mint a fizikoterápia, a fizioterápia természeti energiákkal végzett gyógykezelés, így a fizikoterápia mellett, magába foglalja a balneo-, a klimatoterápiát és a diétás kezelést is. A fizioterápia célja a betegségek megelőzése, gyógyítása és rehabilitációja mellett a funkcionális képességek szinten tartása és helyreállítása.

 

A fizikoterápia a terápiának az az ága, amely fizikai energiákat használ fel a gyógyításra. Fizikoterápia például a masszázs vagy a gyógytorna és az elektroterápiák is.

 

A fizioterápia fajtái:

 

elektroterápia

 

kis- és középfrekvenciás kezelés

 

mechanoterápia

 

gyógytorna

 

masszázs

 

ultrahang

 

trakció

 

termoterápia

 

hydroterápia- (vízre alapozott kezelés)

 

iszapkezelés

 

krioterápia (hidegterápia)

 

infravörös

 

fénykezelés

 

nagyfrekvenciás kezelés

 

fototerápia

 

helioterápia(természetes napfénykezelés)

 

ultraviola

 

lézer

 

szolárium

 

bioptron

 

balneoterápia

 

fürdőkúra

 

ivókúra

 

klímaterápia

 

inhalációs kezelések

 

 

 

 

Telefon: +36 22 784 664

vagy +36 20 949 59 44

Fax: +36 22 784 669

E-mail: info@cmed.hu

Időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online IDE kattintva!
Feliratkozás a hírlevelünkre

Kérjük ügyeljen az e-mail cím pontos megadására!
Társunk az egészségben
CosmoSport

CosmoSport

fitness, wellness központ

Az önbizalom széppé tesz